Interviu HotNews.ro

VIDEO Cum joaca Rusia in razboiul dezinformarii si de ce a devenit Romania tinta/ Janusz Bugajski, analist CEPA, explica de ce Romania trebuie sa devina un actor A2/ AD si ce inseamna din punct de vedere militar

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 3 iunie 2016, 20:24 Actualitate | Esenţial


Romania a devenit tinta in razboiul dezinformarii declansat de Rusia iar scopul este neutralizarea tarii, "adica sa o impiedice sa intervina in zone unde Rusia are interese directe, precum Moldova sau Ucraina", explica intr-un interviu pentru Hotnews.ro Janusz Bugajski, analist la Center for European Policy Analysis din Washington. Potrivit acestuia, Romania trebuie sa devina un asa numit actor A2/AD (aria denial) in zona Marii Negre, adica sa contribuie alaturi de alte tari ca Bulgaria si Turcia la crearea unor zone de interdictie care sa previna intrarea Rusiei in spatiul lor, fie ca vorbim de spatiu economic sau teritoriu strategic.
 • Vezi in text si extrase dintr-un raport CEPA despre tacticile utilizate de Rusia in razboiul dezinformarii purtat pe teritoriul Romaniei


Dan Tapalaga: Janusz Bugajski, de la Center for European Policy Analysis (CEPA). Presedintele Klaus Iohannis a pus sub semnul intrebarii oportunitatea criticilor lansate impotriva Poloniei, cu cateva luni inainte de important summit NATO de la Varsovia. De credeti ca a facut asta?
Janusz Bugajski:
Cred ca a incercat sa transmita un semnal ca, in ciuda problemelor noului guvern in ce priveste schimbarile la Curtea Constitutionala, legislatia media etc, Polonia este un aliat puternic. Este un bun aliat in NATO, un bun partener pentru Romania. Este una din tarile care chiar cheltuiesc peste 2% din PIB pentru aparare. Este atasata de valorile UE, a fost pana la urma prima tara care s-a despartit de comunism, daca privim in timp. Apoi, cred ca a incercat de trimita un semnal ca, in ciuda acestor probleme, Polonia este o democratie robusta iar publicul polonez nu va tolera nici un fel de "putinizare" sau autoritarism in Polonia. Cred ca a fost un mesaj bun si puternic al unui prieten foarte bun al Poloniei.

DT: Romania are nevoie de Polonia ca aliat in regiune.
JB:
Si viceversa. Ambele tari au nevoie una de cealalta.

DT: Corect. Iar cateva saptamani vom avea un foarte important, un summit istoric al NATO la Varsovia. Romania va pleda pentru o flota NATO in Marea Neagra, dar am auzit alti analisti aratandu-se foarte sceptici ca o astfel de decizie va fi luata. Care este opinia dvs?
JB:
Da, depinde ce se intelege printr-o flota NATO. Amintiti-va ca exista limitari serioase asupra tonajului, numarului de nave si a timpului cat pot sta in Marea Neagra ca rezultat al Conventiei de la Montreaux. Iar Turcia, care controleaza stramtoarea Bosfor, intrarea in Marea Neagra, nu va schimba Conventia de la Montreaux. Deci va trebui sa ne gandim la moduri creative pentru a creste prezenta NATO, pentru a eficientiza NATO in regiune. Si sunt cateva lucruri care se pot face. Cred ca acest lucru va fi discutat la summit: o permanenta rotatie a navelor din diferite tari NATO, in special din Statele Unite si Marea Britanie, in Marea Neagra, in Constanta, in porturile bulgaresti. Doi, as spune ca o alta solutie este intarirea fortelor navale din Romania si Bulgaria, dar acest lucru este costisitor. Si, de asemenea, construirea altor forme de aparare care ar putea proteja portul Constanta si zona economica a Romaniei in Marea Neagra. Cu alte cuvinte, rachete mai performante, radare mai bune, o mai buna coordonare cu NATO. Sunt alte lucruri care se pot face pana la ridicarea unei flote la Marea Neagra care ar putea lua foarte mult timp.

DT: Ati scris ceva foarte interesant in raportul CEPA, si anume ca "Romania la fel ca alte state din prima linie ar trebui sa devina un actor A2/AD care ar putea fi un contributor puternic la capabilitatile de contracarare  a actiunilor rusesti in Marea Neagra." Puteti explica putin, domnule Bugajski ce inseamna un actor A2/AD?
JB:
A2/ AD inseamna "aria denial", care este ceva ce rusii urmaresc. De la ocuparea si anexarea Crimeii, Rusia a militarizat peninsula. A creat tot mai multe asa numite A2/AD "bubbles" (basici), cu alte cuvinte pentru a impiedica accesul NATO la porturi, realimentare, la orice tip de survolare a regiunii. Iar pericolul este ca daca aceste zone sunt extinse de catre Rusia, din Crimeea sau incearca ceva in Odesa, aproape de coasta romaneasca, va restrictiona nu doar accesul Romaniei, ci si pe cel al NATO in Marea Neagra. Deci ideal pentru Romania si alte tari este sa opreasca acest lucru si sa-si faca propriile "aria denial" sau "basici" care sa previna intrarea Rusiei in spatiul lor, fie ca vorbim de spatiu economic sau teritoriu strategic.

DT: Romania nu are o flota, are o armata slaba si nu se poate apara singura, are nevoie de sprijinul NATO.
JB:
Sigur ca aveti nevoie de sprijinul NATO, desi Romania a decis sa aloce 2% pentru cheltuieli de aparare dar acest lucru trebuie vazut ca minimun, nu maximum pentru urmatorii cinci ani, pana in 2022. In plus, sunt mai multe de facut, este nevoie de mai multa modernizare, de mai multa coordonare cu alte tari, cu alte cuvinte o impartire regionala a costurilor. Cred ca tari ca Polonia ar putea juca un rol, chiar tarile baltice, dar cu siguranta Statele Unite vor avea un rol primordial. Cred ca e treaba Romaniei sa preseze un astfel de sistem, cred ca e foarte bine ca Romania va ridica aceasta problema la summit, dar este un proces, un proces pe termen lung.

DT: Credeti ca Romania va obtine decizii bune la acest summit?
JB:
Cred ca vor fi cateva decizii bune, probabil nu atat cat se spera. Limbajul va fi unul bun, vor fi angajamente ca America va cheltui mai mult pentru aceasta initiativa de reasigurare, se va discuta despre apararea antiracheta, bineinteles. Cred ca toate contribuie la intarirea parteneriatului cu SUA. Nu e niciodata suficient, dar e un inceput. Si nu cred ca summitul NATO trebuie vazut ca sfarsitul jocului - el este doar inceputul procesului.

DT: Nu vad tari occidentale ca Germania, Franta sau Italia avand acelasi interes ca Romania sau partenerul sau strategic, Statele Unite, in privinta relatiilor cu Rusia. In timp ce Romania, Ucraina sau Bulgaria se tem de Rusia, tarile occidentale par sa fie gata de business cu Rusia lui Putin. Care este punctul dvs de vedere pe acest subiect?
JB:
Mereu, cand esti la doua frontiere distanta, ai o zona-tampon. Intr-un fel, tari precum Germania, Austria, Italia au o zona-tampon, constand in tari precum Romania, Polonia, tarile baltice. Problema Uniunii Europene e, in primul rand, lipsa unitatii, urmata de mentalitatea "business as usual" - ideea ca, daca implici cumva Rusia in afaceri, lucrurile revin la normal in Rusia, poate chiar se democratizeaza. Iar in al treilea rand, pe care cred ca mizeaza Rusia, este ideea de "doi pasi inainte, unul inapoi": iei teritorii, ameninti sa iei si mai multe teritorii, apoi dai inapoi si zici "hai sa ne intelegem". Si pastrezi ce ai obtinut deja, iar cealalta parte e multumita ca nu ai luat mai mult. Acest lucru cred ca se intampla in cazul Ucrainei, in acest moment.

DT: O tactica rusa tipica...
JB.:
Da, nimic nu s-a schimbat. Dar europenii pica in continuare in capcana, din nefericire. Cand spun europeni, ma refer in special la vest-europeni.


DT: In acelasi raport CEPA - pe care il am aici si dvs sunteti unul dintre specialistii implicati in acest grup de lucru - se arata ca "In Romania, actiunile de dezinformare ale Rusiei cauta sa erodeze increderea publicului in institutiile democratice creand impresia ca integrarea in UE a fost un esec si ca anticoruptia si initiativele reformiste reprezinta interventii din afara. Chiar daca adevarul este pe dos, presa rusesasca injecteaza aceste perspective in mintea publicului romanesc." Ce spera sa obtina Rusia in urma acestui razboi al dezinformarii?
JB:
Cred ca incearca sa discrediteze Uniunea Europeana, pentru a o slabi, pentru a o re-nationaliza, deoarece Rusiei ii e mai usor sa aiba de-a face cu statele in parte, decat cu Uniunea in ansamblul ei. Incearca sa o submineze, in unele cazuri, sa o faca sa aloce energie si bani in alte scopuri. Si cred ca obiectivul, in acest caz, este sa previna un front comun in fata ambitiilor Rusiei. Cu alte cuvinte, daca poti slabi tari precum Germania, Franta sau Italia in asa masura incat sa ajunga la o intelegere cu tine, nu doar peste capul Ucrainei, care e in afara NATO, ce se intampla cand faci acorduri cu aceste tari peste capul unor tari membre NATO, cum sunt Romania, Polonia sau tarile baltice? Aici situatia devine periculoasa. La urma urmei, UE este o amenintare pentru Rusia, mai mult decat NATO, pentru ca daca te uiti la regulile, practicile de afaceri, transparenta UE...

DT: E un model de democratie...
JB:
Da, este un model pentru statul de drept, transparenta, concurenta loiala, reguli antimonopol - toate, lucruri carora Rusia li se opune.

DT: "Deja, Romania este tinta unei sofisticate si foarte finantate campanii de dezinformare prin intermediul canalelor media, blogurilor si organizatiilor culturale, si de asemenea tinta unor eforturi de intelligence in penetrarea sistemului politic corupt din Romania". Si care ar fi scopul final?
JB:
Nu cred ca Romania va fi absorbita vreodata in Ruskii Mir, Lumea Rusa, asa cum se gandesc ei la cea mai mare parte a fostei Uniuni Sovietice. Totusi, cred ca vor sa neutralizeze Romania, adica sa o impiedice sa intervina in zone unde Rusia are interese directe, precum Moldova sau Ucraina. Romania sa nu aiba o relatie stransa cu SUA sau ca SUA sa apere interesele de securitate ale Romaniei. Romania sa nu se opuna politicilor ruse pe agenda internationala. Numesc aceasta situatie neutralizarea Romaniei in arena internationala. Acestea cred ca sunt obiectivele Rusiei.

D.T: Spuneti in raport: "Ca al doilea stat de prima linie NATO si cel mai mare si cel mai important aliat al Statelor Unite in sudestul Europei, nici Romania nici aliatii occidentali nu-si permit sa vada Romania esuand". Ce ar trebui sa faca Romania sa nu esueze?
J.B:
Sa faca in continuare lucrurile corecte. Sa aiba in continuare alegeri democratice. Cred ca actualul guvern, din tot ce am auzit si vazut, face cu siguranta un efort foarte mare sa combata coruptia, sa imbunatateasca actul de guvernare, sa intareasca statul de drept. In privinta afacerilor externe, guvernul cred ca sa comportat intr-un mod foarte responsabil, sustinand interesele NATO in aceasta regiune extinsa. Guvernul roman a fost mai activ pe frontul NATO decat unii dintre vecinii acestei tari, daca ne gandim la Ungaria sau Slovacia sau unele dintre tarile Grupului de la Visegrad. Cred ca Romania s-a comportat mai responsabil. E nevoie sa nu incetineasca procesul democratic, sa nu se lepede de statul de drept, sa combata coruptia. Sa creeze un stat mai curat, si sa atraga investitori, afaceri. Asa incat tara sa fie mai prospera, pentru ca toate acestea previn penetrarea Rusiei. Rusia mizeaza pe ideea ca UE e un esec, avand doua clase de cetateni - vest-europenii si voi. Ca este un nou imperiu, ca voi sunteti exploatati, ca muncitorii romani care se duc in Spania sau Anglia sunt exploatati. Ca tara se scufunda in saracie - un film difuzat la televiziunea rusa. Asa este prezentata Uniunea Europeana. Pentru a avea succes, trebuie sa le aratati ca toate acestea sunt minciuni.

