Evolutiile politice si tehnologice au crescut riscurile amenintarii potentiale legate de rachetele balistice, a declarat pentru Liberation presedintele Klaus Iohannis, citat intr-o ampla corespondenta de la Bucuresti aparuta vineri seara pe site-ul publicatiei mentionate, a carei prima pagina a numarului de weekend abordeaza "noul razboi rece" intre Moscova si Washington, transmite Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Nu numai statele, ci in egala masura actorii non-statali pot intra in posesia acestui gen de tehnologie", spune Iohannis. Si scutul antiracheta de la Deveselu nu este decat o dovada a adaptarii NATO la "acest nou mediu strategic care implica masuri responsabile si echilibrate, tocmai pentru a preveni escaladarea tensiunilor", justifica presedintele roman, care considera, potrivit Liberation, ca Rusia greseste tinta.

Mai inainte de a prezenta pozitia exprimata de Iohannis, publicatia franceza aminteste de discursul liderului de la Kremlin din urma cu o saptamana, in timpul vizitei sale la Atena, in care acesta "ameninta direct Romania cu represalii" dupa inaugurarea scutului antiracheta.

Articolul, intitulat "Romania se protejeaza, Putin ameninta, UE tace", noteaza din start ca Bucurestiul este in colimatorul Moscovei dupa instalarea scutului antiracheta al NATO, de la Deveselu, in mai, si remarca in context tensiunile care "releva mai ales absenta unei voci europene asupra problemelor de securitate".

"Romania este de acum in colimatorul Moscovei si propaganda rusa a intrat in actiune. Un documentar, 'Capcana europeana', a fost difuzat chiar in aceasta saptamana pe canalul public rus", arata Liberation.

Publicatia prezinta totodata punctele de vedere exprimate de fostii ministrii de externe, Teodor Baconschi si Cristian Diaconescu, de fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, si de directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane, Dan Dungaciu.

"Asa cum releva recenta vizita a lui Vladimir Putin la Alexis Tsipras, diferentele de statut si tratament intre actorii europeni sunt tot atatea lacune exploatate de adversarii Uniunii Europene pentru a incerca, estimeaza analistii romani, sa puna capat visului european", conchide Liberation.