Guvernul a extins vineri, prin ordonanta de urgenta, mecanismele de colectare si posibilitatile de colaborare cu persoanele juridice interesate pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi 'Cumintenia Pamantului' si expunerea acesteia in colectii publice. Potrivit unui comunicat al guvernului, colectarea se va face si prin serviciile de mesagerie scurta SMS, servicii tip 'Teledon', donatii online, licitatii publice, cutii virtuale de donatie si evenimente special organizate in acest scop, nu doar prin transfer bancar sau prin depunere de numerar in conturile deschise de Ministerul Culturii.

Masura a fost luata in regim de urgenta pentru a nu exista riscul ca suma necesara achizitionarii acestei opere de arta de catre statul roman sa nu poata fi stransa, avand in vedere ca timpul ramas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt, raportat la suma necesara.

Conform completarilor aduse vineri OUG 10/2016 din 30 martie 2016 prin care s-a instituit posibilitatea colectei nationale pentru "Cumintenia Pamantului", Ministerul Culturii poate incheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ pentru a sprijini colectarea fondurilor necesare. Prin aceste contracte vor fi stabilite in mod expres modalitatile de colectare a fondurilor si termenele pana la care vor fi virate in contul deschis in acest scop de catre Ministerul Culturii. In baza acelorasi contracte, persoanele juridice de drept privat selectate vor suporta integral, din fondurile proprii, toate cheltuielile necesare pentru colectarea donatiilor si pentru gestionarea conturilor pe care le-au deschis in acest scop. De asemenea, acestea raspund de integritatea si gestionarea sumelor colectate pana la virarea lor integrala in contul special deschis de Ministerul Culturii.

Selectia persoanelor juridice de drept privat pentru colaborare in vederea strangerii de donatii pentru "Cumintenia Pamantului" se va face in conditii transparente si nediscriminatorii, urmand ca cerintele minime privind capacitatea lor administrativa de a sprijini colectarea fondurilor si/sau experienta in colectarea de donatii sa fie stabilite prin Ordin al Ministrului Culturii.