D.T: Vladimir Putin a amenintat public Romania dupa ce scutul de la Deveselu a devenit operational. Credeti ca Moscova va actiona, va face ceva in rapsuns sau e doar un joc retoric?
J.B:
Cuvintele au sensul lor. La nivel simbolic, situatia e foarte serioasa cand Rusia ii spune Romaniei, direct, ca o are in vedere si ar putea-o bombarda, ca e una dintre principalii sai dusmani din regiune. Pe de alta parte, nu m-as astepta sa vad zburand rachetele rusesti, pentru ca ar fi prea mare costul. Aceasta ar provoca, in mod absolut, o reactie a NATO. Ei prefera sa faca lucrurile pas cu pas, in mod ascuns. Nu m-as astepta la o actiune militara impotriva Romaniei, asta daca nu cumva o iau lucrurile razna la Moscova - o lupta pentru putere sau asasinarea lui Putin sau o lovitura de stat. Nu ma astept la nici o actiune militara impotriva Romaniei. Totusi, lucrurile trebuie luate in serios.

D.T.: Dar in jurul nostru, Moldova, Transnistria?
J.B:
In cazul Transnistriei, pot starni conflictul din nou. Ei vor sa neutralizeze Moldova,  nu vor ca Moldova sa urmeze Romania in Uniunea Europeana. Deci alimenteaza factiuni diferite in Moldova si miscarile separatiste din Transnistria si Gagauzia, asa incat guvernul de la Chisinau sa nu ajunga in situatia celui din Ucraina si sa spuna ca doreste relatii stranse cu UE. Dar nu ma astept la actiuni militare directe. Daca e sa fie o lupta, ne asteptam la aceasta de doi ani: ca fortele din Transnistria sa se lege, cumva, de planurile lui Putin pentru "Noua Rusie" si fortele ruse din Crimeea sa se indrepte spre regiunea Odesa. Ideea nu e inca exclusa.

D.T. Vor incerca sa coboare putin frontiera, pentru a avea o granita directa cu UE?
J.B.:
Aceasta este o alta posibilitate. Un scenariu pe care il descriu intr-o noua carte este acela in care Rusia ar ispiti Romania sa divizeze Ucraina si, eventual, Republica Moldova. Altfel spus, sa joace pe cartea nationalismului din trecut, de tipul "Romania Mare". Nu as exclude ca sunt in stare de asa ceva. Pe de o parte, ei pot sa fie impotriva unei tari, dar pe de alta parte ar juca alaturi de nationalistii din acea tara, pentru a castiga avantaje pentru ei insisi. 

Extrase din raportul CEPA
 • "Pe termen scurt, este putin probabil ca Rusia va actiona impotriva Moldovei in termeni militari. In acelasi timp, conflictul inghetate din Moldova, din regiunea separatista Transnistria sustinuta de Rusia, ar putea deveni usor un motiv pentru o confruntare armata. Rusia sustine de asemenea in mod activ separatismul in Gaguzia, alta regiune separatista din Moldova. In orice situatie, un esec al Moldovei in plan economic, al dezvoltarii democratice si integrarii europene ar fi benefic pentru Rusia si rau pentru Romania si pentru comunitatea transatlantica."
 • "Moscova a trimis numeroase nave purtatoare de rachete si avioane in zona Marii Negre care, alaturi de  prezenta probabila a rachetelor Iskander in Crimeea, plaseaza intreg litoralul Marii Negre, inlusiv cel din Romania, Bulgaria, Turcia si Caucaz, in raza atacurilor rusesti cu rachete conventionale  dar si a armelor de distrugere in masa. In prezent, nici unul din aliatii Americii in aceasta parte a Europei nu poseda capacitati de aparare aeriene si anti-racheta."
 • "Rusia reprezinta o amenintare pentru Romania prin intermediul razboiului informational. Aceasta a devenit o problema recunoscuta in alte state din prima linie din Europa Centrala si de Est si mai recent si la nivelul UE. De-a lungul Europei si Eurasiei, instrumentele Moscovei de dezinformare sunt mobilizate intr-un efort constant si sistematic de a respinge criticile la adresa politicii Rusiei; distorsionarea faptelor; devierea atentiei de la problemele politice (cum ar fi politica revizionista a Rusiei in regiunea Europei Centrale si de Est); inspaimantarea publicului. In Romania, actiunile de dezinformare ale Rusiei cauta sa erodeze increderea publicului in institutiile democratice creand impresia ca integrarea in UE a fost un esec si ca anticoruptia si initiativele reformiste reprezinta interventii din afara. Chiar daca adevarul este pe dos, presa rusesasca injecteaza aceste perspective in mintea publicului romanesc."
 • "Romania, la fel ca alte state din prima linie, trebuie sa devina un actor A2/AD care poate fi un contributor puternic la capacitatile de contra-interventie  in ce priveste actiunile Rusiei in Marea Neagra. Aceasta inseamna dezvoltarea capacitatii de a respinge accesul la o zona de conflict prin intermediul unor capacitati anti-maritime, anti-terestre si anti-aeriene, toate acestea in timp ce  trebuie protejata infrastructura critica si activele de aparare in fata unui atac tactic cu rachete balistice prin intermediul capacitatilor de aparare anti-aeriana. Polonia, aliatul Romaniei ca stat de  prima linie, face deja pasi in aceasta directie".
 • "(...) Romania trebuie sa imbunatatesca parteneriatul de securitate cu Polonia si Turcia, si sa intensifice relatiile cu Bulgaria, cu tarile baltice si cu alti parteneri NATO. In ce priveste cooperarea regionala, Romania si vecinii sai aliati din NATO, in particular Bulgaria si Turcia, trebuie sa lucreze mult mai strans pentru a incepe dialogul strategic regional, similar cu parteneriatul strategic pe care Romania il dezvolta cu Polonia. Un asemenea dialog regional concentrat pe Marea Neagra - care ar putea fi incadrat in Articolul 3 din Tratatul NATO - ar putea fi completat cu exercitii militare comune, combinat cu intelligence task forces si cu patrulari terestre si aeriene. Tari non-aliate ca Ucraina si Georgia pot fi cooptate in acest dialog".
 • "Mai putin expusa propagandei rusesti decat alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania a devenit tot mai mult o tinta a dezinformarii media si actiunilor subversive. Cu foarte slabe legaturi politice sau culturale cu Rusia, explicabile printr-o istorie a anipatiei dintre cele doua tari, majoritatea tacticilor angajate in Romania nu urmaresc sa creeze o imagine mai favorabila a Rusiei. Mai degraba obiectivul lor este sa submineze soliditatea sentimentelor pro-occidentale si increderea in organizatii ca NATO si UE. Cu o media independenta relativ slaba, Romania poate deveni un sol fertil pentru povestile media ale Kremlinului. Deja, diferinte website-uri si bloguri marginale colporteaza aceste mesaje, completate de serviciul de stiri Russia Today, care pare sa fie foarte profesionist. In timp ce media este cea mai susceptibila de a fi penetrata, alte puncte vulnerabile ar putea sa apara, de pilda instrumentalizarea afinitatii ortodoxe; manipularea sentimentelor etno-nationaliste in anumite locuri din tara; tentative de a achizitiona active strategice din energie prin intermediul unor terti; sustinerea retelelor transnationale de crima organizata; atacuri cibernetice. Aceste tactici au devenit comune in alte parti din regiune si ar putea deveni curand mai raspandite si in Romania".

