Aproape 1.500 dintre cele 28.080 de persoane incarcerate in penitenciarele din Romania vor vota duminica cu ajutorul urnelor mobile ce vor fi duse de membrii birourilor electorale in locurile de detentie, conditia fiind ca acestea din urma sa figureze pe raza de domiciliu a celor inchisi, transmite Mediafax.

Biroul Electoral Central a hotarat, la jumatatea lunii mai, ca la alegerile locale din aceasta duminica detinutii vor putea vota doar daca au domiciliul pe raza sectiei unde este penitenciarul si daca au inca dreptul de vot.

"Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, si care au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ - teritoriala, iar in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla penitenciarul, voteaza prin intermediul urnei speciale", se arata in Hotararea nr. 18/H/20.04.2016 emisa de catre Biroul Electoral Central.

In penitenciarele din Romania sunt inchisi 28.080 de oameni, iar dintre acestia 1.766 indeplinesc conditiile pentru a avea drept de vot la alegerile de duminica.

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 1.397 dintre cei cu drept de vot la aceste alegeri au formulat cereri pentru urna mobila. Cei 1.397 sunt detinuti incarcerati la penitenciare ce se afla pe raza lor de domiciliu, persoane care prin deciziile instantelor nu si-au pierdut dreptul legal de vot.

La urna mobila isi vor putea exercita dreptul la vot si detinuti celebri.

Dan Voiculescu,condamnat in luna august 2014 la zece ani de inchisoare pentru spalare de bani, a ramas cu dreptul de a vota. Omul de afaceri este inchis la Penitenciarul Rahova, aflat pe raza adresei din buletin.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat in dosarul "Transformatorul", iti poate exercita dreptul de vot la Penitenciarul din Iasi. Locul sau de detentie se afla in acelasi judet cu adresa de domiciliu.

Fostul presedinte al Camerei de Comert, Mihail Vlasov, se poate folosi si el de urna mobila, tot la Penitenciarul din Iasi.

Potrivit ANP, din cele 45 de locuri de detentie din toata tara, cele mai multe solicitari au venit de la detinutii din Galati (139 de cereri), Craiova (134 de cereri) si Rahova (101 cereri).