Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie in 2014, nascut in Arad, Stefan W. Hell, a revenit, joi, in localitatea natala, pentru prima data dupa ce a castigat premiul. Omul de stiinta a dezvaluit cum a fost atras de stiinta: un profesor i-a spus ca dealul care se vedea pe geam ar putea intra in penarul sau, scrie Mediafax.

Cel mai important eveniment din istoria invatamantului din oras

"Cel mai important eveniment din istoria invatamantului din orasul Santana". Asa au catalogat evenimentul de joi autoritatile locale. La aniversarea celor 265 de ani de invatamant din localitate a participat chiar cel mai bun absolvent al tuturor generatiilor de elevi care au trecut pe aici: cercetatorul Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie in 2014.

"Traim cel mai important eveniment din istoria invatamantului santanean, alaturi de aniversarea a 265 de ani de existenta a scolii in localitatea noastra, sarbatorim si prezenta Excelenta Sa prof. dr. Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie in 2014 si membru al Academiei Romane, absolvent cu ani in urma al acestei scoli, care de acum inaite cu onoare ii va purta numele. (...) Va multumim ca, datorita dumneavoastra, Sanatana a ajuns pe harta mondiala a stiintei", a spus primarul orasului Santana, Daniel Sorin Tomuta.

"Pentru noi faptul ca domnul Stefan Hell, absolvent al scolii gimnaziale Sfanta Ana a obtinut premiul Nobel in chimie este o realizare deosebita pentru ca in acest mod el este un model pentru generatia tanara, un model de viata, de modestie, de succes prin forte proprii. In amintirea profesorilor a ramas ca un elev foarte harnic, dedicat stiintei, curios sa stie ce se intampla, cum se pot rezolva problemele din lumea cotidiana, modest, cu un caracter deosebit. Avea note exceptionale, un om care devine cel mai bun din lume intr-un domeniu nu poate sa fie decat un om exceptional, si dansul este un om exceptional", a mai declarat directorul adjunct al Liceului "Stefan Hell" din Santana, Ana Honiges.

Spera sa se intoarca dupa un an sau doi, s-a intors dupa 34 de ani

Reputatul om de stiinta a participat la serbarea festiva a claselor a 12-a, un motiv in plus pentru ca elevii sa fie incurajati sa isi continue studiile. Evenimentul a cuprins si momente de dansuri populare romanesti si germane, motive in plus pentru a-i aduce aminte castigatorului premiului Nobel despre copilaria petrecuta in Santana.

"Cand am plecat din Santana, cu parintii cu trenul, era in dimineata de 7 aprilie 1978 si aveam 15 ani, credeam ca ma voi intoarce in vizita un an sau doi mai tarziu, ca majoritatea celor care au plecat din Santana ca sa inceapa o noua viata in Germania. Gandeam asa cu atat mai mult cu cat nu aveam rude apropiate in Germania, bunicii din partea mamei mele si tatalui meu, ca si rudele si prietenii ramasesera toti in Santana, pana si cainele, catelul, pe care il credeam cel mai inteligent din lume. Omul nu stie niciodata ce ii rezerva viitorul, lucrurile nu s-au intamplat asa cum credeam si nu m-am putut intoarce pana in 2012, la peste 34 de ani de cand am plecat. Aveam aproape 50 de ani si am venit aici cu sotia mea si cu cei trei copii ai nostri, nascuti in Germania. (...) Santana ramane un oras prietenos. (...) Statia de tren de unde am plecat in anii 70 a ramas tot acolo si poate e doar o impresie, dar mi s-a parut ca am vazut chiar unele dintre trenurile de pe atunci", si-a inceput Stefan Hell povestea.

Si-a amintit de casa in care "si-a petrecut copilaria, a invatat sa mearga, sa vorbeasca, a luat contact cu lumea".

Stefan Hell a retrait amintiri din vremea copilariei, rememorand intamplari care i-au ramas in memorie peste ani si ani, indiferent unde a ajuns.

