Grupul finlandez "Patria", una dintre companiile intrate in cursa pentru dotarea armatei romane cu transportoare blindate 8X8, a prezentat vehicului sau blindat - Patria AMV - pe care l-ar dori produs intr-o fabrica din Romania. Decizia statului roman in cazul transportoarelor blindate e una ce va trebui luata cat de curand, iar atentia este pusa pe integrarea productiei in tara noastra, cel mai probabil la uzina din Moreni. Daca oferta grupului finlandez ar fi aleasa de statul roman, vehiculul Patria AMV ar putea fi produs in tara noastra nu doar pentru fortele nationale, ci si pentru export, iar uzina modernizata s-ar ocupa si de intretinerea noii flote de transportoare pentru urmatoarele decenii.

Patria AMV in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

VIDEOREPORTAJ:

Filmat cu echipament Nikon

---

Romania este intr-un stadiu avansat in programul sau de inzestrare a fortelor armate cu noi transportoare blindate 8X8, iar autoritatile spun ca in cursa au intrat cinci mari producatori internationali cu care au fost purtate discutii. Surse din domeniu sustin insa ca doar trei mari grupuri au ramas in competitie, italienii de la Iveco, finlandezii de la Patria si grupul elvetiano-american Mowag.

Intr-un plin boom al cheltuielilor pe aparare si cu o alocare promisa de 2% din PIB pentru urmatorii ani, competitia in sectorul militar pe diverse echipamente si vehicule s-a intetit, iar statul roman insista ca pe marile achizitii productia sa fie integrata macar partial in tara noastra. Si in cazul transportoarelor blindate 8X8, ofertantii ce vor fi declarati castigatori vor integra o buna parte din productie cel mai probabil in uzina de la Moreni, locul unde Romania a incercat in ultimii ani sa produca propriul transportor blindat.

Grupul finlandez "Patria" a prezentat, miercuri, in poligonul Unitatii Militare Antiaeriene din Bucuresti, transportorul sau blindat Patria AMV (Armoured Modular Vehicle) si spune ca e pregatit sa aduca productia in Romania, chiar si daca cerintele initiale ale Romaniei s-ar cifra "doar" la circa 200 de unitati. Mai mult, dincolo de productia efectiva a unitatilor destinate fortelor armate romane, fabrica aleasa va beneficia de un transfer de tehnologie care sa ii permita sa asigure mentenanta pe urmatoarele decenii, dar si sa produca sub licenta noi unitati Patria AMV sau modele derivate pe care le-ar putea chiar si exporta.

"Nu oferim doar produsul in sine, ci si un business model. Suntem pregatiti sa aducem productia in Romania. Vehiculul va fi produs in Romania, va fi intretinut in Romania de catre industria romaneasca. In prima parte a programului cream capacitatea de productie, iar fabrica romana va putea asigura mentenanta produselor. Dar, evident, si noi vrem si Romania ar vrea sa foloseasca capacitatea de productie pentru noi clienti", a explicat Antti Husskonen, vicepresedinte al grupului Patria.

Oficialii Patria au explicat pentru HotNews.ro ca acelasi lucru au realizat si in alte tari din Europa, precum Polonia sau Croatia, ultima pornind initial de la o comanda de doar 126 de unitati, mai putin decat Romania. "Din acestea, doar primele 10-20 au venit produse in Finlanda, restul au fost produse local", a explicat Antti Husskonen, vicepresedinte al grupului Patria.

Despre Patria AMV - transportator apreciat international, produs si in alte tari europene

Patria AMV este unul din transportoarele blindate considerate a fi printre cele mai bune in acest moment, international fiind produse si livrate peste 1.600 de unitati. Elementul sau unic este dat de design-ul modular ce permite o diversitate de modificari si o mentenanta cat mai usoara. "Motorul, spre exemplu, poate fi scos si schimbat intr-o ora. Multr alte elemente pot fi schimbate usor cu altele noi", au explicat pentru HotNews.ro tehnicienii Patria.

Patria AMV este integral 8X8, cu 7+1 viteze si poate rula cu viteza maxima de 105 km/h pe drum drept si cu 8 km/h in modul amfibiu, pe apa. Vehiculul are un motor ce dezovlta 543 CP si un cuplu de 2080 Nm. Raza sa de autonomie pe uscat ajunge la circa 900 km. Suspensia vehiculului este una independenta, cu elemente hidropneumatice.

La capitolul siguranta, AMV ofera protectie balistica impotriva amenintarilor de pana la 30 mm, protectie impotriva minelor la nivelul 4 STANAG, [protectie impotriva dispozitivelor electronice inteligente si protectie nucleara, biologica si chimica.

Vehiculul poate fi adaptat la diferite tipuri de armament, de la mitraliere de calibru mic si mediu, la turele de pana la 105 mm, sisteme antiracheta si tanc, precum si sisteme de mortiera de 120 mm. Modelul de baza poate fi adaptata in diferite configuratii si poate fi si folosita ca platforma de arme grele.

Noul transportor blindat 8X8 - Ministrul Aparararii vrea sa demareze proiectul in 2016

Romania doreste sa porneasca inzestrarea fortelor terestre cu noi transportoare blindate 8X8 inca din anul acesta, anunta ministrul Apararii Mihena Motoc, intr-un interviu acordat in luna aprilie pentru HotNews.ro.

"La transportoarele blindate 8x8, orizontul este scurt. Pentru identificarea unor oferte care se pliaza pe aceste cerinte, dorim ca, la modul ideal, sa contractam acest tip de achizitii, sa inceapa investitiile anul acesta si daca este posibil, si sa finantam, sa zic, o prima transa de asemenea vehicule anul acesta. [...] noi avem niste proiectii pe etape mai lungi, in raport de nevoile de inzestrare la nivel de batalioane din Fortele Terestre. Proiectia merge, cum spuneam, pana in 2026. Proiectia se verifica in masura in care reusim - si trebuie sa reusim - sa contractam, sa incheiem aceste acorduri-cadru inca din anul 2016. [...] ne raportam la producatori de renume mondial, pentru ca ei au capabilitatile acestea. In ce priveste industria de aparare nationala, exista o serie de posibilitati pe diverse secvente din acest portofoliu de nevoie de inzestrare cu vehicule. Binenteles ca va depinde foarte mult de optiunea partenerului selectat asupra modului de realizare a investitiei in Romania...", a declarat Motoc.

TVR informa in urma cu o saptamana ca armata ar putea semna anul acesta contractul pentru noul transportor blindat, iar masina de lupta ar putea fi construita de fabrica Automecanica Moreni in colaborare cu o firma importanta din domeniu.

"In urma cu 5 ani, in incercarea de a revitaliza industria de armament romaneasca, MApN a semnat un contract cu fabrica de la Moreni pentru viitorul transportor blindat 100% romanesc. Cei de la fabrica au inceput proiectarea si, in urma cu 2 ani, au facut teste in poligon. Cum din lipsa fondurilor un transportor 100% romanesc este o utopie, cea mai buna varianta este cooperarea cu o firma internationala. Ar aduce bani, experienta si acces la noi tehnologii. Dupa ce ar termina contractul cu armata romana, fabrica din Moreni ar putea vinde produsul si pe alte piete", relateaza TVR.

FOTOGALERIE - Patria AMV intr-un poligon din Bucuresti: