Unul din trei copii europeni cu varsta intre sase si noua ani este fie supraponderal, fie obez, potrivit unui raport care avertizeaza si ca pana in 2025 numarul copiilor sub cinci ani supraponderalidin lumeva creste de la 41 de milioane la 70 de milioane, scrieThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre descoperirile principale ale studiului este si cea ca intre 20 si 30% dintre bolile inflamatorii ale intestinelor incep acum in copilarie.

De asemenea, se arata ca boala ficatului gras neprovocat de alcool a devenit cea mai comuna cauza de boli cronice de ficat la copii si adolescenti in tarile occidentale. Chiar si copii de trei ani au fost diagnostigati cu aceasta boala.

Raportul a fost comandat de United European Gastroenterology (UAG) si se bazeaza pe date din 46 de tari din zona europeana.

Mesajul UAG este ca Europa nu poate face fata problemei

“In Europa avem experti pediatri de top si multe centre de excelenta. Totusi, acestea nu sunt raspandite si la acest moment nu pot acoperi nevoile copiilor de pe continent. Acest lucru are un impact nu doar asupra persoanelor afectate si familiilor lor, dar si asupra societatii si furnizarii generale de servicii de sanatate”, spune Michael Manns, presedintele organizatiei.

Costul tratarii afectiunilor legate de obezitate consuma acum o zecime din toate cheltuielile de sanatate in Europa si, potrivit raportului, ameninta sustenabilitatea serviciilor publice de sanatate in toate tarile.