Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca, prin modificarile la Codul penal privind accesul procurorilor la datele financiare ale unei persoane, nu s-a facut altceva decat sa se ofere anchetatorului informatia daca aceasta are sau nu cont la o banca, potrivit Agerpres. In schimb, absolut tot ce inseamna tranzactie intr-un cont este autorizat exclusiv de judecator, a precizat ministrul Justitiei, afirmand ca nu este nimic intruziv in aceasta modificare.

Raluca PrunaFoto: Ministerul Justitiei

"Litera e) a articolului 138 nu era detaliata. Am facut atunci doua lucruri. Am suplinit aceasta lipsa in Cod si, daca am facut o greseala, imi cer scuze. Am pus acolo ceva ce nu exista si ceea ce procurorul poate sa faca exclusiv, fara un control judecatoresc, este de a intreba la o banca: 'Are sau nu are Raluca Pruna un cont?' Si banca ii raspunde: 'Da, are, sau nu, nu are.' Este singura informatie pe care procurorul o poate primi fara un control judecatoresc", a explicat joi Raluca Pruna, la sediul CSM.

"In vreme ce noi ne plangem ca procurorul poate intreba 'are sau nu Raluca Pruna un cont la banca X' - deci procurorul se duce la banca si intreaba atat, nu care e numarul contului, nimic altceva - agentii executivi de la ANAF au la orice moment date nu numai legate de existenta contului, ci la absolut tot ce se intampla intr-un cont", a adaugat ministrul Justitiei.

  • Raluca Pruna: E datoria mea de ministru sa dau sistemului judiciar un singur text

Ministrul Justitiei a mai afirmat ca este datoria ei sa ofere sistemului judiciar un Cod penal si un Cod de procedura penala stabile, iar prevederile ordonantei de urgenta au fost discutate si in CSM si cu parlamentarii: "Pentru absolut fiecare modificare, pentru fiecare text care este acolo, in ordonanta, a existat inca de acum un an si jumatate - doi ani, de cand s-au depus toate aceste texte la Parlament, avizul CSM. Niciun text nu a fost unul care sa nu fi fost discutat inainte. (...) Eu am constatat ca in sase luni de mandat nu am putut avansa pe aceasta agenda si am spus ca este datoria mea de ministru sa dau sistemului judiciar un singur text care, sigur, este intr-o ordonanta de urgenta."

Intrebata de ce a considerat ca este nevoie de o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor, Raluca Pruna a aratat ca aceasta era singura modalitate prin care se putea rezolva o instabilitate a sistemului judiciar: "De ce ordonanta? Pentru ca au fost numeroase texte ale Curtii Constitutionale, (...) care a declarat neconstitutionale unele prevederi din Codul de procedura penala si avem un termen de 45 de zile (...) de punere in acord si noi eram mult peste cele 45 de zile. Toate aceste texte au fost discutate si in Parlament, trecusera de Senat si pentru ca nu inaintam, pe de o parte, si pentru ca pe de alta parte tot sistemul judiciar se plange de instabilitate legislativa, ne-am spus ca a aduce totul intr-o ordonanta si a avea un text, (...) ne-am spus ca este modalitatea prin care putem rezolva aceasta instabilitate", a aratat Raluca Pruna.

Ea a amintit ca au mai existat ordonante de urgenta de modificare a Codului de procedura penala, insa nu doreste "sa intre in concurenta" cu cei care au facut asa ceva inainte: "N-am mai spus-o public, dar o spun acum: au mai existat ordonante de urgenta de modificare a Codului de procedura penala. El a intrat in vigoare pe 1 februarie 2014 si prima ordonanta de urgenta a fost pe 3 februarie 2014, deci la doua zile. Si au urmat si altele, (...) exista o lunga lista de asemenea ordonante."

Guvernul a adoptat in sedinta din 18 mai ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.