Ministerul Sanatatii precizeaza intr-un comunicat de presaexplicatiile stiintifice care arata ca nu exista nicio legatura intre vaccinari si imbolnavirea copiilor din judetul Arges. Comunicatul vine in contextul unui raport publicat de Corpul de Control a Guvernului si citat de anumite zone media ca si cand s-ar suspecta o legatura cauzala intre vaccinari si cazurile respective.

“Este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania”, se mai precizeaza in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Raportul de Control al Guvernului, citat de Digi24, nu prezinta nicio concluzie asupra cauzei imbolnavirilor. Sunt mentionate mai multe nereguli de natura birocratica si de raportare. Astfel, DSP Arges a raportat prea tarziu aparitia problemelor si nu au fost respectate nici procedurile de transfer al pacientilor.

Raportul Corpului de Control al Guvernului mentioneaza ca peste 100.000 de doze de vaccin hexavalent nu aveau autorizatie de punere pe piata si ca detin „numai o opinie stiintifica pozitiva" din partea Agentiei Europene a Medicamentului. Dar conform legislatiei europene, un aviz pozitiv din partea Agentiei Europene a Medicamentului este ultimul gest stiintific anterior aprobarii birocratice si este valabil in orice stat membru UE. Multe companii solicita un astfel de aviz pozitiv Agentiei Europene a Medicamentului, chiar daca nu intentioneaza initial sa comercializeze produsul respectiv in statele UE, pentru a da greutate stiintifica produsului farmaceutic respectiv.

Incepand cu anul 2011, informatiile despre toate medicamentele noi care primesc aviz pozitiv din partea Agentiei Europene a Medicamentului sunt tratate cu prioritate si marcate ca atare. Procesul face parte din continua supraveghere la nivel european a calitatii medicamentelor.

Redam in continuare comunicatul Ministerului Sanatatii:

"La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în județul Argeș, 24 de cazuri de afecțiuni digestive grave la copii. Dintre aceștia, 19 copii au dezvoltat Sindrom Hemolitic-Uremic. La 11 cazuri a fost confirmată prezența aceleiași tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26.

Bacteria E-coli enterohemoragică este, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a Sindromului Hemolitic-Uremic. Investigațiile epidemiologice derulate până în prezent arată că România s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate.

La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezența bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoacă Sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de părinții copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de părinții lor.

În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial.

Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv.

În concluzie, Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări. Este regretabil că asocierea în spațiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România."