Romania se numara printre tarile europene cu cel mai scazut consum de droguri, situandu-se pentru majoritatea drogurilor sub media europeana, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Antidrog, citat de Mediafax.

Potrivit raportului prezentat, marti, de Agentia Nationala Antidrog (ANA). "Raportul european privind drogurile 2016: Tendinte si evolutii", a fost organizat cu ocazia conferintei de lansare a "Raportului european privind drogurile 2016", sustinuta la Lisabona de catre Agentia pentru Droguri a Uniunii Europene (EMCDDA).

Potrivit raportului, desi consumul de canabis a inregistrat o crestere semnificativa in randul populatiei generale (15-64 de ani) fata de ultimul studiu realizat in 2013, Romania se situeaza sub media europeana in ceea ce priveste consumul de droguri. In tara noastra, cat si in celelalte state membre UE, canabisul este cel mai consumat drog, mai ales in randul tinerilor. Pentru prima oara, canabisul este pe acelasi loc cu heroina in ceea ce priveste cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. Pe piata drogurilor se remarca o crestere a cantitatii de canabis, in timp ce numarul capturilor la nivel stradal creste de la an la an.

Substantele psihoactive (SNP) au atins perioada de consum maxim in Romania in anul 2009. In urma masurilor legislative ale autoritatilor, s-a inregistrat o scadere a interesului pentru consum, insa in 2014 s-a observat o usoara crestere. Aceasta a fost vizibila atat in cererea de tratament pentru consum de droguri, cat si in numarul urgentelor medicale, se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste consumul de opiacee preponderent pe cale injectabila, acesta a fost observat in special in randul consumatorilor din Bucuresti. Despre riscurile asociate consumului de injectabile, in special a infectiei cu HIV, in Raportul european se afirma: "in Grecia si Romania, tari in care au existat anterior focare locale, ratele noi de imbolnaviri raportate au scazut din 2012."

In raportul EMCDDA se mai arata ca 1.236 de noi cazuri de infectare cu HIV au fost raportate in 2014, la nivelul Uniunii Europene, in randul persoanelor care isi injecteaza droguri, acesta fiind cel mai mic numar de peste un deceniu. Cu toate acestea, in 2015 au fost raportate focare de infectii cu HIV in randul unor categorii marginalizate ale populatiei din Irlanda, Luxemburg si Scotia.

La nivelul Uniunii Europene, din raport reiese ca, desi cocaina este in continuare cel mai consumat drog stimulant ilegal, 2,4 milioane de adulti tineri (intre 15 si 34 de ani) declarand ca l-au consumat in ultimul an, MDMA (denumit adesea ecstasy) a devenit tot mai popular in randul tinerilor. Aproximativ 2,1 milioane de adulti tineri au declarat ca au consumat MDMA in ultimul an. Acest drog nu mai este unul de nisa dupa ce este tot mai des intalnit in baruri si la petreceri.

Drogurile injectabile au inregistrat un declin in Europa, in prezent, insa injectarea drogurilor stimulante reprezinta o ingrijorare. Mai multe tari au raportat injectarea de metamfetamina si catinone impreuna cu alte droguri in randul unor grupuri de persoane. La nivelul Uniunii Europene s-au inregistrat 1,3 milioane de consumatori, potrivit Mediafax.