Peste 200 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, la Targu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan si Szocs Zoltan, lideri ai 'Miscarii tinerilor din cele 64 de Comitate' - HVIM, trimisi luna aceasta in judecata de DIICOT, in stare de arest preventiv, fiind acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie de anul trecut de la Targu Secuiesc, transmite Agerpres.

Col. Adrian Laurentiu Stoian, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi "Burebista" Brasov, care a asigurat masurile de ordine, a declarat pentru Agerpres ca manifestatia din parcul din centrul localitatii, in vecinatatea statuii revolutionarului pasoptist Gabor Aron, a durat aproximativ o ora si s-a desfasurat fara incidente.

Presedintele Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a spus ca a luat parte la aceasta actiune organizata de mai multe asociatii de tineret maghiare, intrucat considera ca cei doi sunt acuzati pe nedrept.

'Cei doi sunt tinuti in temnita la Bucuresti pe nedrept si ne-am adunat ca sa cerem sa fie lasati in libertate. (...) Acuzatiile care li se aduc sunt nefondate si halucinante (...) In cazul Colectiv au fost peste 40 de victime, iar vinovatii sunt in libertate, iar in acest caz nu exista nicio victima, dar cei doi sunt tinuti in arest. De asta am venit aici, impreuna cu copiii mei si cativa colegi de partid, am venit pentru dreptate', a declarat Kulcsar.

Szocs Zoltan si Beke Istvan sunt acuzati de instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati, savarsita in conditiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea si combaterea terorismului; instigare la infractiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare, procurorii DIICOT au retinut ca, incepand cu anul 2014, pe teritoriul Romaniei a fost semnalata preocuparea unor cetateni straini si cu dubla cetatenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste ungare HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilitati fizice, in vederea initierii de actiuni violente care sa conduca la materializarea obiectivelor autonomiste si revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizatii iredentiste (refacerea "Ungariei Mari").

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii organizatiilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care este presedinte al HVIM Transilvania, i-ar fi trasat lui Beke Istvan, presedinte al organizatiei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confectiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public in orasul Targu Secuiesc, in data de 1 decembrie 2015, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre etnicii romani a Zilei Nationale a Romaniei.