Un elicopter romanesc SMURD cu patru persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, un doctor si un asistent medical - s-a prabusit joi in raionul Cantemir din Republica Moldova, in conditii de ceata si ploaie. Toate cele patru persoane au murit in urma impactului cu solul. Elicopterul transportase o batrana la Chisinau si se indrepta spre un alt bolnav, o persoana care suferise un accident cardio-vascular, dar s-a prabusit la putin timp dupa decolare.

Elicopter SMURDFoto: Captura YouTube

Deocamdata nu se cunosc cauzele accidentului.

Iata mai jos desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de joi:

UPDATE 23:30 Dorin Chirtoaca, despre prabusirea elicopterului SMURD: O tragedie care m-a lasat fara cuvinte.Uneori, zici ca-i blestem (Mediafax) "Ploaia a 'inecat' un echipaj SMURD, cel mai probabil aceasta a fost cauza. Este oribil ceea ce s-a intamplat. O tragedie care m-a lasat fara cuvinte. Uneori zici ca e blestem sa nu mearga bine lucrurile intre cele doua maluri ale Prutului. Cei care au dorit sa faca bine, sa salveze inca o viata de om, dupa ani la rand si-au riscat viata salvand vieti omenesti, nu au avut cum sa se salveze pe ei insisi", a scris pe Facebook Dorin Chirtoaca.

UPDATE 21:40Procurorul sef al Republicii Moldova: Martorii spun ca motorul s-a oprit in zbor. Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost declansata o ancheta in urma prabusirii elicopterului SMURD, in cadrul careia martorii oculari au declarat ca "a avut loc oprirea motorului in zbor", potrivitMediafax.

"Noi am declansat astazi urmarirea penala pentru incalcarea regulilor securitatii zborurilor, in baza articolului 263, cod penal al Republicii Moldova. Investigatiile sunt declasate pentru aceasta infractiune pentru a avea un cadru de procedura legal ca sa putem face cercetarile. Acum se deruleaza cercetarea la fata locului, se strang probe, se fac audierile martorilor oculari, cei care au vazut momentul impactului cu solul, accidentul producandu-se la marginea unui sat. Au fost audiati martori care spun ca au aparut defectiuni la elicopter, in procesul de zbor, legate de functionarea ritmica a motorului. Martorii spun ca a avut loc oprirea motorului in zbor, membrii echipajului au incercat sa-l porneasca dar nu au reusit. Martorii mai spun ca au fost franturi de ritm ale motorului, elicopterul a inceput sa cada din unghi si s-a lovit de sol, in padure. Sunt multi copaci doborati. Fragmentele elicopterului s-au imprastiat pe o suprafata de mai multe sute de metri", a declarat pentru Mediafax Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova.

20.30 MAI: Membrii echipajului SMURD decedati in R. Moldova - peste 5 ani experienta pe elicopter

Cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD, prabusit in Republica Moldova, sunt comandorul Doru Gavril, 53 de ani (comandant), capitan-comandor Voicu Socae, 36 de ani (copilot), dr. Mihaela Dumea, 39 de ani (medic specialist medicina de urgenta, asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi) si Gabriel Sandu, 38 de ani (asistent medical principal medicina de urgenta).

Potrivit Ministerul Afacerilor Interne, citat de Agerpres, comandantul echipajului - comandor Doru Gavril, imputernicit comandant al Unitatii Speciale de Aviatie Iasi, era incadrat in structuri militare din 23 august 1985, iar in Ministerul de Interne din 1 mai 2005, avand o experienta de zbor pe elicopter de 4.181 de ore. Era absolvent al Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu". Era casatorit si avea un copil.

Copilotul - capitan-comandor Voicu Socae, pilot de elicopter, era incadrat in structuri militare din 26 iulie 2003, iar in Ministerul de Interne din 1 septembrie 2008. Acesta avea o experienta de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, era absolvent al Academiei Fortelor Aeriene "Henri Coanda" Brasov din anul 2003. Era casatorit si avea doi copii.