"Cand am ajuns in clasa a V-a, in 1973, statul a decis sa contruiasca o scoala noua. (...) Imi aduc bine aminte, pentru ca dupa cum stiti pe vremea aceea se obisnuia ca elevii sa ajute la lucrari practice, imi aduc aminte ca noi copii i-am ajutat pe constructori la caratul caramizilor de cateva ori. Cum scoala era de cealalta parte a localitatii, trebuia sa ma scol mai devreme de dimineata, dar nu era o problema, ma bucuram de cladirea noua, moderna, cu ferestre mari. Era doar a doua sau a treia cladire cu doua etaje din sat si de la ferestre se vedeau dealurile din Siria si Galsa, cu cetatea veche", a mai spus Stefan Hell.

Pregatirea din Romania a fost extrem de importanta pentru ceea ce a urmat in cariera laureatului Nobel

"Cel mai important factor la scoala erau profesorii, am avut mult noroc ca scoala din Santana era bine organizata, cu profesori tineri, 30 de ani, si foarte motivati, care faceau o scoala de inalta clasa. Baza castigarii unui astfel de premiu se construieste deveme in viata si e formata de profesorii de la scoala. Sigur nu este sufiecient sa ai profesori buni, dar fara ei este imposibil. Am avut profesori extraordinari. Mai am carti de literatua romana, mai ales poezii de Eminescu si din cand in cand ma bucur sa mai citesc din ele si sunt fericit ca am invatat romaneste in copilarie", a mai povestit Stefan Hell.

Cum poate intra un deal intr-un penar. Curiozitatea care l-a dus catre stiinta

Cunoscutul cercetator a dezvaluit si modul in care a devenit tot mai interesant de stiinta, dupa ce un profesor i-a spus ca dealul care se vedea pe geamul clasei ar putea intra in penarul sau.

"Scoala noua si vederea dealurilor din Siria (o localitatea invecinata - n.r.) au avut o influenta mai mare pentru mine decat ati putea crede. Imi aduc aminte ca in clasa a 7-a, profesorul de chimie ne-a explicat despre structura atomului, despre nucleul atomului si ne spunea ca nucleul contine aproape intreaga masa a atomului, desi era de zeci de mii de ori mai mic decat atomul. Profesorul trebuie sa fi vazut la noi ca nu prea ne venea sa credem, asa ca a venit la banca mea, mi-a luat penarul si a spus, aratand catre fereastra, "uita-te la dealul din Siria, daca toti nucleii din dealul aceasta ar fi pusi impreuna ar intra cu totii in penarul tau, dar penarul ar fi atunci tot atat de greu ca dealul. Mi s-a parut fascinant, un penar la fel de greu ca dealul din Siria, atunci am inteles ca stiintele naturale trebuie sa fie foarte interesante", a mai spus Stefan Hell in aplauzele celor prezenti.

"Mereu am spus ca profesorul de chimie a facut anecdota asta, cu penarul si cu dealul, asta mi-a ramas in minte si m-am dus in Germania si am spus ca vreau sa devin un savant pentru ca credeam ca este foarte interesant si mi-a spus ca trebuie sa fac fizica sau chimie si a avut dreptate", a mai declarat Stefan Hell.

Consiliul Local al orasului s-a intrunit tot la scoala in cadrul unei sedinte festive cu un singur punct pe ordinea de zi... acordarea titlului de cetatean de onoare cercetatorului Stefan Hell, aflat pentru prima data, dupa ce a castigat pretiosul premiu, in localitatea in care s-a nascut. Proiectul a trecut cu unanimitate.

Dupa ce a primit placheta si diploma, apreciatul cercetator a scris cateva cuvinte in cartea de onoare a liceului.

Un elev inteligent si harnic

Intalnirea a fost emotionanta pentru doi dintre profesorii care i-au predat cercetatorului Nobel in primii ani de scoala. Un elev modest si bun la invatatura, asa si-l amintesc dascalii.

