Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a declarat sambata seara, la Alba Iulia, intrebat daca va accepta revendicarile sindicalistilor din invatamant, ca solutii exista si ca saptamana viitoare va fi transmis "un mesaj comun bun" in acest sens, informeaza Agerpres.

Proteste profesoriFoto: Hotnews

"Mi se pare important ca si zona guvernamentala, si sindicatele pana la urma au acelasi obiectiv: copii bine formati si respectul fata de viitorul tarii acesteia si statutul profesorului, unul important in societatea romaneasca. Nu va imaginati ca nu vom ajunge la o solutie. Solutiile exista deja, sunt discutate si sunt convins ca saptamana viitoare va fi si transmis mesajul comun bun spre profesori, spre familii, spre parinti. Pana la urma, discutia e intre sindicate si guvern, dar pana la urma cei afectati direct sunt copiii si indirect familiile. Eu cred ca se va ajunge saptamana viitoare la o solutie buna, pentru ca, pana la urma, scoala are nevoie si de stabilitate, are nevoie de seriozitate, pe de alta parte statutul profesorului trebuie confirmat si prin salarizarea in contextul salarizarii globale in Romania", a declarat ministrul Educatiei.

Intrebat de jurnalisti daca va accepta cererile sindicalistilor, Adrian Curaj a mentionat ca saptamana viitoare vor fi prezentate "toate raspunsurile pentru lucrurile acestea", ministrul adaugand ca va fi in regula, pentru ca este atat de importanta alinierea salariilor.

"Noi nu ne-am pus problema de cresteri, adica nu a fost un mecanism care si-a propus si a avut ca obiectiv cresterea salariilor, a avut ca obiectiv alinierea si diminuarea discrepantelor. Pe de alta parte, asa cum guvernul a abordat aceasta problema, sanatatea si educatia sunt in prima linie, astfel incat alinierea acestora va permite ca, din 2018, practic sa avem o sansa mai mare la o salarizare, o lege a salarizarii unice. Daca e mai devreme e mai devreme, (...), astfel incat ce se va intampla anul acesta si la anul pentru salariile profesorilor si alinierea aceasta va contribui foarte mult in ideea unei legi a salarizarii unice", a declarat ministrul Educatiei.

Adrian Curaj a subliniat ca trebuie ajutati tinerii si cei din domeniile in care salariile sunt total nepotrivite. "De exemplu, informaticienii din scoli vor avea o crestere, credem noi, consistenta. Pentru ca rolul lor este important, ca si al celorlalti profesori, numai ca la ei era o discrepanta mare de salarii si atunci incercam sa le aliniem", a spus ministrul Educatiei.

Acesta a spus că nu crede că se va ajunge la boicotarea examenelor pentru că atât sindicatele, cât şi guvernanţii au "ca prim interes elevul".

Adrian Curaj a participat sâmbătă la Alba Iulia la cea de-a IX-a ediţie a Galei Profesorului Bologna, organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.