Propunerea PNL pentru functia de ministru al Justitiei are o vulnerabilitate: amicitia politica recunoscuta cu omul de afaceri Dinu Patriciu, trimis in judecata in asa numitul dosar Rompetrol. Judecatorii au intors recent dosarul la procurori din cauza unor vicii de procedura. Nicolai a admis anul trecut ca se numare printre “prietenii lui Dinu Patriciu”.

Fostul consilier prezidential Elena Udrea acuzase, in februarie 2006, mai multi lideri liberali, intre care si Norica Nicolai, ca ar fi platiti de omul de afaceri Dinu Patriciu prin Institutul pentru Libera Initiativa. Liberalii au negat ca ar primi bani pentru activitatea lor si au explicat ca Rompetrol finanteaza in mod legal si transparent activitatea Institutului.

Norica Nicolai a declarat la acea vreme, citata de ziarul Gandul, ca “Dinu Patriciu are mai multi prieteni in PNL printre care ma numar si eu” “Nu trebuia sa fondam acest institut ca sa ne imprietenim”, mai declarase senatorul liberal. Fostii liberali isi amintesc ca Nicolai a fost membru in consiliul de administratie, la fel ca Teodor Melescanu, intr-una din firmele omului de afaceri.

Senatorul liberal a criticat puterea considerata exesiva a ofiterilor de se implica in procese penale si s-a opus legilor sigurantei promovate de Cotroceni. Dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata pentru o tranzactie cu actiuni, se baza pe interceptari, declarate insa ilegale de catre o instanta. Nicolai a fost puternic sustinuta de Crin Antonescu si Ludovic Orban, lideri care trec drept sustinatorii lui Dinu Patriciu in PNL. Pana la aceasta ora, Norica Nicolai n-a putut fi contactata.

Ca senator, membru al comisiei juridice, Norica Nicolai s-a remarcat la votul sau in favoarea eliminarii liderilor PCR de pe lista lustrabililor. A votat in 2005 impotriva ordonantei care infiinta DNA si s-a opus eliminarii calomniei din codul penal, pledand pentru o pedeapsa mai mica.