Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reactionat sambata la declaratiile facute de presedintele rus Vladimir Putin referitoare la sistemul de aparare antiracheta din Romania, afirmand ca pozitia exprimata de acesta "releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului antiracheta" si "ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale". "Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata", mai arata MAE.

  • Amintim ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri seara, la Atena, ca Romania si Polonia s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti, deoarece gazduiesc elemente ale scutului antiracheta american, pe care Moscova il considera o amenintare. Citeste  mai multe aici.

Intr-un comunicat remis presei, Ministerul Afacerilor Externe "isi exprima surprinderea cu privire la pozitia exprimata in 27 mai 2016, la Atena, de presedintele Federatiei Ruse cu privire la sistemul de aparare antiracheta din Romania".

"Aceasta pozitie releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta. Ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale. Reamintim si cu aceasta ocazie ca prevederile Acordului bilateral dintre Romania si SUA in domeniul apararii antiracheta reglementeaza cu strictete caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu si conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat", afirma MAE in comunicat.

MAE adauga ca "distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta".

In plus, mai arata MAE, "este surprinzatoare plasarea acestui subiect in cadrul regional de securitate, in conditiile in care, sunt binecunoscute cauzele evolutiilor preocupante din ultimii ani in materie de securitate regionala".