Dr. Mihaela Dumea, medic specialist medicina de urgenta, asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, avea 39 de ani si era incadrata la UPU SMURD Iasi de 11 ani. Avea o experienta de 5 ani pe elicopter. Era casatorita si avea un copil.

Gabriel Sandu, asistent medical principal medicina de urgenta, avea 38 de ani, era incadrat la UPU SMURD Iasi de 16 ani si avea o experienta de 11 ani pe elicopter. Era casatorit si avea un copil.

Conform MAI, misiunea de joi era al 12-lea zbor al elicopterului in Republica Moldova, in baza acordului transfrontalier pentru interventii in caz de urgente medicale.

MAI precizeaza ca apartinatorii celor decedati in misiune au fost anuntati de echipe de politisti si psihologi, iar ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a dispus pregatirea acordarii sprijinului pentru familiile angajatilor MAI, conform prevederilor legale.

De asemenea, ministrul Petre Toba a contactat Ambasada Romaniei in Republica Moldova, care se va implica in formalitatile de repatriere a trupurilor celor decedati.

20.15 Si premierul Dacian Ciolos transmite condoleante familiilor victimelor, el precizand ca statul roman va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere si funeralii.

Comunicatul de presa difuzat de seful Guvernului:

"Transmit condoleante familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astazi in Republica Moldova.

Statul roman va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere si funeralii.

Imediat dupa accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, caruia i-am cerut sa constituie o celula de criza la Ministerul Afacerilor Interne si sa organizeze recuperarea si repatrierea celor decedati.

In cursul acestei zile, am avut doua convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul in desfasurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplaseaza la locul accidentului, unde se vor lua toate masurile pentru repatrierea celor decedati.

De asemenea, am vorbit si cu procurorul general adjunct al Romaniei, care m-a informat ca este in curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel incat partea romana sa fie parte in ancheta care investigheaza cauzele accidentului.

Doua laboratoare criminalistice romanesti, cu echipele aferente, sunt pregatite si se vor deplasa in aceasta seara spre Republica Moldova, astfel incat maine, la prima ora, sa fie la fata locului si sa participe activ la ancheta, alaturi de specialistii moldoveni, imediat ce protocolul intre cele doua parti va fi semnat.

Am vorbit si cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la fata locului, sa se implice personal pentru a facilita demersurile necesare.

Imediat ce vom avea mai multe informatii, acestea vor fi comunicate".

19:54 Presedintele Klaus Iohannis a transmis condoleante familiilor victimelor accidentului: "Am aflat cu durere de tragedia petrecuta in Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prabusit in urma unui teribil accident. Patru vieti au fost curmate in timpul unei operatiuni care avea menirea sa salveze o alta viata. Transmit condoleante familiilor victimelor, cat si medicilor care si-au pierdut astazi colegii!", a scris seful statului, pe contul sau de Facebook.

18.15 Raed Arafat transmite condoleante familiilor victimelor

Secretarul de stat in Ministerul de Interne Raed Arafat a transmis joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, condoleante familiilor victimelor accidentului aviatic care a avut loc in R.Moldova.

17.50 O echipa formata din procurori militari romani si specialisti criminalisti se va deplasa in Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritatile judiciare din aceasta tara in legatura cu prabusirea elicopterului SMURD, informeaza joi Parchetul General.

"O echipa mixta formata din procurori militari si specialisti criminalisti urmeaza sa se deplaseze in Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritatile judiciare din aceasta tara", se arata intr-un comunicat transmis joi de Parchetul General si citat de Agerpres.

Amintim ca la nivelul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi s-a constituit joi un dosar penal in legatura cu accidentul aviatic petrecut in localitatea Haragas din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de catre Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cercetarile sunt efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

17:35 "Elicopterul e bucati. Cadavrele sunt pe blocul principal. Doar o mana e intreaga, restul e carbonizat. Bucatile au fost aruncate la 150 de metri. Era incendiu cand am ajuns. Oamenii ardeau. Am auzit o bubuitura. Eram la magazin si am auzit elicopterul, iar apoi fum. Nu mai puteam salva pe nimeni", a declarat un martor ocular, citat de Publika.md.