"Din cate mi-l amintesc a fost inteligent si foarte harnic, sobru, serios si acum e la fel. I-a placut sa invete, a avut note bune, a fost printre cei mai buni din clasa. Calitati deosebite, calitati intelectuale speciale si morale. Eu imi amintesc de mama lui, care a fost invatatoare la scoala noastra si era o femeie foarte ambitioasa, voia sa-si conduca baiatul sa faca scoala si sa realizeze ceva in viata, de aceea s-a ocupat de el foarte mult si rezultatul este premiul Nobel care ne onoreaza si pe noi si pe el, la gandul ca am fost unul dintre cei care l-am condus in scoala. Da, a cunoscut bine limba romana, ati vazut si in discursul sau", a declarat Nicolae Buptea, cel care i-a fost profesor de limba romana.

Romeo Trif i-a fost profesor de geografie si isi aminteste ca "i-a fost profesor intre1976-1977, il cunoaste foarte bine, si pe tatal sau. Cheia succeselor pe care le-a realizat in domeniul stiintific este corectitudinea, este ambitia si a pus problemele profesionale inainatea intereselor personale. A avut rezultate remarcabile".

"Sunt foarte mandru ca sunt de aici"

Cercetatorul Stefan Hell a fost extrem de emotionat de cele cateva ore petrecute in orasul in care s-a nascut.

"Este o mare onoare pentru mine si a fost un moment foarte emotionant pentru ca am mers la scoala aici si am avut mult succes ca elev aici si perioada asta a fost foarte importanta pentru mine in viata. (...) Romania inseamna mult pentru mine in continuare. Romania este tara unde m-am nascut si mi-am petrecut copilaria, mai am legaturi cu Romania si sunt foarte mandru ca sunt de aici", a declarat Stefan Hell.

Intrebat ce sanse au copii din Romania sa obtina un premiu de talia premiilor Nobel, Stefan Hell a spus ca "ai sanse si de aici si din toata tara si de altundeva, pentru ca nu este important Premiul Nobel este decernat omului sau persoanei care a facut cel mai important lucru stiintific in domeniul fizca, chimie sau medicina, si nu este important daca persoana asta vine din SUA, din Germania sau din Romania".

Cercetatorul a mai spus ca nu stie prea multe despre actualul sistem de invatamant romanesc, dar stie cert ca "invatamantul romanesc foarte bun in anii 60-70, cateva scoli de talie mondiala, banatenii au luat doua premii Nobel, nu cred ca este o coincidenta, are ceva de-a face cu calitatea invatamantului care a fost aici in anii 70".

Omul de stiinta a avut si un sfat pentru tineri.

"Este foarte important sa ai un cap independent, sa nu fii timid, sa ai curaj, sa faci ce iubesti, pentru ca daca faci asta esti mai bun decat altii", a spus Stefan Hell.

Cunoscutul cercetator nascut in judetul Arad, Stefan W. Hell a primit, tot joi, placheta de aur a Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad, care reprezinta cea mai inalta distinctie a universitatii aradene, ocazie cu care a vizitat Institutul de Stiinte ale Vietii din cadrul Campusului Universitar Vasile Goldis si Centrul de studii Germanice "Friedrich Schiller" si a sustinut prelegerea "Secretele unei cariere stiintifice de succes".

Stefan W. Hell a primit in octombrie 2014 Premiul Nobel pentru Chimie, alaturi de alti doi oameni de stiinta, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente.

Cercetatorul Stefan W. Hell s-a nascut pe 23 decembrie 1962 in Santana, judetul Arad. In perioada liceului a emigrat cu parintii in Republica Federala Germana, unde a terminat liceul si apoi a urmat studii universitare. In prezent este director al Institutului de Chimie Biofizica Max Planck, din Gottingen, (Germania) si profesor onorific la Facultatea de Fizica, Universitatea din Gottingen (Germania).

Stefan Hell a fost decorat, pe 4 septembrie 2015, de catre presedintele Romaniei, cu Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Cruce in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa cariera academica. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, iar decorarea a fost facuta la propunerea presedintelui Academiei Romane, academicianul Ionel Valentin Vlad. Tot pe 4 septembrie, profesorul Stefan Hell a fost sarbatorit la Palatul Elisabeta din Bucuresti, unde a primit, in numele Majestatii Sale Regelui Mihai I, Ordinul Coroana Romaniei in grad de Comandor.