Unitatea pentru mari arsi de la Spitalul Floreasca este partial functionala, iar in luna mai au fost facute 16 operatii, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, informeaza Agerpres.

Spitalul de Urgenta FloreascaFoto: AGERPRES

"In luna mai, in aceasta unitate au fost tratati cinci pacienti care indeplinesc criteriile de arsi grav, doi dintre acestia sunt in continuare in tratament, unul dintre ei a fost externat, iar doi au fost transferati la Spitalul de Arsi", a declarat Colintineanu, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca functioneaza sala de operatii si rezervele si se efectueaza tratamente. "Spatiile care sunt destinate strict pacientilor sunt functionale in acest moment", a spus Colintineanu.

Purtatorul de cuvant al MS a adaugat ca urgenta cea mai mare este legata de personalul unitatii.

"Avem in lucru in acest moment o analiza a statului de personal. (...) E nevoie pe aceasta unitate, datorita complexitatii cazurilor, de oameni cu experienta care sa faca fata unui asemenea tratament. (...) E nevoie de o evaluare a banilor disponibili pentru ei, care este in lucru in acest moment in minister", a explicat oficialul MS.

El a punctat ca ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a decis crearea unui grup de lucru la nivelul MS, care sa fie format atat din experti medicali ai Spitalului Floreasca, cat si din experti internationali. "Acestia vor propune intr-un termen rezonabil solutii integrate", a completat Colintineanu.

Una dintre probleme este legata de cele sase paturi din rezervele unitatii de arsi grav care nu sunt in contract cu CNAS, dar si de barocamera.

"Este o problema care trebuie rezolvata imediat pentru ca nu se pot face decontari pe tratamente. Discutiile cu CNAS sunt avansate in acest moment. (...) La subiectul extraordinar de discutat al barocamerei - noua amplasare a acesteia. Exista un loc unde ea poate fi amplasata, dar pentru a fi alimentata cu oxigenul necesar cu o instalatie separata, pentru ca consuma foarte mult si altfel ar fi pusa in pericol instalatia de oxigen a spitalului, trebuie avizul Primariei sectorului 1 care este proprietarul cladirii respective. Fara avizul respectiv si procedurile de la primarie nu se poate face aceasta conectare pentru ca sunt interventii la cladire. Sunt multe institutii, multi actori implicati si incercam sa rezolvam toti pasii cat se poate de repede", a explicat purtatorul de cuvant al MS.