Abia in ziua cand sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a reactionat oficial la insinuarile Antenei 3 in legatura cu iubitul ei angajat la RDS-RCS, numele lui Florin Nemes a devenit de interes public. Netul n-a retinut mare lucru despre el. Mircea Badea s-a invartit in jurul paginii de Facebook sperand sa gaseasca un like compromitator, o poza sau orice care ar sugera ca acuzatiile de santaj impotriva lui familiei Voiculescu si Antenei 3 ar fi comandata de iubitul lui Kovesi. O prostie. Orice gazetar curios sa afle cu buna credinta ceva relevant despre Nemes l-ar fi cautat in legatura Zoltan Teszari, patronul ultra-discret de la RDS - RCS. Alaturand cele doua nume, Google devine putin mai generos. In continuare nu ne spune mare lucru despre Nemes, dar aflam ceva foarte interesant despre Teszari.

Zoltan TeszariFoto:

Cam a treia sau a patra pagina de afisari ne trimite la un document al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. E o lista cu revolutionari in care apare un Nemes, altul decat iubitul lui Kovesi, si numele unui Zoltan Teszari. Acesta din urma se dovedeste a fi unul si acelasi cu patronul de la RDS - RCS.

Numele revolutionarului Zoltan Teszari contine si cateva date de identificare: domiciliul in Oradea si data nasterii, 14 septembrie 1970. De aici incolo, lucrurile sunt mai clare. Merita lamurit cum a ajuns Teszari revolutionar si ce a facut in 89, cand avea doar 19 ani?

Din documentul afisat aflam doar ca Zoltan Teszari este membru al "Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti" si ca a primit titlul de "Luptator pentru victoria revolutiei Romane" in regimul Constantinescu, cand lotul revolutionarilor s-a marit cu cateva mii de noi certificate.

Numele lui Teszari apare la pozitia 15502 in Anexa la Decretul 37/2000 prin care au fost acordate cateva noi mii de tiluri de Erou Martir si Luptator, publicata in 7 martie 2000 in Monitorul Oficial. De aici incolo mai trebuie gasite detaliile dosarului de revolutionar.

Potrivit documentelor obtinute de HotNews.ro, Zoltan Teszari cere sa i se acorde titlul de luptator la revolutie pe cand ocupa functia de director general la TVS Holding cu sediul in Brasov, undeva inainte de anul 2000, in tot cazul in timpul regimului Constantinescu. In acesti ani, Teszari se afla in plina expansiune. Achizitiona firme de cablu de cartier.

Teszari nu intreprinde personal demersurile, ci il imputerniceste pe Nicolae Samnson sa o faca. Aceasta a fost unul din revolutionarii Brasovului. S-a sinucis in 2011 in timp ce procurorii il anchetau intr-un dosar alaturi de mai multe persoane suspectate de falsificarea unor documente pentru a obtine calitatea de revolutionar.

Dar pentru ce fapte de vitejie obtine Teszari titlul de revolutionar? Din propria declaratie depusa la dosarul de revolutionar, rezulta ca a trait evenimentele la Brasov alaturi de cei care aveau sa-i devina parteneri de afaceri: Ioan Bendei, Gheorghe Maftei si Traian Sirianu.

Vezi aici declaratia olografa a lui Zoltan Teszari

  • "Subsemnatul Teszari Zoltan, domiciliat in Oradea (...) declar urmatoarele: Ma aflam in vizita la fam. Bendei Ioan din Brasov, str. (...), venind din Poiana Brasov unde eram in cantonament sportiv. Am plecat impreuna cu niste prieteni ai d-lui Bendei, pe numele Maftei Gheorghe si Sirianu Traian cu care am plecat in oras cu gandul sa servim ceva la un restaurant dar am schimbat programul datorita evenimentelor ce se desfasurau in centrul orasului. Muncitorii de la avioane impreuna cu localnicii atasati pe drum, am organizat organizat un miting de protest impotriva regimului comunist ceausist. Aici am fost intampinati de scutieri si militari cu tunuri de apa. S-au incercat mai multe dialoguri cu conducederea cons. jud. (n.r. - Consiliul Judetean Brasov) dar au esuat din cauza lui Deogaru care solicita sa parasim zona neconditionat. Din cei care au fost in zona recunosc pe Dinu Costica, Samson Nicolae, Giutu Lucian, Sandu Ion, Bata Adrian si altii. In jurul orei 21:00 se pleaca in grupuri spre intreprinderi pentru informarea acestora si scoaterea sa participe la declansarea grevei generale. In dimineata zilei de 22 Dec. 89 in sediu a intrat grupul de petitionari cu o petitie in care cereau principalele revendicari, iar in timpul discursurilor se anunta pe mass-media fuga lui Ceausescu, dupa care este invadat de catre participanti sediul cons. jud. iar in sala de sedinta se constitutie prima cond. provizorie cu pres. Gen.Florea iar cei prezenti numiti la sugestia lui Vilianu Sergiu, consilieri. Se elibereaza legitimatii de catre Carausu Victor. Mr. Vasiliu solicita oameni pentru o grupa de verificare exterioara a sediului cat si imprejurimile unde se aflau obiective strategice. In data de 24 Dec. 89 dupa moartea lui M.M. Fantcuia si Pauinea si a lui Bata Adrian care ii reprosa Gen. Florea modul dictatorial de conducere, dupa care foarte multi civili au fost escortati din sediul cons. jud. sub pretext ca sau infiltrat teroristi printre ei. Pentru cele relatate de mine se pot consulta registrul din cons. jud. cat si casetele video din acea perioada si  personal pentru complectarea de amanunte."

