VIDEOREPORTAJ:
Filmat cu echipament Nikon
---
Romania este intr-un stadiu avansat in programul sau de inzestrare a fortelor armate cu noi transportoare blindate 8X8, iar autoritatile spun ca in cursa au intrat cinci mari producatori internationali cu care au fost purtate discutii. Surse din domeniu sustin insa ca doar trei mari grupuri au ramas in competitie, italienii de la Iveco, finlandezii de la Patria si grupul elvetiano-american Mowag.
Intr-un plin boom al cheltuielilor pe aparare si cu o alocare promisa de 2% din PIB pentru urmatorii ani, competitia in sectorul militar pe diverse echipamente si vehicule s-a intetit, iar statul roman insista ca pe marile achizitii productia sa fie integrata macar partial in tara noastra. Si in cazul transportoarelor blindate 8X8, ofertantii ce vor fi declarati castigatori vor integra o buna parte din productie cel mai probabil in uzina de la Moreni, locul unde Romania a incercat in ultimii ani sa produca propriul transportor blindat.
Grupul finlandez "Patria" a prezentat, miercuri, in poligonul Unitatii Militare Antiaeriene din Bucuresti, transportorul sau blindat Patria AMV (Armoured Modular Vehicle) si spune ca e pregatit sa aduca productia in Romania, chiar si daca cerintele initiale ale Romaniei s-ar cifra "doar" la circa 200 de unitati. Mai mult, dincolo de productia efectiva a unitatilor destinate fortelor armate romane, fabrica aleasa va beneficia de un transfer de tehnologie care sa ii permita sa asigure mentenanta pe urmatoarele decenii, dar si sa produca sub licenta noi unitati Patria AMV sau modele derivate pe care le-ar putea chiar si exporta.
"Nu oferim doar produsul in sine, ci si un business model. Suntem pregatiti sa aducem productia in Romania. Vehiculul va fi produs in Romania, va fi intretinut in Romania de catre industria romaneasca. In prima parte a programului cream capacitatea de productie, iar fabrica romana va putea asigura mentenanta produselor. Dar, evident, si noi vrem si Romania ar vrea sa foloseasca capacitatea de productie pentru noi clienti", a explicat Antti Husskonen, vicepresedinte al grupului Patria.
Oficialii Patria au explicat pentru HotNews.ro ca acelasi lucru au realizat si in alte tari din Europa, precum Polonia sau Croatia, ultima pornind initial de la o comanda de doar 126 de unitati, mai putin decat Romania. "Din acestea, doar primele 10-20 au venit produse in Finlanda, restul au fost produse local", a explicat Antti Husskonen, vicepresedinte al grupului Patria.
Despre Patria AMV - transportator apreciat international, produs si in alte tari europene
Patria AMV este unul din transportoarele blindate considerate a fi printre cele mai bune in acest moment, international fiind produse si livrate peste 1.600 de unitati. Elementul sau unic este dat de design-ul modular ce permite o diversitate de modificari si o mentenanta cat mai usoara. "Motorul, spre exemplu, poate fi scos si schimbat intr-o ora. Multr alte elemente pot fi schimbate usor cu altele noi", au explicat pentru HotNews.ro tehnicienii Patria.
Patria AMV este integral 8X8, cu 7+1 viteze si poate rula cu viteza maxima de 105 km/h pe drum drept si cu 8 km/h in modul amfibiu, pe apa. Vehiculul are un motor ce dezovlta 543 CP si un cuplu de 2080 Nm. Raza sa de autonomie pe uscat ajunge la circa 900 km. Suspensia vehiculului este una independenta, cu elemente hidropneumatice.
La capitolul siguranta, AMV ofera protectie balistica impotriva amenintarilor de pana la 30 mm, protectie impotriva minelor la nivelul 4 STANAG, [protectie impotriva dispozitivelor electronice inteligente si protectie nucleara, biologica si chimica.
Vehiculul poate fi adaptat la diferite tipuri de armament, de la mitraliere de calibru mic si mediu, la turele de pana la 105 mm, sisteme antiracheta si tanc, precum si sisteme de mortiera de 120 mm. Modelul de baza poate fi adaptata in diferite configuratii si poate fi si folosita ca platforma de arme grele.