17.06: Ambasadorul Romania la Chisinau: Emotie puternica in Moldova, SMURD e cel mai important vector de imagine in Moldova

17:05 Premierul moldovean Pavel Filip l-a sunat pe Dacian Ciolos pentru a transmite condoleante familiilor si apropiatilor victimelor accidentului, scrie Publika.md. Potrivit sursei citate, seful guvernului de la Chisinau a cerut Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Autoritatii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale sa intreprinda toate masurile pentru investigarea si elucidarea cauzelor accidentului aviatic.

16.46Procurorii de la Sectia Militara a Parchetului de pe langa Inalta Curte au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prabusirii elicopterului SMURD, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

  • Elicopterele SMURD din Romania opereaza si in Republica Moldova in baza unui acordul privind asistenta medicala de urgenta semnat de cele doua tari in 2014. Acordul are drept scop crearea cadrului juridic pentru cooperarea si interventia comuna in cazul urgentelor medicale cu mijloace terestre si aeriene, in situatii care pun in pericol viata si sanatatea omului si care necesita participarea unor categorii de forte si mijloace apartinand statului vecin.

16:30 Purtatorul de cuvant al MAI, comisar de politie Monica Dajbog, a sustinut o declaratie de presa:

  • Doamnelor si domnilor, in primul rand doresc sa transmit condoleante din partea MAI familiilor celor patru colegi care si-au pierdut viata la datorie intr-un accident aviatic care a avut loc in Republica Moldova si in care a fost implicat un elicopter SMURD.
  • Permiteti-mi acum sa va fac cateva precizari cu privire la circumstantele producerii acestui accident pe baza informatiilor pe care le avem la acest moment.
  • In jurul orelor 14.23, Autoritatea Aeronautica din Republica Moldova a informat Centrul Operational de la Unitatea Speciala de Aviatie Iasi a MAI ca a pierdut legatura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova in baza acordului transfrontalier de cooperare in domeniul acordarii ajutorului medical de urgenta. La nivelul MAI, a fost convocata imediat celula de criza pentru gestionarea situatiei.
  • In jurul orei 15.00 am primit confirmarea de la fortele ajunse la fata locului intr-o regiune impadurita din zona localitatii Haragis din raionul Cantemir din Republica Moldova ca a fost gasita epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. Dupa confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Toba l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, in discutia telefonica, a reconfirmat producerea accidentului si decesul membrilor echipajului.
  • Ministrul Petre Toba a pus la dispozitia autoritatilor din Republica Moldova resurse ale Politiei Romane pentru participarea la cercetarea imprejurarilor producerii acestui accident aviatic. Totodata, l-a informat pe premierul Dacian Ciolos despre producerea accidentului si a dispus ca domnul Raed Arafat, sef al DSU, sa se deplaseze in Republica Moldova.
  • Referitor la misiunea elicopterului, va pot confirma ca, la ora 9.55, aeronava a decolat de la Iasi cu directia Vulcanesti, Republica Moldova unde a aterizat la ora 11.
  • La ora 11.30 a preluat o femeie in varsta de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care a transportat-o la Chisinau. Dupa predarea pacientei, elicopterul alimenteaza si decoleaza din nou in jurul orei 13.10 catre Cahul, intr-o misiune aeromedicala pentru salvarea unei persoane in varsta de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Inainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.
  • Despre aeronava va pot spune ca este de tip EC 135, cu nr. de inmatriculare 347, fabricata in august 2014 si a carei ultima inspectie periodica a avut loc in februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic si asistent medical.
  • Medicul avea o experienta de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistentul medical, de 11 ani. Pilotul avea o experienta pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.
  • Celula de criza convocata la MAI ramane in continuare activata si in legatura cu autoritatile din Republica Moldova implicate in cercetarea accidentului aviatic. Mentionez ca cercetarea la fata locului este coordonata de Procurorul General interimar si adjunctul sefului Politiei Nationale din Republica Moldova.
  • Precizez ca, la acest moment, structurile MAI desfasoara procedura de anuntare a familiilor celor 4 membri ai echipajului. Pentru anuntarea familiilor, au fost formate echipe de psihologi li politisti de la IPJ Iasi. Totodata, s-a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 sa ramana la sol. (sursa - Ministerul de Interne)