Janusz Bugajski este membru al Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington DC si gazda unui show televizat difuzat in Balcani. Potrivit CEPA.org, Bugajski este autorul a 20 de carti despre Europa, Rusia si relatiile trans-atlantice si autor de editoriale pentru mai multe institutii media.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10893 vizualizari

 • -19 (51 voturi)    
  Sa preseze Ucraina... (Vineri, 3 iunie 2016, 20:51)

  echidistantul_ [utilizator]

  Romania trebuie sa preseze Ucraina sa ne inapoieze teritoriile furate.
  Bucovina si Tara Hertei TREBUIE alipite Romaniei!
  Restul e tradare, nu diplomatie.
  • -15 (39 voturi)    
   nu se poate (Vineri, 3 iunie 2016, 21:53)

   mentopic [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   ai uitat ca pentru a intra in ue, ne-am vandut tot, trebuind sa renuntam la pretentiile de reintregire a tarii ?
  • -15 (37 voturi)    
   I-auzi logica la asta! (Vineri, 3 iunie 2016, 22:16)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   (ipoteza)

   "Rusia reprezinta o amenintare pentru Romania prin intermediul razboiului informational."

   (concluzie)

   "dezvoltarea capacitatii de a respinge accesul la o zona de conflict prin intermediul unor capacitati anti-maritime (inarmare), anti-terestre (inarmare) si anti-aeriene (inarmare), toate acestea in timp ce trebuie protejata infrastructura critica(alta inarmare) si activele de aparare (si alta inarmare) in fata unui atac tactic cu rachete balistice prin intermediul capacitatilor de aparare anti-aeriana."

   (adica Romania trebuie sa cumpere armament)

   ================================

   Probabil ca armamentul cumparat de la prieteni ne ajuta impotriva "razboiului informationa"....cred ca se poate trage cu tunul in cuvinte.

   PS: Americanul nu-i tampit: vinde imagine, armament si face bani pentru tara lui. Ghici cine-i tampitul?
   • +14 (24 voturi)    
    ia uite (Vineri, 3 iunie 2016, 23:49)

    mavis [anonim] i-a raspuns lui newlook

    "Deja, Romania este tinta unei sofisticate si foarte finantate campanii de dezinformare prin intermediul canalelor media, blogurilor si organizatiilor culturale........."

    qed
    • +8 (12 voturi)    
     Adica? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 11:35)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui mavis

     Adica se gasesc postaci, fie benevoli(idioti utili Rossiei) fie platiti, care sa bage gargara ieftina de genul "ne-am vandut UE", ca si cand singurei nu ne duceam pe copca, condusi de politrucieni gen Nastase, multe oua-n multe case. Si apropo de gargara ieftina pe care postacii raspandaci zvoneri mesteri calificati la Moskva o baga, nu Ucraina ne-a luat teritoriile in discutie, ci URSStalin. Care dupa aia a inceput sa schimbe teritorii in cadrul Uniunii Sovietice intre diversele Republici, ca sa bage zazanie intre ele - vezi primul rezbel tembel rusnacel intre Armenia si Azerbaijan - Karabahul de Munte. A urmat Transnistria, Osetia+Abhazia, Crimeea+Donbas, si uite ce influenta binefacatoare are Rossia - o dara de conflicte. Deci gongari rusnaci, CIOCU' MIC SI JOC DE GLEZNE!
    • +1 (5 voturi)    
     Eu nu cred ca haita de la A3 e platita de Rusia. (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 13:45)

     Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui mavis

     Haita de la A3 castiga suficienti bani din publicitatea platita de firmele care au interes sa sustina haita de acolo. Nu se expun ei pericolului de a fi devoalati ca agenti FSB.
     Ramane de vazut care sunt alte canale finantate de rusi. Aloo, SRI, se aude?
     • 0 (2 voturi)    
      Poate unii dintre cei care platesc (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 16:21)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

      publicitate la A3 sunt ghidonati de Rusia.
   • +4 (6 voturi)    
    Tampitul e ala care se da mujcilor, pe degeaba (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 4:09)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Panimayu?
   • +3 (5 voturi)    
    Tu,pentru ca (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:28)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    te vinzi.
  • +16 (20 voturi)    
   comentariul asta reflecta exact ce spunea JB (Vineri, 3 iunie 2016, 23:20)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Un scenariu pe care il descriu intr-o noua carte este acela in care Rusia ar ispiti Romania sa divizeze Ucraina si, eventual, Republica Moldova. Altfel spus, sa joace pe cartea nationalismului din trecut, de tipul "Romania Mare".
   • +3 (5 voturi)    
    Nothing new ... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:38)

    Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

    Nimic nou sub soare - asta propunea Jirinovsky in februarie-martie 2014, in momentul in care Putin isi trimitea omuletii verzi in Krimea. Si e si bine cunoscut faptul ca Jirinovsky spune ceea ce gandeste si nu-si permite sa spuna Putin.
  • 0 (10 voturi)    
   S-a schimbat ceva (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 16:54)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   S-a schimbat ceva.

   La injuraturile standard la adresa Rusiei, s-a adaugat propganda directa in favoarea Ukrainei (impotriva intereselor Romaniei):

   - "Romania NU trebuie sa puna vreodata in discutie problema teritoriilor romanesti aflate la Ukraina...pentru ca au fost luate de URSS, Romania nu mai are cui sa le ceara"
   - "Insula Serpilor: bine "ca afost luata MILITAR de Ukraina", cu ocazia asta s-a clarificat disputa cu Romania in ceea ce priveste apartenenta acestei insule"
   - "Porosenko e OK cand are o atitudine neprietenoasa fata de romani; romanii care denunta asta sunt troli rusi"
   - "E foarte bine ca romanilor din Bucovina li s-a interzis de catre ukraineni folosirea limbii materne; cei care deplang asta sunt troli rusi care au interes sa distruga Ukraina"
   - favorita mea: "Tatarii sunt un element civilizator in aceasta parte a lumii; de-a lungul secolelor au fost ostracizati de rusi care le-au luat teritoriul (Crimea)"!!!

