Propunerea guvernului de majorare a salariilor in invatamant: Salariul unui profesor grad I s-ar majora cu 207 lei si cel al unui invatator grad I cu 154 lei

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2016, 14:15 Actualitate | Esenţial

Salariul brut al unui profesor grad I creste de la 4.946 la 5.153, respectiv cu 207 lei iar cel al unui invatator grad I de la 3.080 la 3.234, cu 154 lei, prevede ordonanta de urgenta referitoare la corectiile salariile din sectorul bugetar, care a fost respinsa de liderii sindicatelor din educatie, potrivit unui document obtinut de agentia Mediafax.

Ordonanta de urgenta privind salariile din sectorul bugetar, respinsa de liderii sindicatelor din educatie, prevede o crestere salariala de 207 lei pentru un profesor gradul I cu studii superioare.

In prezent, potrivit unui exemplu continut de grila, un profesor gradul I, cu vechime de 25-30 de ani la catedra, cu studii superioare, are un salariu de incadrare de 2.405 lei (contine cele trei majorari succesive anterioare), la care se adauga gradatia de merit, 601 lei, indemnizatie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensatii tranzitorii rural, 241 lei, si se ajunge la un salariu de baza de 4.374 lei. La salariul de baza se adauga doua sporuri, spor simultan, 331 lei, si spor rural, 241 lei, si rezulta un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, in varianta propusa de Guvern se pleaca de la un salariu de baza de 3.156 lei, care contine salariul de incadrare si sporul de vechime. La salariul de baza se adauga gradatia de merit, 789 lei, indemnizatie diriginte, 395 lei, compensatii tranzitorii rural, 241 lei, si se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decat are in prezent un profesor de gradul I.

In ceea ce priveste invatatorul gradul I, cu vechime la catedra de 22-25 de ani si studii medii, salariul de incadrare actual este de 1.792 (contine majorarile succesive anterioare). La acesta se adauga gradatia de merit, 448 lei, indemnizatia de diriginte, 224 lei si sporul de vechime- 616 lei si se ajunge la un salariu de baza de 3.080 lei.

In varianta propusa de Guvern, conform grilei ordonantei de urgenta, salariul de baza este 2.352 lei (contine salariul de incadrare si sporul de vechime). La salariul de baza se adauga gradatia de merit, 588 lei si indemnizatia de diriginte, 294 lei, astfel ca se ajunge la un salariu de baza de 3.234 lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 154 de lei fata de cat castiga in prezent un invatator cu gradul I.

Potrivit documentului, salariile debutantilor cresc in medie cu 16%.


Negocierile dintre sindicalistii din invatamant si reprezentantii Ministerului Muncii au esuat, profesorii urmand sa declanseze actiuni de protest in Capitala pe 1 iunie, au declarat, luni, reprezentantii sindicatelor.

Sindicalistii din invatamant s-au intalnit, luni, cu reprezentantii Ministerului Muncii, pentru o noua runda de negocieri privind salarizarea. Sindicalistii sunt nemultumiti de propunearea Guvernului si spun ca miercuri vor avea loc actiuni de protest in Capitala.

Potrivit liderului Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, propunerea Guvernului a fost pentru o corectie de 5% in grila de salarizare, ceea ce ar insemna cresteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

"Negocierile au durat 30 de minute. Am propus o crestere salariala de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 si de inca 5% de la 1 ianuarie 2017. Propunerea Guvernului a fost pentru o corectie de 5%. Acesta este lucrul care ne-a nemultumit", a declarat pentru MEDIAFAX liderul FSLI, Simion Hancescu.

Miercuri va avea loc in Capitala un mars de protest al cadrelor didactice, la care se vor alatura elevi si parinti.

"Vom comunica rezultatul negocierilor in teritoriu. Cel mai probabil, oamenii nu vor fi multumiti si in proportie de 99% marsul de protest va avea loc", a mai adaugat liderul FSLI, Simion Hancescu.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4466 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  ce nerealist...amagiti oamenii cu cifrele astea (Marţi, 31 mai 2016, 14:52)

  Ochiana [utilizator]

  de unde atatea sporuri la un profesor chiar si cu gradul I ( pe care oricum il ia tarziu dupa cel macar 8-10 de activitate.)