Altfel spus, cei care aveau sa-i devina parteneri de afaceri - Ioan Bendei, Gheorghe Maftei si Traian Sirianu - sunt amicii cu care se pregatea sa "serveasca ceva la restaurant" chiar inainte de evenimentele din 89. In dosarul sau de revolutionar, gasim urmatoarele declaratii de martor care sustin ca Zoltan Teszari a participat la evenimentele de la Brasov.

  • In perioada de 21- 22 Dec 89 am fost impreuna la diferite activitati stradale, la mitingul din 22 dec 89 in zona consiliului Judetean si Prefectura cu un grup (de) mai multe persoane dintre care i-am cunoscut pe Bendei Ion, Sirianu si Maftei si alti. - Sanda Conseluta (1968, nascuta in Iasi)
  • In perioada 21-22 Dec 89 i-am intalnit pe Bendei care participa la manifestantia de strada din (neinteligibil) cons. Jud. BV prezentandu-mi mai multi cunoscuti printre care Teszari Zoli, Sirian, Maftei ce manifestau impotriva regimului comunist si ceausist riscandu-si viata si libertatea pentru victoria Revolutiei Romane din Dec 89. - Sandu Ion (nascut in Mangalia)
  • Subsemnatul Panga Gheorghe, domiciliat in (neinteligibil) la data de 02.08.46, fiul lui Gheorghe si al Elena, declar pe propria mea raspundere urmatoarele referitoare la d-ul Teszari Zoltan. In perioada 21-22 Dec 89 am fost impreuna la diferite manifestari stradale facand parte din grupul Bendei, Sirianu, Maftei in fata cons. jud. Brasov.

Un alt personaj care-i da o recomandare scrisa lui Teszari pentru a deveni revolutionar este Dorin Lazar Maior, presedintele Blocului National al Revolutionarilor. Maior a fost condamnat definitiv in 2013 la sapte ani cu executare intr-un dosar de santaj dar a fugit din tara. A fost extradat din Dubai in aprilie 2016.

Si George Costin, presedintele "Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti", unde Teszari figureaza ca revolutionar, a fost condamat la sapte ani de inchisoare in 2013 pentru falsificarea dosarelor de revolutionar. Costin si alti membri ai Asociatiei ar fi luat mita de la revolutionarii care doreau sa-si preschimbe certificatele in baza legii Legea 341/2004.

Atasata la dosarul de revolutionar mai este si o copie dupa buletinul lui Zoltan Teszari, realizat in 95 si valabil pana in 2005. Tot aici gasim si o a treia poza disponibila cu Teszari, care a evitat interviurile, aparitiile publice si nu s-a lasat fotografiat, motiv pentru care exista atat de putine imagini disponibile cu discretul om de afaceri.

De notat ca Zoltan Teszari nu figureaza in evidentele SSPR ca si-ar fi preschimbat certificatul de revolutionar in 2004. Prin urmare, in acest moment, Teszari nu mai detine certificatul de luptator la Revolutie. Prefectura Brasov sustine, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, ca Zoltan Teszari "nu figureaza in baza de date cu cerere de solicitare drepturi in baza legii 42/1990 sau 341/2004. Si primaria Oradea sustine ca din cei doi Zoltan Teszari care figureaza in baza de date, nici unul nu beneficiaza de scutiri de impozit.

