Guvernul a adoptat joi, printr-un Memorandum, participarea Romaniei ca stat membru gazda la Consortiul European pentru Infrastructura de Cercetare "Extreme Light Infrastructure"- ELI-ERIC, se arata intr-un comunicat. Potrivit acestuia, ca stat membru gazda al ELI-ERIC, Romania va contribui la imbunatatirea domeniului cercetarii stiintifice la nivel national, va consolida participarea cercetarii romanesti la nivel european si international.

De asemenea, va crea premise pentru pentru dezvoltarea transferului de tehnologie si stimularea dezvoltarii economice prin atragerea de investitori, incluzand dezvoltarea de parcuri stiintifice si tehnologice si parcuri industriale.

ELI este un proiect european insusit la nivelul UE si sustinut de Comisia Europeana, la care au participat 40 de institutii de cercetare si invatamant din 13 tari europene. Acest proiect va fi cea mai avansata infrastructura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristice extreme.

La data de 21 noiembrie 2008, Romania si-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Magurele - Ilfov, iar Comitetul director al proiectului a hotarat si validat construirea ELI in trei locatii: Cehia, Romania si Ungaria. Cele trei locatii vor avea intre componentele de baza laseri care emit pulsuri ultrascurte de foarte mare putere. Centrul de la Magurele va avea in plus un instrument care va furniza radiatie fotonica (gama) cu caracteristici unice referitoare la energie, stralucire si largime de banda. Construirea celor trei centre se realizeaza din fonduri structurale, conform Deciziilor de finantare aprobate de Comisia Europeana.

Romania este reprezentata in cadrul ELI-ERIC prin Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", unul dintre cele mai vizibile institute nationale de cercetare-dezvoltare.