   Tot inainte, plusaci de HN. Voi sunteti adevaratii patrioti, celelalte 99% din populatie sunt troli rusi sau vanduti rusilor. Dupa cum ati descoperit de curand si in ceea ce-i priveste pe Olandezi, Stratfor sau britanicii cu Brexitul lor!
   • -2 (2 voturi)    
    99% (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 18:00)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Din care populatie? Nici macar un sondaj de opinie din Rusia nu ar confirma ca 99% din populatie e impotriva Ucrainei, si acolo propaganda munceste din greu, iar presa independenta lipseste. Ca sa nu spun mai multe de sondaje...

    Interesele Romaniei sunt clar cu Ucraina. Daca, de exemplu rusii, vor ataca Bugeacul pentru a avea un cap de pod catre Transnistia, radarele militare romanesti - inclusiv pe mare - vor fi de mare ajutor pentru apararea anti-aeriana a Ucrainei, si invers avertizarea timpurie a Ucrainei poate aduna minute pretioase pentru aviatia romana.

    Insula Serpilor e un alt obiectiv militar - fosta baza de ascultare a comunicatiilor NATO - pe care Rusia il vrea si nu il are.

    Porosenko nu ameninta cu rachete nucleare Romania, Putin o face. De la inceput, daca Ucraina ar fi avut armament nuclear, nu ar fi fost atacata de Rusia care i-a garantat integritatea teritoriala in schimbul dezarmarii nucleare - mare greseala sa te increzi in Rusia.

    Chestia cu limba materna trebui sa o auda si Transnistria "pacificata" exclusiv de rusi, care sistematic impiedica drepturile romanilor la educatie in limba proprie intr-un teritoriu in care romanii sunt majoritari.

    Interesele mele, ca cetatean roman, ma determina sa fiu 100% cu Ucraina.
    • -1 (5 voturi)    
     Chiar impotriva romanilor din Bucovina (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 18:16)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

     "Interesele mele, ca cetatean roman, ma determina sa fiu 100% cu Ucraina.

     ===========================

     Inteleg. Chiar impotriva romanilor din Bucovina. E optiunea ta, dar imi place cum ai spus-o "interesele MELE, ca CETATEAN roman". Asa-i. Romanii au acordat multor oameni cetatenia.
     • 0 (0 voturi)    
      Cam ciudat, dar in fine... ca sa fie clar (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 18:39)

      Caligula [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Eu am cetatenia Romana prin nastere. Asa cum si parintii mei o au, asa cum si bunicii mei au avut-o, asa cum si stramosii mei au avut-o.
      • -1 (5 voturi)    
       Dar si acum eviti sa spui ca esti roman (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 19:12)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

       Dar si acum eviti sa spui ca esti roman. Spui ca ai cetatenia romana prin nastere. Ma rog, e un soi de sinceritate, de apreciat dealtfel. Lipovean ukrainean?
       • +1 (1 vot)    
        Ei si tu acum... (Duminică, 5 iunie 2016, 3:24)

        Caligula [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        ...te visezi ofiter interogator FSB. Obiceurile totalitare sunt greu parasit. Nu uita ca esti totusi platit ca troll, si subiectul articolului e cum poate Romania raspunde militar la amenintarea rusa. Seful suprem al armatei, Vladimir Putin chiar a amenintat Romania cu rachetele nucleare.

        Ce scrie pe fituica ta de troll? Cum ar trebui sa raspunda militar Romania la amenintarile lui Putin?
 • -18 (48 voturi)    
  alt neocon... (Vineri, 3 iunie 2016, 20:55)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cata (lipsa de ) inteligenta iti trebuie sa propavaduiesti inarmarea&militarizarea intr-o tara aflata la nivelul africii subsahariene, vizitati un sat la intamplare!, si cu perspective demografice, economice si sociale dintre cele mai negre?

  ...sau e o stragie mai subtila prin care se doreste alienarea majoritatii romanilor - inca majoritar pro-West - ptr a-i arunca apoi, fara remuscari, in bratele urss-ului?
  • +9 (29 voturi)    
   E un pic cam aberanta presupunerea (Vineri, 3 iunie 2016, 21:16)

   dexpropriat [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asemenea afirmatii trebuie facute pe forumul Lumea copiilor.
  • +5 (17 voturi)    
   Da di undi isti tu difel.. (Vineri, 3 iunie 2016, 23:53)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ..mosule?
 • -14 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 iunie 2016, 21:06)

  [anonim]

  • -7 (27 voturi)    
   hmm (Vineri, 3 iunie 2016, 21:48)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui

   Roosevelt ce era, neamț?
   • +7 (21 voturi)    
    ce multi suntei (Vineri, 3 iunie 2016, 23:50)

    mavis [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    "Deja, Romania este tinta unei sofisticate si foarte finantate campanii de dezinformare prin intermediul canalelor media, blogurilor si organizatiilor culturale........."

    qed
    • +1 (7 voturi)    
     Nu-l condamna pe Mazeta, (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 13:55)

     Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui mavis

     ca el multe nu le stie.
     Nu stie ca Churchil e cel care a incheiat intelegerea cu Stalin referitoare la procentele de influenta in Romania si Grecia. Si nu stie ca intelegerea era valabila doar pentru perioada de pana la incheierea razboiului.
     Ca Stalin nu a mai respectat intelegerea si nu a mai permis nici macar cele zece procente, asta e altceva.
   • -2 (10 voturi)    
    Nu (Vineri, 3 iunie 2016, 23:54)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Roosvelt era destept.
   • +2 (6 voturi)    
    Hmm,da' tu ce esti, (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:30)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    roman?
 • -7 (25 voturi)    
  dacă ceva ce (Vineri, 3 iunie 2016, 21:36)

  PaulPastout [anonim]

  poate să fie numit adevăr mai contează, atunci nu ar fi rău să se adauge unor astfel de materiale mențiunea că nu este vorba de altceva decât de formularea și justificarea unei politici, particulare, între altele posibile, în care pacea și bunăstarea europeană ar depinde de militarizare și înarmare masive, și o poziție în general belicoasă față de Rusia. E vorba de o opțiune politică, printre altele posibile. Punct.
  • +2 (18 voturi)    
   aham (Vineri, 3 iunie 2016, 23:50)

   mavis [anonim] i-a raspuns lui PaulPastout

   "Deja, Romania este tinta unei sofisticate si foarte finantate campanii de dezinformare prin intermediul canalelor media, blogurilor si organizatiilor culturale........."