In declaratia olografa, Teszari sustine ca in 89 venise in Brasov din Poiana Brasov unde era "in cantonament sportiv". A facut Judo iar la momentul revolutiei e foarte posibil sa fi fost militar, insa "doar cu numele" dupa cum povesteste Dragos Bolbose, un fost coleg de camera intr-un recent interviu pentru Libertatea:

  • "Teszari a venit la Dinamo in 1989. I-am fost coleg de camera in cantonamente. A fost militar, iar judo facea la categoria 60 de kilograme. Era un copil subtirel, speriat, imi aduc aminte perfect momentul in care l-am cunoscut (...) Dinamo si Steaua ii luau pe cei mai buni sportivi din tara. El facea judo si era un junior de perspectiva. Eu il remarcasem prin concursuri. Asa erau vremurile, se racolau sportivii, stiti bine. Tin minte ca de la Oradea au venit atunci doi juniori. Au facut armata doar cu numele. Erau, de fapt, sportivi. Zoli era junior II, avea 18-19 ani. S-a incorporat prin februarie-martie. (...) Avea de mic simtul orientarii in afaceri. Noi stateam in cantonament noua luni din 12. Si eram la Brasov mai tot timpul acolo. Acolo, veneau polonezii, in parcarea de la Sura Dacilor, ca sa isi vinda marfa. (...) In 1991, s-a lasat de judo si a inceput afacerea cu inghetata. Avea tonete la Oradea, aducea marfa de la unguri. Apoi, s-a mutat in Brasov, cu jocuri mecanice, cu aparate."

Fostul sau coleg de camera sustine ca in toamna anului 1989, Teszari a iesit vicecampion european la un concurs tinut in Atena. Intrebat in ce relatii se afla cu Marius Vizer, influentul sef al Federatiei Internationale de Judo si oradean de origine, fostul coleg de camera a lui Teszari sustine ca "Nu prea se suporta! Probabil, Vizer a incercat sa-l faca omul lui, dar Zoli a cautat tot timpul sa se rupa, sa fie independent. Fiecare a luat-o pe drumul lui."

Cateva intrebari fara raspuns

Cu doua zile de publicarea acestui articol i-am trimis omululi de afaceri, prin intermediul PR-ului de la RDS-RCS o serie de intrebari, insa pana acum nu am primit raspuns. Redam mai jos intrebarile transmise:

  • De ce v-ati luat titlul de Luptator pentru victoria Revolutiei la zece ani de la evenimentele din 89?
  • De ce nu v-ati preschimbat titlul de revolutionar in 2004? 
  • Ati beneficiat in vreun fel de avantajele economice conferite de acordarea acestui titlu (teren extravilan gratuit, spatiu comercial)? 
  • De ce figurati ca revolutionar membru al "Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti" cand actiunile dvs de revolutionar au avut loc in decembrie 89 la Brasov?
  • De unde ii cunosteati in 89 pe Ioan Bendei, Gheorghe Maftei si Traian Sirianu? Cum ati ajuns in relatii de prietenie cu cei trei?

Cine sunt ceilalti revolutionari din Brasov care au luptat alaturi de tanarul Teszari?

Gheorghe Maftei si Dumitru Cuibar

Gheorghe Maftei si Dumitru Cuibar

Foto: portalulrevolutiei

Gheorghe Maftei. Imediat dupa revolutie, Maftei (67 de ani) a facut parte din Consiliul Municipal Provizoriu de Reprezentare Cetateneasca Brasov. Nu sunt disponibile informatii despre ce a facut inainte de 89.

In fotografia de grup de la reuniunea de 15 ania membrilor consiliului, Maftei apare alaturi de primarul actual al Brasovului, George Scripcaru. Scripcaru, inscris in cursa electorala ca independent pentru un nou mandat de primar, a fost recent trimis in judecata de procurorii DNA Brasov pentru luare de mita si abuz in serviciu.

La inceputul anului, Gheorghe Maftei a decis intreruperea emisiei televiziunii TVS Brasov, dupa 24 de ani de emisie. Potrivit bzb.ro, angajatii ar fi fost anuntati de Maftei ca postul nu mai poate fi sustinut financiar.

Licenta de emisie a televiziunii brasovene era detinuta de firma Fastpromo SRL, unde Maftei detine 95% din partile sociale, restul fiind detinute de Paraschiv Adrian Silviu.

Realizatorul de emisiunii televizate Radu Moraru a spus intr-un interviu pentru Paginademedia.ro ca, la inceputul anilor 90, a fost colaborator al televiziunii din Brasov, acolo fiind si locul unde l-a intalnit pe Zoltan Teszari.

Despre televiziunea TVS Brasov, in 2013, presa a scris ca a fost cumparata de RCS&RDS, insa acesta informatie s-a dovedit a fi imprecisa. Atunci RCS&RDS a cumparat de fapt o societate de cablu, detinuta de familia Sirianu, care avea acelasi nume ca si televiziunea brasoveana.

