Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) il va da in judecata pe jurnalistul Liviu Avram pentru a-i cere o "reparatie morala" dupa ce acesta a afirmat intr-un editorial ca "judecatorii CCR au fost niste ticalosi", a declarat, joi, pentru Mediafax, presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

"Curtea Constitutionala il va da in judecata pe Liviu Avram pentru ca a jignit institutia. (Vom face acest demers - n.r.) foarte repede. Noi nu o sa facem o plangere penala impotriva sa, nu dorim sa intre la inchisoare. O sa ii cerem o reparatie morala pentru institutie. Totusi, suntem acolo oameni cu multa experienta de viata, cu multa scoala, cu multi ani de munca. Nu cred ca este cazul sa ne faca ticalosi", a declarat Zegrean, pentru Mediafax.

Zegrean se refera la titlul articolului publicat de Avram pe Adevarul miercuri - "Judecatorii Curtii Constitutionale au fost, totusi, niste ticalosi".

Replica lui Avram la acest anunt al lui Zegrean a fost urmatoarea: "Eu zic ca e de bine. Abia astept sa explic in fata unei instante ceea ce, foarte pe scurt, am scris in acel articol."

In incheierea articolului din Adevarul, Avram justifica acest titlu: "Privind acum retrospectiv, inteleg ca mi-am batut gura de pomana la Curtea Constitutionala, ca am chinuit de pomana rabdarea bietilor oameni si ca decizia de neimplicare era deja luata inaintea judecatii. Indiferent ce justificari vor pune in motivari, am convingerea ca deciziile date pe 4 si pe 11 mai au fost eminamente politice si n-au avut nicio legatura nici cu dreptul, nici cu dreptatea. Si atunci cum sa le zici altfel?"

Judecatorii CCR au respins pe 11 mai ca inadmisibila a doua contestatie a jurnalistului Liviu Avram, care viza hotararea de guvern privind calendarul desfasurarii alegerilor locale. Potrivit unor surse din CCR, exceptia privind neconstitutionalitatea actului normativ a fost respinsa pe motiv ca jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie.

CCR respinsese cu o saptamana inainte o alta exceptie inaintata de jurnalistul Liviu Avram, care viza chiar legea alegerilor locale si articolul privind desfasurarea acestora intr-un singur tur de scrutin. Judecatorii CCR nu s-au pronuntat pe fondul legii.