  I faceti as creada ca orice profesor de gradul I are toate sporurile pe care le enumerati ca sa faceti lumea sa creada ca cei din invatamant traiesc cu ditami sporurile si salariile.
  FALS, domnilor !
  1.Gradatia de merit se acorda doar la 16% din profesori pe o perioada de 5 ani la cei cu merite deosebite cf unor criterii specifice (tampite de altfel dar ma rog...)
  2. Sporul de dirigentie se acorda doar dirigintilor , deci cam o treime din numarul cadrelor didactice dintr-o scoala
  3.Compensatii tranzitorii rural se acorda doar acelor cadre din rural si doar atunci cand sunt norocoase ca de multe ori ii lasa primaria cu ochii in soare....
  ASA ca nu mai enumerati atatea sporuri ca o sa creada lumea ca cei din invatamant au de-a bani dar fac scandal degeaba.
  Deci ca sa ajungi profesor gradul I trebuie sa ai macar 8-10 de activitate si experienta.
  Si dupa 10 ani de munca si examene sa-ti mareasca salariul doar cu 150 de RON sau chiar 200 banuiesc ca nu e chiar comod.

  DAR...
  Descentralizati invatamantul si administratia si atunci o sa vedeti care sunt salariile reale care se POT da in invatamant.
  • -1 (1 vot)    
   Un spor legat de performanta ? (Marţi, 31 mai 2016, 16:11)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Un singur spor care sa fie 30% din salariu. Criterii de performanta clare ? Ce ziceti ?
 • +2 (2 voturi)    
  haideti sa fim realisti (Marţi, 31 mai 2016, 15:17)

  kapa [utilizator]

  Ce prostii scrieti: din articol reiese ca toti profesorii beneficiaza de gradatie de merit. Fals. La fel cu sporul pentru mediul rural: toti profesorii predau la sat? Care-i scopul acestor dezinformari?
 • +2 (2 voturi)    
  vrem (Marţi, 31 mai 2016, 15:31)

  DimijoareiObt [anonim]

  2 la suta pentru armata !
 • -1 (3 voturi)    
  dar concediul profilor? (Marţi, 31 mai 2016, 16:15)

  Toni_Romania [utilizator]

  Proful are leafa sa ziceam 2200. Eu, tot la stat, am tot 2200. Insa el oficial are 62 zile lucratoare concediu, eu doar 25. Asta nu se pune?? Plus banii din meditatii. big time.
  • +2 (2 voturi)    
   Dezinformare crasa...aviz autorilor (Marţi, 31 mai 2016, 17:25)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cred ca maxim 15% dintre profesori ajung la aceasta leafa pe care o numiti d-voastra de 2200 de ron si asta dupa cel putin 20 de ani vechime ( in caz ca nu are gradatie de merit ) -deci nu pot fi mai mult de 15% hai sa zicem 20% dintre profesori.
   Meditatii fac doar profesorii de romana, matematica si limbi straine - si din aceia doar cei mai buni si daca au cu cine ca sunt scoli intregi, si nu numai la tara, unde nu vrea meditatii nici dracul....
   In rest profesorii de istorie, geografie, fizica, chimie ca sa nu mai spun desen, tehnologie etc nu au absolut nici o treaba.

   Singurul avantaj este da, concediul mai lung dar dupa atatea luni in care iti crapi capul cred ca te mai lasa si nervii si da, ai nevoie de acest concediu.In plus nu se compara 5 ore la catedra cu statul la birou 8 ore.

   Nu vreau sa fac nici o nedreptate nici unei meserii, nici nu pledez pentru acordarea unor bani degeaba dar pledez pentru informare corecta si nu pentru asmutirea spiritelor impotriva unor categorii profesionale (ceea ce cred ca se incearca acum prin acest articol care prezinta informatii false)
   Ca tot sunt negocieri sindicale :)

   Asa
   • 0 (0 voturi)    
    2200 brut exista? (Marţi, 31 mai 2016, 18:44)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

    2200 brut, ok?
    Ba SE COMPARA de multe ori cele 5 ore de scoala cu 8 ore de birou in alte domenii.
    In plus multe zile profesorul are ore de la 9, 10 sau 11, deci nu sculat zi de zi cu noaptea in cap.
    Cumnata mea e profa de mate si mai stiu si eu cate unele.
 • 0 (2 voturi)    
  Dincolo de salarii (Marţi, 31 mai 2016, 17:12)