Bendei Ioan si Maftei Gheorghe apar si ei pe lista cu noi revolutionari publicata in martie 2000. Numele celor doi apar pe lista unul dupa altul, Bendei la pozitia 14217 si Maftei imediat dupa, amandoi fiind din partea Asociatiei "Brasov Decembrie 1989", spre deosebire de Zoltan Teszari care figureaza din partea "Asociatiei 23 decembrie 1989 Metrou Bucuresti", desi actiunile sale de revolutionar s-ar fi desfasurat la Brasov.

Traian Sirianu. A detinut in nume personal in firma de cablu TVS Brasov (cea unde a lucrat si Teszari), pe care a vandut-o RCS&RDS in 2013. RCS&RDS a radiat firma la sfarsitul lunii februarie a anului curent. Societatea a fost administrata dupa vanzarea catre RDS de catre Bendei Ioan.

Pe 31 iunie 2001, Sirianu preia de la Dusan Csekes doua companii din Slovacia: Slovakia Cable Company si Digi Slovakia. De atunci, el a ramas singurul asociat al societatii Slovakia Cable Company, cu o investitie de 200 de mii de coroane - participatia sa in societate ramanand neschimbata. Compania are o cifra de afaceri de peste 25 de milioane de euro, producand anual peste 30 de mii de kilometri de cablu, potrivit datelor prezentate pe site-ul companiei.

Tot 200 de mii de coroane a investit si in Digi Slovakia, insa acesta s-a retras din companie in noiembrie 2006, cand societatea a fost preluata de RCS&RDS. In mai 2013, RCS&RDS a vandut compania gigantului Deutsche Telekom. La momentul vanzarii valoarea investitiei RCS&RDS in Digi Slovakia se ridica la peste 4 milioane de euro. Potrivit PaginadeMedia, compania avea ub 2013 circa 270 de mii de abonati.

In prezent, Sirianu mai detine o singura firma activa in Romania, CENTRUL MEDICAL PROSANA SRL din Brasov, care in 2014 a inregistrat o pierdere de peste 120 de mii de lei, potrivit informatiilor publicate de Ministerul de Finante.

Ioan Bendei

Ioan Bendei

Foto: Hotnews

Ioan Bendei. Administrator si actionar al RCS&RDS, Bendei (59 de ani) a ajuns in atentia opiniei publice dupa aparitia dosarului "Santaj la RCS&RDS". In acest dosar, Sorin Alexandrescu, in calitate de director al Antena Grup, este acuzat de procurorii anticoruptie ca l-ar fi santajat si constrans pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, sa semneze reintroducerea in grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenintarea ca altfel va publica o serie de anchete compromitatoare despre relatia RCS&RDS si Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal.

In prima instanta, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe fostul director al Antena Group la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare. Dan Voiculescu, implicat si el in dosar, a primit 2 ani de inchisoare cu executare, iar fiica sa, Camelia Voiculescu, doi ani cu suspendare pentru complicitate la santaj.

Prima imagine cu Ioan Bendei a aparut in spatiul public in septembrie 2012 atunci cand acesta a participat la cea mai mare licitatie telecom din istoria Romanie. Potrivit ZF, prezenta lui Bendei la aceasta licitatie a aratat importanta acestei licitatii pentru compania de telecomunicatii. In urma acestei licitatii, RCS&RDS a obtinut cea mai mic "portiune" de spectru dintre toti operatorii participanti la licitatia din 2012.

Ioan Bendei este membru executiv al boardului RCS&RDS din 1996, el fiind implicat in industria de cablu TV din Romania din 1992, la companiile TVS Holding Brasov si Eurocable Oradea.

Potrivit surselor HotNews.ro, inainte de 89, Ioan Bendei lucra la fabrica de camioane Steagul Rosu (Roman Brasov dupa Revolutie), avand studii medii.

  • In ce afaceri mai figureaza oficial Zoltan Teszari

Potrivit unei investigatii realizate in cadrul proiectului "Who are the internet gatekeepers?", RCS-RDS - cel mai mare furnizor de internet din Romania - este controlat de Zoltan Teszari (46 de ani), un miliardar discret din Oradea. Teszari detine doar 1.84% din actiunile RCS-RDS SA, dar controleaza 57.87% din actionarul majoritar al companiei, Cable Communications Systems NV, inregistrata in Olanda via RCS Management SA.

Teszari detine de asemenea 58.91% din actiunile RCS Management. Investigatia RISE/OCCRP arata ca reteaua de firme din jurul RCS-RDS numara 30 de off-shore-uri inregistrate in Olanda, Cipru, Luxemburg, Insulele Virgine si Insulele Cayman, si au legaturi cu fondul global de investitii controlat de miliardarul Alan Grant Quasha.