Un tribunal a condamnat o fosta Miss Turcia pentru ca l-a insultat pe actualul presedinte al tarii, Recep Tayyip Erdogan, prin intermediul retelelor de socializare, tanara primind o pedeapsa de 14 luni de inchisoare cu suspendare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marti, instanta a gasit-o pe Merve Buyuksarac, 27 de ani, vinovata de insultarea unui oficial al statului.

Ea va trebui sa execute sentinta daca mai incalca legea.

Buyuksarac, ce a fost incoronata Miss Turcia in 2006, a fost retinuta pentru scurt timp de politie in 2014, dupa ce a distribuit un poem satiric pe contul de Instagram.

Procurorii au spus ca acesta era o insulta la adresa lui Erdogan, la acel moment premier la Ankara.

De cand a devenit presedinte in 2014, Erdogan a inainta aproape 2.000 de plangeri de defaimare, folosind o lege - rar invocata anterior - ce interzice insultarea presedintelui.

Procesele au adancit ingrijorarile privind deteriorarea libertatilor intr-o tara ce la un moment dat era considerata un model de democratie musulmana.

Cei care il deranjeaza pe Erdogan nu sunt urmariti numai in Turcia.Angela Merkel a anuntat la mijlocul lunii aprilie ca accepta solicitarea Turciei de a-l pune sub acuzare pe comediantul germance a citit un poem obscen despre presedintele Tayyip Erdogan la televiziunea germana.