Iohannis, replica la amenintarile lui Putin: Declaratiile Rusiei despre scutul antiracheta "sunt incorecte pe fond, nu pot sa ne intimideze". Rusia e "mai activa, mai agresiva cu vecinii sai, incalca normele de drept international"

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2016, 12:13 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Presedintele Klaus Iohannis a facut declaratii dure la adresa Rusiei intr-un discurs sustinut marti la Palatul Cotroceni, in deschiderea unei conferinte internationale dedicate Marii Negre. Iohannis a spus ca recentele declaratii din Rusia privind scutul antiracheta sunt "incorecte pe fond", adaugand ca ele nu pot sa ne intimideze".

Iohannis a mai spus ca "avem de-a face cu o Federatia Rusa mai activa, mai agresiva cu vecinii sai, care incalca normele de drept international", adugand ca "prin actiunile sale de militarizare a spatiului Marii Negre, inclusiv in Crimeea ilegal ocupata, Rusia a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagra".

"Astazi ne confruntam cu un spectru mai larg de provocari, cu un complex de amenintari pe care nu le puteam anticipa cu cativa ani in urma", a spus seful statului, aratand ca "deşi nu suntem afectaţi în mod direct, nu putem fi impasibili la faptul că, prin anexarea Crimeii de către Rusia, Ucrainei, stat vecin României şi ţară cu vocaţie democratică şi pro-occidentală, îi este blocat accesul atât la incintele de stocare de gaze naturale, cât şi la resursele de hidrocarburi submarine din Marea Neagră".

Iohannis a reiterat priorităţile strategice de politică externă şi de securitate ale Romaniei: consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a profilului său în NATO şi în Uniunea Europeană.

Reamintim ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri seara, la Atena, ca Romania si Polonia s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti, deoarece gazduiesc elemente ale scutului antiracheta american, pe care Moscova il considera o amenintare. Citeste  mai multe aici.

Alocutiunea completa sustinuta de presedintele Klaus Iohannis cu prilejul deschiderii Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”:

„Domnule Director al Programului Eurasia Security,
Domnule Vicepreşedinte al Parlamentului European,
Domnule Director al Serviciului Român de Informaţii,
Domnilor ambasadori,
Domnule secretar de stat,
Onoraţi participanţi,
Doamnelor şi domnilor,

Mă bucur să ne revedem în acest format, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”. Îmi revine plăcerea de a vă ura şi în acest an „Bun venit” la Palatul Cotroceni!

Cred că acest program academic, organizat în baza colaborării instituționale dintre Administraţia Prezidenţială şi Serviciul Român de Informaţii, prin Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Universitatea Harvard şi Universitatea Naţională de Informaţii din Statele Unite ale Americii, are potenţialul de a stabili canale autentice de dialog între experţi, practicieni, lumea academică şi factorii de decizie.

Devine astfel posibilă conturarea unei viziuni comune şi a unui set de soluţii cu caracter interdisciplinar cu privire la actuala situaţie de securitate din regiunea Mării Negre.

Doresc să felicit organizatorii acestui eveniment și apreciez în mod deosebit faptul că „Security in the Black Sea Region”, ediţia din acest an, reuneşte un grup remarcabil de lectori, specialişti români şi americani. Pe de altă parte, programul continuă să materializeze şi să consolideze excelenta noastră cooperare transatlantică.

Regiunea Mării Negre are o semnificaţie specială pentru securitatea internaţională, fiind, pe de o parte, frontieră pentru NATO şi Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, un punct de congruenţă comercială, culturală şi de securitate între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Se poate spune, de asemenea, că reprezintă punctul de conexiune între Vecinătatea Estică şi cea Sudică a NATO şi Uniunii Europene, cu toate ameninţările, riscurile şi provocările care vin din aceste regiuni.

Acest spațiu are, prin urmare, o dinamică aparte, generată inclusiv de interesele diferite ale statelor riverane în domeniile politico-militar, economic şi energetic. Prezenţa unor conflicte îngheţate sau chiar active, deficitele democratice, nivelul crescut al criminalităţii transfrontaliere și tipurile de presiuni diferite fac din această zonă una problematică, cu riscuri, dar și crucială pentru securitatea continentului nostru și chiar a spațiului euro-atlantic în ansamblu.