  MPopa [utilizator]

  Bun, salariile sunt mici (presupunand ca nu are toata lumea gradatie de merit si celelalte sporuri). Dar performanta? Din ce vad eu in jur si fara a intentiona sa judec pe nimeni, in orasele mari sunt 3-4 licee la care inca se face carte. Exista si cazuri izolate de profesori si invatatori, inclusiv la tara, care pun suflet si depun efort. Dar in rest?
  Eu as avea o intrebare: ar fi de acord profesorii sa le fie crescute salariile cu cat cer, dar sa fie si conditionate de indicatori de performanta? Stiti, ca la privat. Nu de alta dar vad cum vocabularul tinerilor (ca sa vorbim de lucruri mai avansate) pare a saraci de la generatie la generatie.
  • +1 (1 vot)    
   cele 3-4 licee de care mentionati (Marţi, 31 mai 2016, 23:30)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   au elevi selectionati.Acolo si un profesor slab ar reusi sa obtina rezultate cu elevii buni dar acolo unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.
   Performanta inseamna si sa inveti un copil de la tara care abia vorbeste sa stie sa scrie si sa citeasca, nu doar sa obtii olimpici. Sau un copil cu sindrom Down sa numere pana la 100.
   Da, sunt de acord cu criteriile de performanta cu cateva mentiuni importante :
   1.conditia depolitizarii invatamntului iar
   2.criteriile de performanta sa fie hotarate prin consultare publica intre cadre didactice, parinti si finantator-in speta primaria
 • 0 (0 voturi)    
  Daca asta este documentul elaborat de (Marţi, 31 mai 2016, 19:08)

  xrogo [utilizator]

  guvern,atunci chiar astia merita trantiti,asa enormitati n-am vazut de mult,cine citeste si nu stie situatia reala chiar da dreptate guvernului si uite asa se manipuleaza opinia publica si se ridica impotriva cadrelor didactice,dar cred ca de fapt chiar asta e intentia vestitului guvern !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Dezinformare crasa (Marţi, 31 mai 2016, 21:26)

  FloriDeCuc [utilizator]

  1. "In prezent, potrivit unui exemplu continut de grila, un profesor gradul I, varsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de incadrare de 2.405 lei"
  Raspuns: o persoana termina facultatea la 20-22 de ani, ai nevoie de minim 8 ani pentru a ajunge la gradul I, considerand ca ai luat toate examenele cu nota 10. Intr-un caz fericit in 10 ani se ajunge la gradul didactic I, adica la o varsta de 30-32 ani minim. Studiez cu surprindere un fluturas de salariu de profesor, grad II, vechime >10 ani. Salariu incadrare 1207. Din toamna, cand trece in grila de salarizare pentru gradul I, mai creste cu aproximativ 150-200 RON brut. De unde 2.405 lei?!?!?!?!

  2. "la care se adauga gradatia de merit, 601 lei"
  Raspuns: gradatia de merit se acorda unui procent infim dintre profesori, si in special celor cu pile (multumim inspectoratelor super politizate)

  3" indemnizatie diriginte, 301 lei"
  Raspuns: oare toti profesorii sunt si diriginti?!?!

  4. "spor de vechime, 826 lei"
  Raspuns: spor de vechime la exemplul de mai sus = 173 lei. Nu cred ca o majorare a salariului de 150-200 lei poate creste sporul de vechime de la 173 la 826 lei (de unde Dzeu scot sumele astea?!?!)

  5. "compensatii tranzitorii rural, 241 lei"
  Raspuns: oare toti profesorii predau in mediul rural, sau luam in calcul numai ce da bine pe hartie, ca deh, hartia suporta, nu-i asa domnule R.M.?

  6 "La salariul de baza se adauga doua sporuri, spor simultan, 331 lei, si spor rural, 241 lei"
  Raspuns: Deci nu numai ca toti profesorii predau in mediul rural, dar predau si la simultan (cel putin doua clase in aceeasi ora). Tare grea trebuie sa fie disonanta in cazul asta... Daca toti predau in rural, cum de au si simultan? Inseamna ca exista un deficit enorm de profesori...

  7 "si rezulta un salariu brut de 4.946 lei"
  Raspuns: asta sa i-o spuneti lui mutu'...
  PS: nu, nu sunt profesor, dar manipularea depaseste limita bunului simt.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri