Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, prin care se introduc noi elemente la capitolul infractiuni, potrivit unui comunicat al MAI transmis miercuri si citat de Agerpres.

"Avand in vedere schimbarile mediului general de securitate la nivel european, caracterizat de aparitia unor noi fenomene cum ar fi: deplasarile in si dinspre zonele de conflict ale luptatorilor straini, accesarea de catre teroristi a valurilor de migranti sau procesul de radicalizare, in proiectul de lege initiat de MAI se introduc noi elemente la capitolul infractiuni din Legea 535/2004, conform carora acest tip de fapte sunt pedepsite inclusiv pe teritoriul Romaniei", se precizeaza in comunicat.

Astfel, prin noul proiect se incrimineaza "deplasarea unei persoane de pe teritoriul statului al carui cetatean este sau de pe teritoriul caruia isi are domiciliul sau resedinta spre sau pe teritoriul unui alt stat decat cel al carui cetatean sau rezident este in scopul comiterii, planificarii ori pregatirii actelor de terorism sau participarii la acestea ori pentru oferirea sau primirea de instruire sau pregatire pentru comiterea unui act de terorism ori pentru sustinerea, in orice mod, a unei entitati teroriste", aceasta fapta urmand a fi pedepsita cu inchisoare de la 5 la 12 ani, informeaza MAI.

"De asemenea, se propune sanctionarea mai drastica a faptei de promovare a unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public, cu intentia de a instiga la savarsirea uneia dintre infractiunile enumerate la art. 32 alin. 1 si 3 si art. 33 alin. 1 si alin. 2 lit. e (din Legea 535/2004) indiferent daca mesajul sustine sau nu in mod direct terorismul ori daca au fost savarsite sau nu respectivele infractiuni, pentru care se propune o pedeapsa cu inchisoare de la 2 la 7 ani (in prezent o astfel de fapta fiind pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani)", se mai explica in comunicatul citat.

MAI mentioneaza ca aspectele privind fenomenul luptatorilor straini si al radicalizarii sunt elemente de dialog constant ale agendei reuniunilor ministrilor de Interne europeni, inclusiv in cadrul consiliilor Justitie si Afaceri Interne si o preocupare permanenta a tuturor statelor europene.

Proiectul de lege asigura, totodata, corelarea reglementarilor privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Jandarmeriei Romane la cadrul general privind combaterea terorismului, in privinta atributiilor celor doua institutii, in sensul ca in functie de amploarea si de natura actiunii teroriste, interventia contraterorista se poate executa si de catre unitati specializate ale Politiei Romane si Jandarmeriei Romane, mai spune MAI.

Ministerul Afacerilor Interne precizeaza ca la elaborarea acestui proiect de lege a lucrat impreuna cu specialistii Serviciului Roman de Informatii, fiind valorificate si propunerile anterioare ale celorlalte institutii cu atributii in domeniu, inclusiv cele din sfera judiciara.

Potrivit expunerii de motive a acestui proiect de lege, care a fost publicata pe site-ul MAI, in proiectul de act normativ a fost actualizat conceptul de "terorism" si, corelativ, au fost corectate referirile la acesta din cuprinsul partii introductive a unora dintre infractiuni.

In ceea ce priveste Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), prin proiect se propune, printre altele, stabilirea responsabilitatilor ce revin SIE, MAE si SRI in cadrul activitatilor de prevenire si combatere a terorismului care vizeaza protejarea localurilor de misiune ale Romaniei din strainatate sau a resedintelor sefilor, respectiv gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani. De asemenea, au fost completate atributiile autoritatilor si institutiilor publice componente ale SNPCT cu cele care privesc controlul antiterorist de securitate si interviurile de securitate.

Totodata, pe linia combaterii terorismului interventiile legislative vizeaza stabilirea conditiilor/coordonatelor functionarii/atributiile Centrului National de Actiune Antiterorista (CNAA), o structura interinstitutionala, fara personalitate juridica, subordonata direct Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care se activeaza si functioneaza pe timpul crizei teroriste. Regulamentul de organizare si functionare a CNAA se aproba/se modifica prin hotarare a CSAT, finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a celor de capital fiind asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul SRI, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe de alta parte, MAI a supus dezbaterii publice, miercuri, si un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea categoriilor de constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila, precum si a celor la care se amenajeaza puncte de comanda de protectie civila.

Prin proiect se propune, printre altele, asigurarea unui grad corespunzator de protectie a populatiei si a bunurilor materiale prin adapostire si detalierea categoriilor de constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila, se arata in nota de fundamentare a proiectului, publicata pe site-ul MAI. Potrivit notei de fundamentare citate, prin acest proiect de act normativ "se evidentiaza, pe termen lung, un impact social pozitiv prin asigurarea unui grad corespunzator de protectie a populatiei in situatie de conflict armat".

Totodata, MAI a supus miercuri dezbaterii publice un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor. Acest proiect are ca obiect prioritar reglementarea procedurilor necesare pentru autorizarea procurarii, detinerii si folosirii armelor si munitiilor de catre persoanele fizice si juridice, a circulatiei in interiorul si in afara teritoriului Romaniei, precum si a operatiunilor, in special cele de natura comerciala, astfel incat sa nu fie prejudiciate siguranta persoanelor si securitatea nationala, insa in egala masura, sa se asigure exercitarea efectiva a dreptului de detinere si folosire a armelor potrivit destinatiilor acestora, stabilite prin lege, se arata in nota de fundamentare a proiectului, publicata pe site-ul MAI.