Doamnelor şi domnilor,

Din păcate, de la ultima întâlnire în acest format, situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv. Astăzi ne confruntăm cu un spectru mai larg de provocări, cu un complex de ameninţări pe care nu le puteam anticipa cu câţiva ani în urmă și care fac mediul de securitate imprevizibil.

În Est, avem de-a face cu Federaţia Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internaţional şi care, prin acţiunile sale de militarizare a spaţiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră.

Concomitent, în Sud, asistăm la un mediu de securitate instabil, caracterizat de violenţă, terorism internaţional care afectează continentul european şi migraţie ilegală. Aceste fenomene sunt favorizate şi de dificultatea găsirii unor soluţii durabile pentru criza din Siria sau Yemen și pentru stabilizarea situaţiei din Libia şi Irak.

Simultan, ne confruntăm cu ameninţări la adresa securităţii energetice şi cu atacuri cibernetice. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu fermitate şi promptitudine.

În viziunea noastră, cele două dimensiuni ale securităţii europene, cea Estică şi cea Sudică, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor opţiuni, atât pentru creşterea securităţii și a rezilienței statelor europene, cât şi pentru proiectarea securităţii, democraţiei şi prosperităţii în vecinătatea noastră. Cred, aşadar, că trebuie să oferim soluţii integrate, care să aibă în vedere elemente de securitate şi umanitare şi care să abordeze, în primul rând, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecinţele acestora.

România acţionează responsabil şi contribuie substanţial prin iniţiativele pe care le-a promovat şi le promovează la realizarea acestui obiectiv.

Reuniunea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât se desfășoară exact în perioada de pregătire a apropiatului Summit NATO de la Varșovia.

După cum știți, România va pleda inclusiv în cadrul acestuia pentru o atenție sporită acordată Mării Negre, pe care o considerăm crucială pentru securitatea regională și euroatlantică.

Recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste ameninţări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă.

Doamnelor și domnilor,

Problema securităţii energetice, în regiunea noastră, a căpătat o dinamică şi o semnificaţie nouă odată cu anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă.

Deşi nu suntem afectaţi în mod direct, nu putem fi impasibili la faptul că, prin anexarea Crimeii de către Rusia, Ucrainei, stat vecin României şi ţară cu vocaţie democratică şi pro-occidentală, îi este blocat accesul atât la incintele de stocare de gaze naturale, cât şi la resursele de hidrocarburi submarine din Marea Neagră.

În acest mediu de securitate regional complex și instabil, România urmăreşte în mod consecvent punerea în aplicare a priorităţilor sale strategice de politică externă şi de securitate: consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii şi a profilului său în NATO şi în Uniunea Europeană.

Aceste priorităţi răspund pe deplin și aşteptărilor cetăţenilor noştri.

Sunt convins că ideile generate în cadrul acestui program academic pot contribui la o mai profundă înţelegere a specificului problematicii regiunii Mării Negre și implicit la găsirea instrumentelor şi platformelor de cooperare pentru ca acest spaţiu strategic să devină mai predictibil din punctul de vedere al situaţiei de securitate.

În încheiere, îi îndemn pe toţi participanții la acest program să valorifice oportunităţile autentice pe care acesta le deschide pentru dialog, gândire strategică şi viziune comună.
5384 vizualizari

 • -18 (34 voturi)    
  bravo! (Marţi, 31 mai 2016, 12:19)

  Mazeta [utilizator]

  Un discurs echilibrat și anost, marca Iohannis. Președintele adoptă cea mai înțeleaptă poziție în situația de față. Bravo Iohannis!
  • -3 (9 voturi)    
   noroc cu presedintele din umbra ! :) (Marţi, 31 mai 2016, 13:42)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   deci, mai draga, dupa o asteptare de trei zile, timp in care se raceste si mamaliga, hop si herr burgermeister cu discursul.
   normal, intr'un tempo specific.
   si dupa un weekend pe bitzicli.

   un lucru nu pricep, ce are combinatia sri cu cotrocestiu' plus niste harvarduri americane care dau culoare, in mijlocul marii negre ?!
   adica, dece sri, si nu sie ?!
   are sri submarine mai bune, vedete sau spioni marini mai buni ca sie ?
   ca e vorba de informatii din afara tzarii, dara.
   mai avea sa implice si us navy si navy seals.
   care, sincer, ar fi fost mai in tema.

   dar, har Domnului, mai ardeleneste, s'a miscat si primarul interimar de la cotrocesti...
   sper ca putin isi mai aduce aminte ce'a zis, dupa sticla de uzi, consumata cu premierul de atena.

   si, apropo, cam rusinos pt. gretzile, si ei beneficiari ai scutului, sa asculte in direct si sa nu ia partea nato.
   caci,scutul, a devenit o afacere nato, din care si gretzia ar fi parte, dupa acte.
   inca o dovata ce ei sunt in ue si nato numai pt. profit.
  • 0 (4 voturi)    
   mai anost decat tine nu e (Marţi, 31 mai 2016, 15:40)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce-ai patit, ai baut pufaika concentrata de ti-ai parlit inspiratia?
 • +1 (25 voturi)    
  "greu de adormit 3" (Marţi, 31 mai 2016, 12:23)

  mnicku [utilizator]

  ce te impresioneaza pe tine mai mult decit o excursie in tari exotice ? un somn bine facut
 • -7 (29 voturi)    
  Imi pare rau ca trebuie.... (Marţi, 31 mai 2016, 12:32)

  gigiN [utilizator]

  ....sa o spun,dar este comentariul unei marionete,nu al Presedintelui unui stat suveran,amenintat de catre un dictator !!! D-l Iohannis are doar sira spinarii,nu si coloana vertebrala !!!
  • -3 (21 voturi)    
   ....si cind vorbeste, o face prost (Marţi, 31 mai 2016, 12:44)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   " declaratii incorecte pe fond" cu alte cuvinte rusii ar avea dreptate sa se teama.

   are o perseverenta incredibila sa arate lumi cit de depasit este.
   • +2 (2 voturi)    
    Ai lantul pus pe dos, bre! (Marţi, 31 mai 2016, 16:03)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

    tu din declaratii incorecte pe fond, asta intelegi?
 • +10 (30 voturi)    
  greu drumul spre normalitate... (Marţi, 31 mai 2016, 12:52)

  terenche [utilizator]

  Din nefericire pentru cei obisnuiti cu declaratii politice la nivel inalt facute pe un ton artagos, chiar coleric, la o ora "de maxima audienta", iata ca intram, in sfarsit, intr-o normalitate a comunicarii: presedintele Romaniei ia pozitie oficiala fata de o problema grava intr-un cadru oficial, organizat, de unde mesajul merge direct in cancelariile interesate, transmis nemijlocit de participanti, si nu tradus/interpretat de la TV.
  Aceasta este diferenta dintre un discurs coerent, raspicat si hartagul de crasma de pana nu de mult timp...
  • -2 (14 voturi)    
   pfuai (Marţi, 31 mai 2016, 13:26)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui terenche

   ce mai,urla normalitatea in noi,ma rog,in tine .
   cine zice ca trebuie sa sara ca toapa cu fustele in cap?sau cu discutiile de carciuma?
   dar deh,mai marele sas a binevoit sa zica si el ceva.cand?bine macar ca nu da din gura dupa ce apar omuletii verzi pe la noi.
   asta e normalitate la tine?dupa ce te tavalaste ala,a doua oara,sa apari si tu in curtea scolii,cu mama si tata de mana?
   stii ce-i aia cojonesless?
   repet,nimeni nu zice sa te stropsesti la urs aiurea,dar nici sa-i lasi pe aia de la mae sa dea primii cu prastia si tu se ascunzi dupa fustele mamicutei
  • +3 (13 voturi)    
   Nu este vorba despre "hartag"...., (Marţi, 31 mai 2016, 13:50)

