A avut sau nu Ceausescu conturi in banci straine? I-au furat banii fostii ofiteri de securitate sau povestea conturilor sale secrete se adauga galeriei de mituri despre comunism si Ceausescu? O comisie parlamentara scotoceste dupa dolarii sai dar pana azi n-a dat de urma lor. SRI si SIE au transmis comisiei parlamentare care ancheteaza „conturile lui Ceausescu” ca nu detin documente referitoare la circuitul valutar din Romania inainte de 1989, a declarat pentru HotNews.ro seful comisiei, senatorul PC Sabin Cutas.

Anuntate acum un an, investigatiile privind conturile lui Ceausescu si banii ICE Dunarea sunt ingreunate de refuzul unora dintre cei care au lucrat in sistem de a coopera, afirma surse din comisiile de ancheta.

Cele doua comisii sunt formate din cate cinci parlamentari, care vor prezenta rapoarte anul viitor. „Am cerut SRI si SIE ordinul care reglementa circuitul valutar in Romania, precum si organigramele serviciilor speciale. Raspunsul a fost <>”, a declarat Cutas. Comisia a audiat zece fosti angajati din ICE Dunarea, firma de comert exterior a Securitatii, si Banca Romana de Comert Exterior, care sustin ca Nicolae Ceausescu nu a avut un cont special, spune Cutas. De asemenea, parlamentarii nu au obtinut date care sa arate ca, dupa 1989, ar fi fost deturnati bani.

1990: 2 miliarde de dolari pe „plus”

„Cele doua miliarde de dolari inregistrate pe plus la ICE Dunarea in decembrie 1989 au fost utilizate din 1990 de noul Guvern”, a declarat senatorul. Intreprinderea realiza venituri din comisioane si intermedieri in operatiunile de import-export ale firmelor romanesti. Surse din comisia ICE Dunarea ne-au declarat ca au fost audiati douazeci de fosti angajati ai BRCE, ICE Dunarea si ofiteri de Securitate din alte unitati. Concluzia preliminara este ca nu au fost bani deturnati, iar contractele externe ale firmei Securitatii au fost preluate, dupa 1989, de noul Guvern, afirma sursele citate.

Parlamentarii declara ca banii nu treceau numai prin conturi. „Cineva de la ICE Dunarea mi-a povestit despre o operatiune cu <>. A avut de adus 2 milioane de dolari din India si a calatorit cu ei, intr-o geanta. Ajuns in Romania, i s-a parut ca ceva e in neregula. Lipseau 100 de dolari. A numarat banii de cinci-sase ori pana a vazut ca erau doua bancnote lipite. Inchipuiti-va cum e sa numeri 2 milioane de dolari in bancnote de 100…”, a povestit Cutas, dorind sa arate ca angajatii traiau cu teama de a nu fi suspectati ca fura din bani..

Membrii comisiilor spun ca au intalnit putini oameni dispusi sa vorbeasca. „Fiecare povesteste ce isi aduce aminte. Unii se fac ca nu stiu, altii chiar nu stiu”, au spus surse din comisia ICE Dunarea. „Aveam o lista initiala foarte lunga, dar unii nu mai sunt in viata, iar altii nu sunt dispusi sa dea declaratii. De exemplu, pe un fost ofiter de la Directia Aport Valutar Special l-am cautat vreo luna. Ba a zis ca e plecat intr-o deplasare, ba ca merge sa isi astepte fiul la aeroport...Pana la urma, l-am audiat”, a declarat Cutas. Cei care au venit la Parlament au cerut ca numele lor sa nu fie facute publice, iar presa sa nu fie anuntata, declara senatorul PC.

Amintiri din Epoca de Aur

Ajunsi la comisie, unii dintre cei audiati au povestit si amanunte din viata familiei Ceausescu. Cutas a relatat ca fiul cuplului, Nicu Ceausescu, nu umbla cu bani, ci cheltuielile lui erau acoperite de ambasadele Romaniei din tarile unde se ducea. Din marturii a mai reiesit ca sotii Ceausescu se ocupau personal ca reprezentantii ambasadelor sa nu cheltuie din valuta. “Un <> ne-a povestit ca, la o vizita a Elenei Ceausescu la Londra, a fost foarte uimita de cat de bune sunt rosiile de la masa. A intrebat de unde sunt. Angajatii ambasadei le cumparasera din piata de la Londra, deoarece, inaintea vizitei vazusera ca nu mai sunt-de obicei erau aduse din tara. Elena Ceausescu a facut un scandal monstru, intreband de ce se cheltuie valuta tarii. Ulterior, ambasadorul si-a pierdut postul”, a povestit Cutas.

Stejarel Olaru: E o munca titanica

Investigatiile au fost cerute de liderul PC Dan Voiculescu, acuzat inca de la inceputul anilor 90 de implicare in deturnarea fondurilor, informatii pe care le-a negat. Suspiciunile veneau din faptul ca Dan Voiculescu a lucrat inainte de ‘89 ca director la Crescent, firma care facea afaceri cu ICE Dunarea.

Incepute inca dupa Revolutie, toate anchetele referitoare la fondurile familiei Ceausescu si ale Securitatii s-au impotmolit. Potrivit procurorului militar Dan Voinea, Parchetul General e locul unde pot fi gasite documente. Chestionat de HotNews.ro, istoricul Stejarel Olaru spune ca pentru a afla adevarul e „o munca titanica, ce ar putea dura intre trei si cinci ani de zile”. Trebuie vazut cati bani controla Nicolae Ceausescu, prin institutiile de stat si firmele Securitatii, si cine a folosit aceasta avere, declara Olaru.

„Obiectiv vorbind, o comisie parlamentara nu poate sa duca aceasta munca la capat. Trebuie cerute informatii din mediul bancar elvetian, trebuie cercetate arhivele ICE Dunarea, trebuie gasite date la BCR (care a preluat arhiva BRCE), trebuie gasite informatii in dosarele serviciilor de informatii, trebuie accesate date de la comisia Parchetului General infiintata in urma cu cativa ani”, considera istoricul.

„Pentru a face o astfel de investigatie, e nevoie de oameni specializati, care sa faca inclusiv deplasari in strainatate. Parlamentarii nu au nici timpul si, probabil, nici expertiza necesara”, sustine istoricul Stejarel Olaru. Variante ar fi: o comisie formata din mai multe institutii ale statului ori angajarea unei firme de audit

Recuperatorii straini s-au lasat pagubasi

In 1990, Guvernul roman angajase o firma canadiana de audit pentru a da de urma conturilor lui Ceausescu si ale Securitatii. Expertii de la „Peat Marwick Thorne”s-au oprit la usa Parchetului General, care nu le-a dat documentele solicitate. Mai multe comisii, de la parlamentare pana la una a Parchetului, au reluat ulterior munca, insa fara niciun rezultat.

„Am gasit numai taieturi din ziare”, spune senatorul Cutas despre raportul comisiei parlamentare din 1992. Intervievat cincisprezece ani mai tarziu, intr-un birou din „ctitoria” lui Ceausescu, Casa Poporului, Cutas da din umeri: „Trebuie sa cautam si la Arhivele Nationale, dar e mult de munca, pentru ca trebuie sa stii ce sa cauti. Cred ca trebuie sa angajam un expert”.