   qed
   • -4 (8 voturi)    
    cum eu știu (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:20)

    PaulPastout [anonim] i-a raspuns lui mavis

    că mi-am spus aici propria opinie, ca un cetățean al României, pe care o consider întemeiată, fără să fiu pus de cineva, plătit, sau stimulat în vreun fel oarecare, ei bine, pot să spun că interviul de mai sus funcționează - e drept, aici, la scară mică - ca un simplu instrument de propagandă și de reprimare a opiniilor diferite. Astfel de materiale nu fac decât să inventeze delictul de opinie, o trăsătură tipic totalitară.
 • +5 (23 voturi)    
  iata dovada mai sus (Vineri, 3 iunie 2016, 21:43)

  rov [utilizator]

  sper ca cineva e cu ochii pe voi...
  • -6 (28 voturi)    
   Cata democratie si libertate a pararii in ceea (Vineri, 3 iunie 2016, 21:59)

   potaissa [utilizator] i-a raspuns lui rov

   ce postezi, esti cu siguaranta unul dintre ipocritii care si-a schimbat acontul de Facebook dupa Charlie Hebdo(Je suis...). Spalarea pe creier de mass-media politically correcta functioneaza....
   • +6 (18 voturi)    
    chiar ca sunteti multi (Vineri, 3 iunie 2016, 23:51)

    mavis [anonim] i-a raspuns lui potaissa

    "Deja, Romania este tinta unei sofisticate si foarte finantate campanii de dezinformare prin intermediul canalelor media, blogurilor si organizatiilor culturale........."

    qed
    • -9 (21 voturi)    
     Mai nenica, sunt curios chiar.... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 0:47)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui mavis

     Mai nenica, sunt curios chiar, ce-si inchipuie creierasul ala micut al tau ca a demonstrat.

     Ai luat vorbele alea si l-ai combatut pe Mazeta ca a zis ca Roosvelt nu e neamt. Acum, cu aceleasi vorbe, il acuzi pe potaissa ca ar fi spion ... ca ti-a zis ceva de feisbuci....
     Pe bune, cum functioneaza neuronasul matale?
     • +4 (6 voturi)    
      Voi nu sunteti spioni, doar clampai (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 4:11)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Sa fii spion tre sa fii destept.
     • +3 (5 voturi)    
      Auzi,nu te intreb (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:42)

      persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      cum iti functioneaza neuronasu'.Eu te intreb,de cand nu iti mai functioneaza neuronasul???
     • +4 (4 voturi)    
      Crezi ca trolii ... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:40)

      Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      ar merita mai mult, domnule "ca roman" ? :)
     • +2 (6 voturi)    
      ti-am combatut prietenii ? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 13:04)

      mavis [anonim] i-a raspuns lui newlook

      .
    • +3 (7 voturi)    
     Nu sunt multi deloc (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:37)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui mavis

     doar cativa amarati,fiecare avand mai multe nick-uri.Muncesc din greu,transpira prin toti porii pentru cativa banuti.ii compatimesc,uneori.Nici macar nu cred in ceea ce spun.Pun copeica langa copeica,sa isi plateasca Iphone-ul amerloc luat pe abonament.Vai de steaua lor...
 • +15 (33 voturi)    
  Cum raspund propagandistii Moscovei.. (Vineri, 3 iunie 2016, 22:03)

  AliKimiku [utilizator]

  La un articol care are in titlu exact dezinformarea Rusiei.
  1. Ucraina e cea vinovata si realul inamic fiindca detine nordul Bucovinei si sudul Basarabiei
  2. Romania este o tara la nivelul Africii sub-sahariene deci inarmarea e un moft. ( in plus aceasta inarmare ar declansa sentimente nebanuite de iubire pentru rusi)
  3. Europa ne-a vandut si ne va vinde pe toti cei din Europa de est. Nu conteaza ca statul roman s-a format de vreo doua ori fix sub patronajul si protectia Europei occidentale.
  Sunt doar o parte din temele de dezinformare si propaganda post-sovietica.
  • -9 (29 voturi)    
   Sau poate ca sunt realitati... (Vineri, 3 iunie 2016, 23:12)

   echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Realitatea este ca Bucovina si Tinutul Hertei sunt furate de Ucraina.
   Realitatea este ca Romania nu are bani de 6% din PIB pentru educatie. De unde sa scoata 3% pentru inarmare??? De la educatie, de la sanatate, de la dezvoltare. CIne castiga? Producatorii de arme.
   Eu, ca roman, prefer 6% la educatie si 10% la sanatate si 0.5% la armata.
   Propaganda are scopul de a contrazice realitatea. Cum ca Ucraina este cel mai bun vecin, ca avem bani de ne enerveaza si mai putem lua lejer niste avioane SH.... si alte bullshituri de astea.

   Si acuma, astia se enerveaza ca noi credm ce vedem cu ochii nu ceea ce zic ei la comanda americana.
   • +15 (25 voturi)    
    echidistantul (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 0:03)

    LucianBaciu1 [anonim] i-a raspuns lui echidistantul_

    tu, ca roman, ar trebui sa preferi sa nu stea bocancul sovietic pe grumazul tau, cum a stat 50 de ani. tu, ca roman (echidistant) ar trebui sa stii mai bine cine a luat basarabia (nu, nu e ucraina). restul e, vorba ta, "bullshit"
    • -3 (9 voturi)    
     Cine a luat Basarabia? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 7:05)

     echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui LucianBaciu1

     URSS ( care nu mai exista) a cerut regelui Romaniei ( care nu mai exista) sa-i faca cadou Basarabia si Bucovina. Consiliul de Coroana ( care nu mai exista) a aprobat in 26 iunie 1940 cu larga majoritate cedarea Basarabiei si Bucovinei catre URSS fara opozitie, amical :)

     Desigur, nu o sa cer Casei Regale Bucovina. Si nici de la URSS nu pot sa o cer. Dar lucrurile furate, chiar mostenite fiind, trebuie inapoiate.
     Ca si Roman, echidistant, o cer de la cei care poseda un bun furat. Ucraina. Macar sa fie independente casi Moldova. Apoi, va veni si ziua unirii!
     • +1 (7 voturi)    
      Ucraina (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 15:31)

      Caligula [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

      Tinta dezinformarilor ruse in Romania este Ucraina, pentru ca o alianta intre Romania (populatie 19mil), Ucraina (44mil) si Polonia (38mil) cu un total de 101 milioane locuitori poate fi efectiva impotriva Rusie (143mil). Rusia ataca doar tarile mici si nevoiase.

      In acest context, chiar daca Ucraina nu e tara NATO (ar fi putut sa fie acum cativa ani), Ucraina e foarte importanta pentru apararea Romaniei.

      O alianta cu Ucraina - de exemplu o cooperare in industria de aparare - e posibila si mai ales necesara ambelor tari.
     • -1 (3 voturi)    
      lol (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 17:10)

      LucianBaciu1 [anonim] i-a raspuns lui echidistantul_

      asta e istoria alternativa care se invata la scoala de partid?
      • +1 (1 vot)    
       Fa tu o descriere corecta... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 23:06)

       echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui LucianBaciu1

       Haide tu cu faptele istorice.
       Spune-mi cum nu a votat Consiliul de Coroana in iunie cedarea Bucovinei si Basarabiei.
       Spune-mi cum bravii politicieni romani si conducatori ai armatei au dat cu flit cererii rusilor de "restituire" a Bucovinei.
       Hai scrie, sa vedem ce istorie stii dumneata. Dar eu cred ca esti repetent la istorie. Stai jos, patru.
    • +2 (4 voturi)    
     "Ca roman ..." (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:57)

     Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui LucianBaciu1

     In zona Ru/Ua-Net circula un mem in contextul asta: "Eu, ca fiica de ofitzer din Krimea, etc" .. :)
   • +12 (26 voturi)    
    Mestere (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 0:06)

    KostasP [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

    Poate sa bage 100% la educatie. Daca nu te duce capul, tot degeaba. Noi astia mai carunti care-am invatat la lumina lumanarii, ca ne taia nea nicu curentu', stim ca nu banii sau lipsa lor ne-au facut sa invatam. In sanatate este problema coruptiei, bani ar fi. Ro are o societate bolnava bazata pe pile-cunostinte-relatii, corupta pina-n maduva oaselor. Asta trebuie sa se schimbe mai intai. Apoi urmeaza si altele. Banii pt aparare sunt alta mancare de peste. Nu le mai baga pe toate in aceeasi oala.
    • +6 (12 voturi)    
     Ai un plus (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 0:22)

     potaissa [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

     mare.
    • -2 (8 voturi)    
     Regula nr.1 (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 7:11)

     echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

     In capitalism, principalul lucru care stimuleaza competentele spre un anumit domeniu sunt banii.
     Nu o sa gasesti domni Trandafiri in Romania. Dar daca salariile s-ar tripla in invatamant, oamenii competenti ar ramane in invatamant.
     Cand se ofera 1500 EUR intr-o multinationala si 400 EUR in invatamant, ghici ce alege un absolvent, sef de promotie???
     Cand invatam noi la lumina lumanarii pe vremea lui Ceausescu, aveam profesori multumiti cu situatia lor financiara. Ca eram cu toii nemultumiti de Romania, este o poveste. Dar un profesor nu ar fi schimbat niciodata locul de munca. Ca salariul era acelasi.

     Profesori buni ar fi. Copii care sa invete, sunt. Dar sistemul de invatamant este subfinantat.
   • +3 (5 voturi)    
    Quote: "Eu, ca roman ..." (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:51)

    Liolikk [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

    Domne, e atat de specifica exprimarea asta fratilor tai - a trolilor lui Kabaev AKA Putin din Olghino :). Am un vag feeling ca esti o doamna din Krimea, si taica-tu e ofiter, nu ? :))
   • +4 (4 voturi)    
    poate ca sunt realitati, dar poate nu (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:45)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

    Pe logica ta, bulgarii ar trebui sa ceara lejer Dobrogea de la Romania iar de unguri nu mai vorbesc.
    Cat despre PIB-uri si altele, una din functiile oricarui stat modern este sa isi apere cetatenii. Pana si Elvetia cea neutra si montana are o armata (fara rezervisti) de vreo 4250 oameni si vreo 32 avioane F18. O sa spui ca Elvetia merge ceas iar e u o sa iti spun ca e inconjurata numai de prieteni pe o raza de mii de km spre deosebire de Romania.
    • -1 (3 voturi)    
     Va sa zica... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 17:34)

     echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Dupa logica ta, trebuie sa renuntam la visul Romaniei mari.
     E bine asa, sluga la cine da mai mult. Turc, neamt, rus, american... si cine o mai fi.
     ////
     • 0 (0 voturi)    
      Nu esti in stare sa ai grija (Duminică, 5 iunie 2016, 16:07)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

      de Romania actuala si tu mai vrei teritorii??? I-ai intrebat pe aia daca vor?
   • +3 (7 voturi)    
    Bati campii cu gratie? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 11:39)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

    Ucraina nici nu exista cand URSS a invadat si anexat teritoriile cu pricina. Deci NU UCRAINA le-a luat. Ucraina si-a capatat independenta de abia dupa prabusirea URSS.
    • +1 (3 voturi)    
     Ok, si? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 17:24)

     echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     Daca nu a existat poate acuma sa ramana cu teritoriile furate? Renuntam la Bucovina si Herta si ne dam mari patrioti?
     Eu, ca roman, nu sunt de acord cu asta.
     • 0 (0 voturi)    
      Te priveste personal (Duminică, 5 iunie 2016, 17:04)

      Spiky [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

      Si in drept actioneaza aceleasi principii. Dobanditorul de buna credinta nu este tinut a inapoia bunul furat. Iar in dreptul international cucerirea este un fapt si este acceptat ca atare. URSS nu a "furat" ci a anexat (desi in practica judiciara a dreptului de proprietate acest lucru este caracterizat penal drept talharie). Dar dreptul international nu opereaza cu aceleasi categorii ca cel de proprietate personala, asa ca te priveste personal ce simti tu, dar odata intrati in Uniunea Europeana, am acceptat niste conditii, si printre acestea reglementarea situatiilor conflictuale de granita. Poate ca si un german simte la fel despre Alsacia si Lorena, dar asta este.
  • +13 (23 voturi)    
   da sa vezi (Vineri, 3 iunie 2016, 23:52)

   mavis [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

   macel ce e pe siteuri straine gen Huffington Post, The Sun, Yahoo news etc etc etc . Sunt armate de trolli rusi.
   • +4 (6 voturi)    
    Multi,multi (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 8:39)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui mavis

    da' prosti.
   • +3 (9 voturi)    
    Da , MAVIS ! (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:09)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui mavis

    Exact asa cum spui! Sunt dea sute de trolli rusi pe toate siturile si reactioneaza imediat cand e vorba de RO ! Stiu acesti trolli ...romaneste? STIU, pentru ca sunt ”basarabeni” foarte multi dintre ei. Adica din cei carora de doua sute de ani li s-a varît in minti si in suflet ura fata de romani si Romania . Sigura ca da, cei mai multi dintre ei provin din familii mixte ruso- basarabene .Astfel de familii au împînzit tot arealul prut-o nistrean , ba mai mult, chiar pana dincolo de Transnistria, spre Bug (BALTA e fosta prima capitala a RSS Autonoma Moldoveneasca) Dintre pro-putinistii din Ro cei mai multi sunt cuibariti in ”universitatile”romanesti. Nu-ti vine sa crezi, dar daca esti atent si curios, poti observa ușor! Sunt foarte agresivi si se pretind cu studii inalte, care ...”stiu eu mai bine ”
  • +7 (9 voturi)    
   asta cu "Ucraina" ne-a furat e standard (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 10:59)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   daca prin Ucraina intelegeti Imperiul Tarist si URSS atunci sunt de acord ca ne-au furat parti din Bucovina, Basarabia ...
   daca vorbim despre statul aparut in urma colapsului URSS nu ne-a furat nimic !

   sunt de acord ca nu n-ea dat inapoi, dar ar fi fost foarte complicat sa cerem asa ceva in contextul ultimilor 25 de ani
   ce s-ar putea reprosa acestui stat nou este insa atitudinea agresiva in ce ne priveste in anumite situatii si atitudinea fata de romanii care traiesc pe teritoriul sau - dar in nici un caz ca ne-ar fi furat teritorii

   modul in care au fost amestecate teritorii in interiorul URSS face parte din "minunata" politica a bombelor cu ceas puse de Stalin, in vederea mentinerii unei dependente pe termen f lung de puterea, arbitrajul si influenta Rusiei - astfel statele satelit sunt minate de astfel de conflicte plantate sau intretinute - vezi cazul Ukraina, Moldova, Georgia etc
 • +15 (31 voturi)    
  hmhm (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 0:08)

  paranoid_android [utilizator]

  atat de multi postaci sovietici ingramadati intr-un singur forum nu mai vazusi demult
  • -7 (13 voturi)    
   Poate ca... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 7:15)

   echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

   Poate ca daca suntem vechi pe hotnews, si am gandit cu capul nostru din zorii democratiei ne face acuma incomozi?
   Crezi ca noi, cei care am stat in picioare in fata "aliatilor si prietenilor "comunisti o sa facem plecaciuni in fata "aliatilor si prietenilor" americani?
   Nicidecum. Hotii nu sunt bineveniti in casa noastra. Ca va dura un an, doi, zece, sau 50, tot o sa-i dam afara!
   • 0 (4 voturi)    
    ce ati facut mai? (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 16:29)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

    Ati stat in picioare in fata prietenilor comunisti rusi?
    Cand se intampla asta? Pe vremea lui Dej? cand comunistii romani stateau in picioare dar aplecati la 90 de grade? La inceputurile epocii lui Ceausescu? cand Rusia se destaliniza iar Romania se juca de-a independenta? Sau in ultimii ani ai lui Ceausescu cand cretinul juca pe cartea national-comunismului la maxim? Proto-cronism, cei mai viteji si mai drepti dintre traci, plati de datorii desi nimeni nu le cerea, mica Coree de Nord in devenire, etc. Ati stat drepti poate dupa o geometrie speciala, aia care se invata la Baneasa sau la Moscova. Cu toti stim ca stiinta sovietica e foarte avansata si masoara unghiurile cu un laser special.
    • 0 (2 voturi)    
     Suntem liberi... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 23:11)

     echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Suntem liberi, am dat jos cu comunistii rusi.
     Suntem liberi, o sa dam jos si cu cotropitorii americani.
     Suntem liberi, putem gandi cu creierul nostru. Nu trebuie sa gandeasca Clinton sau Trump in locul nostru.
     Putem sa ne cultivam pamantul tarii, ca e al nostru.
     Putem sa ne exploatam resursele tarii, ca sunt ale noastre.
     Putem sa facem din tara asta un loc bun de trait, nu un poligon de incercare pentru armele NATO si RUSIA.
     Putem... si o sa o facem!
     Toti vanzatorii de tara o sa tremure si o sa se ascunda ca sobolanii.
     • -1 (1 vot)    
      Ai demonstrat din plin ca nu poti. (Duminică, 5 iunie 2016, 16:06)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

      Poti doar sa iti vinzi orice sau mai rau, sa dai de pomana.
      • +1 (1 vot)    
       Nu noi... (Duminică, 5 iunie 2016, 21:47)

       echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       Noi am ramas in Romania si luptam pentru Romania.
       Postacii platiti din afara pentru interesele celor din afara o sa se ascunda ca sobolanii impreuna cu stapanii lor !
  • -8 (10 voturi)    
   asta este o exagerare grosolană (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:33)

   PaulPastout [anonim] i-a raspuns lui paranoid_android

   și mai ales o fantezie, și are în primul rând rolul de a face din anonimi semidocți și agramați mari luptători pe forumuri pentru cauza lumii libere.
   • +3 (5 voturi)    
    :) (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 17:17)

    LucianBaciu1 [anonim] i-a raspuns lui PaulPastout

    tu fiind un anonim sfertodoct?
  • +6 (10 voturi)    
   Hmm... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 13:04)

   dexpropriat [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

   Inseamna ca nu ai intrat pe evz inca, acolo unde pana si editorialistul sef (cristoiu) e propagandist rus.
   • +5 (7 voturi)    
    Pe Evz e nimic. (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 14:07)

    Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui dexpropriat

    Intra pe cristoiublog.ro si acolo o sa te crucesti!
    Dar sa nu incerci sa-i demontezi punctual manipularile, ca te blocheaza imediat.
 • +10 (10 voturi)    
  Domnilor troli ai lui Putin ... (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 9:53)

  Liolikk [utilizator]

  Voi, "ca romani", ati face bine sa va perfectionati modul de exprimare, nu de alta dar vi se vede fundul gol.
 • -2 (2 voturi)    
  numai postaci pedelisti (Sâmbătă, 4 iunie 2016, 23:00)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  rusia a construit centrala nucleara Cernavoda
  voi nici nu puteti sa o varuiti macar
  case closed


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by