   gigiN [utilizator] i-a raspuns lui terenche

   ...ci despre fermitatea care ii lipseste total presedintelui. "Coerent,raspicat"???!!! Precis nu ai ascultat pe altcineva ?
  • -1 (5 voturi)    
   mda, n'a fost un ton artzagos (Marţi, 31 mai 2016, 13:50)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui terenche

   dar, totusi, la indemnul presedintelui din umbra :))

   nu inteleg dece al laudat scola de informatii, de la care ne'au iesit atatia doftori.
   cu asa doftori, ne imaginam ce nive inalt e acolo...
  • +2 (6 voturi)    
   just (Marţi, 31 mai 2016, 13:54)

   gituca [utilizator] i-a raspuns lui terenche

   Ai absoluta dreptate. Intr-o tara in care anormalul are aparenta de norma,l asta-i singura solutie de educare
   a bizonului carpantin. Sa te comporti normal.
   • 0 (2 voturi)    
    si tu (Marţi, 31 mai 2016, 15:01)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui gituca

    ai dreptate,domn profesor.mai ales cand normalul impune o tacere crunta,atunci cand cineva te ameninta cu rachete.
    educare:cine pe cine educa aici?
    deci da.
    ai absoluta dreptate
 • -3 (11 voturi)    
  Fondul" o fi fost el nasol si nu i-a placut (Marţi, 31 mai 2016, 13:05)

  Susufler0 [utilizator]

  d-lui Presedinte, dar forma in care a imbracat Putin amenintarile, o bijuterie, nu ?

  Ca doar n-a facut ca nesimtitul ala de Nichita, care s-a apucat sa bata cu bocancul in pupitrul Adunarii Generale a ONU !
 • +3 (17 voturi)    
  cine pana mea ii consiliaza pe JK? (Marţi, 31 mai 2016, 13:39)

  ..13 [utilizator]

  Sau se crede asa de istet ca isi face singur discursurile...

  JK are reactii asa de incete si de ridicole de ma ia cu greata la stomac. Phutin nu doarme, lucreaza zi si noapte acordul semnat cu Ucraina s-a efectuat dupa aproape de zi intreaga 24 de ore de negociere in care partile nu cred ca au dormit. Ar fi rezistat JK? Nu cred...

  L-as inchide pe JK la Cotroceni nu l-as mai lasa sa iasa de acolo decat daca vrea sa mearga la nevasta-sa si la final de mandat. atunci când multumim pleaca la casa sa - forever - si atunci as inchide bine usa pe interior sa nu mai calce niciodata pe acolo.

  NU ma reprezinta JK!
  Cu dusmanul la usa Presedintele reactioneaza dupa 4 zile - va multumesc!
  • -2 (6 voturi)    
   penibil (Marţi, 31 mai 2016, 14:59)

   lukuss [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Pana ta... asta e o primă diferență între tine și domnul Președinte.

   În primul rînd, ia cu lămîie, n-am vrea să ți se facă prea rău de la... reacții încete? Trebuie să fii un soi mai deosebit de om, ceva superior.

   În al doilea rînd, spui și tu ce citești pe internet. Sunteți o turmă, v-ați dat seama că faza cu dormitul/stilul ardelenesc/etc prinde și numai asta cîntați prin comentarii.

   În al treilea, dacă KI nu te reprezintă dar totuși ai cuvinte de apreciere față de Putin, ce-a zice dacă te-au duce în Rusia? Sau uite o altă variantă, la următoarele alegeri votează-l pe Ponta, șansele să candideze din nou par destul de mari.

   Și dacă tot am vorbit în rînduri, să înțelegi, închei prin a-ți spune că dacă KI ar considera RUSIA țară inamică(și invers) tu erai acum cu ak-ul pe vreun front, nu stricai tastele inutil.

   România și Rusia NU sunt încă țări inamice(din fericire, deocamdată). De acord că o atitudine mai fermă din partea reprezentanților noștri ar fi foarte potrivită, dar NU una ostilă.

   Nu mă înțelege greșit, n-am nimic cu tine personal, doar că sunteți obositori deja cu glumele și comentariile pe seama vitezei sale. Fiecare om are viteza/stilul lui, la următoarele alegeri ține cont și de asta.

   doar de bine

   PS: Nu știm cine va veni după KI, dec fii atent ce-ți spui. Oricît te-ai jura acum că nu, dar s-ar putea să ți-l dorești din nou președinte, peste ani.
   • -2 (2 voturi)    
    wau (Marţi, 31 mai 2016, 16:34)

    verdi [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    daca ai fi vrut sa-ti arati respectul ai fi spus
    Presedintele Romaniei

    formularea domnul Presedinte este o formula de lingau
   • 0 (2 voturi)    
    sa repetam (Marţi, 31 mai 2016, 16:42)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

    dupa cate zile ti-a raspuns zeul?
    turma zici?pai si cine e magarul?
    romania si rusia nu sunt tari inamice,inca?
    pai abia ce a spus ca suntem tinte,ce vrei mai mult
    si apropos,daca suntem obositori,nu suntem cu glumele.nu e nimic de gluma aici.
    daca se supara ivan si face la noi ca in crimeea,pana se gandeste zeul tau sa pogoare cu picioarele pe pamant,ne mananca aia de vii
    ps:deci fii atent ce-ti spun:pana si tapul reactiona mai ferm
    • 0 (0 voturi)    
     omule, bați cîmpii (Joi, 2 iunie 2016, 23:11)

     lukuss [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Pe lîngă faptul că nu legi ideile între ele, aberezi grosolan.

     ps: Ai ajuns să tînjești după țap? Fii atent ce spun(a doua oară). Jură-te, stai în cap, cucește-te etc, dar în cîțiva ani o să îți dorești un președinte ca KI.
  • -1 (3 voturi)    
   Cine il consiliaza? (Marţi, 31 mai 2016, 15:11)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Bajetii din iu-es-ei, cine altcineva?..... Presedintele nostru "pe baterii", vba lui Dragos Patraru.....
 • -2 (2 voturi)    
  accentul lui werner (Marţi, 31 mai 2016, 15:12)

  Toni_Romania [utilizator]

  Nu am crezut niciodata ca accentul de Ardeal ma va enerva in halul asta.
 • +3 (5 voturi)    
  Lemn, Lemn! (Marţi, 31 mai 2016, 15:38)

  neagoe [utilizator]

  Mi-a mai ramas doar consolarea ca am ales raul cel mai mic.

  Dar daca era Ponta presedinte acum eram tzarina ruseasca si nu ne-ar mai fi amenintat Putin. Ne-ar fi dat-o Medvedev peste bot asa cum le-a tras-o pensionarilor din Crimeea.

  Apropo, cand se face un documentar despre saracia din Crimeea sub ocupatia rusa?
 • -1 (5 voturi)    
  vazand atitudinea postacilor de cotrocesti (Marţi, 31 mai 2016, 15:42)

  nash pandelica [utilizator]

  se pare ca se plateste bine, i'ati intrecut pe cei ali lui dottore psd.
  lupta continua, viktoria e sigura. pas cu pas.

  ps. base e cel mai tare ! :)
  el conduceste cotrocestii ! :))
  • 0 (2 voturi)    
   Trei Coceni se zice (Marţi, 31 mai 2016, 16:02)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Trei Coceni se zice
  • +1 (1 vot)    
   prea zgarcit asta (Marţi, 31 mai 2016, 16:30)

   verdi [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   in schimb le este frica ca-I pune sa alerge semi-maratonul ca pe SPP istul ala de nu i-a luat paltonul
 • 0 (2 voturi)    
  E.T. (Marţi, 31 mai 2016, 15:47)

  verdi [utilizator]

  noroc ca rusii mai au ceva tehnica spatiala
  asa ca au cronometrat momentul declaratiei lor
  timpul cat a fost necesar pentru receptionarea raspunsului
  viteza sunetului
  au impartit la 2
  si au ajuns la concluzia
  ca Romania se afla pe Marte
  ce stiti voi Ciolanis e smecher
  tocmai ne-a salvat fara sa ne dam seama
  nerecunoscatori ce suntem


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică