Presedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Printul Charles de Wales, principalele subiecte ale discutiei vizand conservarea patrimoniului, agricultura, dezvoltarea durabila si potentialul turistic rural extraordinar pe care Romania il are, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis si printul Charles (foto arhiva)Foto: Facebook - Klaus Iohannis

"Presedintele Klaus Iohannis i-a multumit Printului de Wales pentru vizita, dar si pentru contributia semnificativa in procesul de conservare si pastrare a traditiilor comunitatilor rurale transilvanene. Principala tema de discutie a fost misiunea si rolul Fundatiei 'The Prince of Wales' in Romania care vizeaza conservarea patrimoniului, Rosia Montana, agricultura si dezvoltarea durabila in Romania", potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis "a reiterat dorinta si disponibilitatea de a sustine initiativele menite sa pastreze si sa imbunatateasca mostenirea naturala si culturala a Romaniei" si a subliniat "nevoia de a dezvolta si aplica politici de dezvoltare durabila, cu accent deosebit pe dezvoltarea regiunilor rurale".

"Atat Alteta Sa Regala Printul de Wales, cat si Presedintele Klaus Iohannis au convenit asupra nevoii de a conserva biodiversitatea, de a proteja mediul prin gasirea de solutii si metode alternative de depozitare si reutilizare a deseurilor, prin cointeresarea mediului de afaceri pentru protejarea si dezvoltarea mediului, precum si incurajarea agriculturii ecologice", se mai arata in comunicatul citat.

In cadrul discutiilor, presedintele Iohannis l-a invitat pe Printul Charles sa viziteze Parcul Natural Vacaresti, singurul parc natural urban protejat din Europa.

Printul Charles a fost in Transilvania de mai multe ori in ultimii ani, in vizite private in judetele Mures, Covasna, Harghita si Brasov.

De asemenea, intrevederi ale presedintelui Romaniei cu Printul Charles au avut loc, la Palatul Cotroceni, si in anii 2011, 2012 si 2014, in timpul mandatului lui Traian Basescu.

***

In iunie 2015, printul Charles si-a lansat propria fundatie in Romania - Fundatia Printul de Wales -, o organizatie caritabila cu scop educativ ce urmareste sa sprijine pastrarea patrimoniului, agricultura si dezvoltarea durabila in Romania.

Printul de Wales detine, prin fundatia sa caritabila din Marea Britanie - The Prince of Wales's Charitable Foundation -, o casa saseasca in satul Viscri, judetul Brasov, pe care a oferit-o fundatiei sale din Romania.

Proprietatea, dupa restaurare, va deveni Centrul de Pregatire al Printului de Wales in Transilvania, cu o sala de conferinta de pana la 70 de persoane, o cafenea si camere de cazare.

Fundatia va sprijini si programe caritabile personale ale Printului de Wales si a altor organizatii caritabile, ajutand astfel comunitati nu doar din zona Transilvaniei, ci din toata Romania, anunta la acea data Ambasada Marii Britanii.

Fundatia Caritabila a Printului de Wales din Marea Britanie mai detine in Romania o proprietate in Valea Zalanului, in judetul Covasna.