16.13: Premierii Romaniei si Moldovei au discutat telefonic despre catastrofa aviatica (surse)

16.10: Deschide.md a publicat fotografii de la locul accidentului

16.05: Realitatea.md a publicat fotografii de la locul accidentului in care se vad bucati din elicopter

15:45"Eram la mine, in biroul de la Primarie. Avea o distanta foarte mica de pamant. Vira cand la stanga, cand la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totul alb in fata. Nu era vant puternic. Nu stiu daca au fost explozii, era prea mare distanta. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitura. Au trecut cateva masini de pompieri dupa 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am vazut ca au trecut mai multe masini, am inteles ca sunt persoane carbonizate. Ei au incercat sa aterizeze, dar nu au reusit. Iarba era patulita pe un teren mare", a declarat un alt martor, pentru Publika.md.

15:40MAI confirma ca elicopterul era romanesc: Este elicopterul nostru

Ministerul Afacerilor Interne din Romania informeaza ca patru persoane au decedat in urma prabusirii elicopterului SMURD in zona localitatii Haragas.

"Am fost informati de autoritatile din Republica Moldova de disparitia elicopterului. Nu avea pacient la bord, ar fi disparut din zona Cantemir-Haragas. Este elicopterul nostru. MAI se afla in contact cu fortele de interventie", au precizat oficiali din MAI, citati de Agerpres.

La bordul elicopterului se afla un echipaj format dintr-un pilot, copilot, medic si asistent.

Elicopterul prabusit in Republica Moldova ar apartine SMURD Iasi a declarat colonelul Dan Paul Iamandi.

'Autoritatile din Republica Moldova au confirmat prabusirea unui elicopter SMURD. Dupa toate datele, se confirma ca elicopterul apartine SMURD Iasi', a spus Dan Paul Iamandi, seful ISU Iasi.

Locul unde s-a prabusit elicopterul (Sursa: Google Maps):

15:36 Primarul din Haragis, Iurie Balanuta, afirma ca ploua foarte puternic in momentul prabusirii elicopterului.

15:29Un purtator de cuvant al Parchetului General din Moldova a declarat pentru HotNews.ro ca o echipa de procurori a plecat la fata locului pentru a incepe ancheta. Deocamdata, procurorii nu au o ipoteza despre cauza prabusirii

15:24Purtatorul de cuvant al Departamentului Situatii Exceptionale, Liliana Puscasu, a confirmat la Digi 24 ca patru persoane au murit. Aceasta a mai precizat ca, din primele informatii, este vorba de un elicopter SMURD

15:19 Primarul localitatii Capaclia, Alexei Busuioc, citat de Publika.md: "A fost un sunet straniu. Am iesti afara sa vedem ce se intampla. Au vazut elicoperul care zbura cam jos. Dupa 3-4 minute s-a auzit o bubuitura. Primaria vecina a confirmat prabusirea. Posibil au vrut sa aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasa, iarba era patulita. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteza. E catastrofa".

15:15 In Moldova se asteapta intrarea in vigoare a unui Cod Galben de precipitatii, izolat in averse puternice cu grindina si vijelie in rafale, in seara de 2 iunie

15:11 Primarul satului Haragis, raionul Cantemir, Iurie Balanuta, vorbeste despre patru morti.

"Elicopterul a cazut la padurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cerceteaza cazul. Cred ca s-a prbusit din cauza negurii. Au intrat in padure, s-au lovit si au cazut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a incercat sa salveze pe altcineva, dar si-a pierdut viata. Erau imagini ingrozitoare. Am depistat bucati din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos inainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la fata locului", a declar primarul satului Harai, raionul Cantemir, Iurie Balanuta, citat de Publika.md