Noul transportor blindat 8X8 - Ministrul Aparararii vrea sa demareze proiectul in 2016
Romania doreste sa porneasca inzestrarea fortelor terestre cu noi transportoare blindate 8X8 inca din anul acesta, anunta ministrul Apararii Mihena Motoc, intr-un interviu acordat in luna aprilie pentru HotNews.ro.
"La transportoarele blindate 8x8, orizontul este scurt. Pentru identificarea unor oferte care se pliaza pe aceste cerinte, dorim ca, la modul ideal, sa contractam acest tip de achizitii, sa inceapa investitiile anul acesta si daca este posibil, si sa finantam, sa zic, o prima transa de asemenea vehicule anul acesta. [...] noi avem niste proiectii pe etape mai lungi, in raport de nevoile de inzestrare la nivel de batalioane din Fortele Terestre. Proiectia merge, cum spuneam, pana in 2026. Proiectia se verifica in masura in care reusim - si trebuie sa reusim - sa contractam, sa incheiem aceste acorduri-cadru inca din anul 2016. [...] ne raportam la producatori de renume mondial, pentru ca ei au capabilitatile acestea. In ce priveste industria de aparare nationala, exista o serie de posibilitati pe diverse secvente din acest portofoliu de nevoie de inzestrare cu vehicule. Binenteles ca va depinde foarte mult de optiunea partenerului selectat asupra modului de realizare a investitiei in Romania...", a declarat Motoc.
TVR informa in urma cu o saptamana ca armata ar putea semna anul acesta contractul pentru noul transportor blindat, iar masina de lupta ar putea fi construita de fabrica Automecanica Moreni in colaborare cu o firma importanta din domeniu.
"In urma cu 5 ani, in incercarea de a revitaliza industria de armament romaneasca, MApN a semnat un contract cu fabrica de la Moreni pentru viitorul transportor blindat 100% romanesc. Cei de la fabrica au inceput proiectarea si, in urma cu 2 ani, au facut teste in poligon. Cum din lipsa fondurilor un transportor 100% romanesc este o utopie, cea mai buna varianta este cooperarea cu o firma internationala. Ar aduce bani, experienta si acces la noi tehnologii. Dupa ce ar termina contractul cu armata romana, fabrica din Moreni ar putea vinde produsul si pe alte piete", relateaza TVR.
FOTOGALERIE - Patria AMV intr-un poligon din Bucuresti:







Sti cineva mai multe? Nu avem know-how sa producem un transportor blindat de calitate?
Studentii de la Iasi au facut o masina din resturi precum Iron Man.
Unii n-au capacitate intelectuala sa inteleaga sau sunt trolli americani.
Studentii aia au luat un sasiu vechi de 30 de ani si i-au pus niste table noi pe el. Nu au inventat nici-un motor nou, nici-o transmisie, nici-o suspensie, nici macar mersul pe jos nu l-au inventat.
Dar inteleg ca problema ta este ca beneficiarul e MInisterul Apararii si atunci te rog sa-mi raspunzi, masinile ansamblate pt Min Apararii nu au angajati? angajatii aia nu pimesc salarii? salariile lor sunt scutite de CAS, CASS si altele? societatile respective nu au TVA? sunt scutite de la sutele de taxe si taxulete pe care le au de platit ceilalti?
La RM se inducea aceeasi gogomanie de catre gogomani de tespa ta ca se platesc salarii la 2000 de angajati. Ei bine salariile reprezentau $4mil /an , iar aia scoteau anual sute de milioane contravaloare metale pretioase.
Ca sa fie mai explicit ce vreau sa zic - imi explica in urma cu vreo 12 ani cineva implicat in designul auto de la un producator auto german, citez aprox:
Designul masinii incepe, uneori, cu trei ani inainte de lansarea pe piata, iar tu trebuie sa anticipezi cat mai precis posibil care va fi nivelul tehnologic peste trei ani. Tu proiectezi masina sa aiba CD-player - peste trei ani, CD-player-ul s-ar putea sa nu mai fie in voga, sa fie totul pe USB. Tu proiectezi masina sa aiba filtrul bazat pe ceva substanta chimica - s-ar putea ca peste trei ani substanta asta fie sa fie banata, fie sa impuna niste taxe semnificativ mai mari decat cele de-acum. Tu proiectezi acum motorul sa fie facut din otel, in trei ani va apare un aliaj mai bun si mai fiabil decat otelul. Toate situatiile astea iti pot face masina nevandabila la momentul lansarii.
O firma de stat ? Am vazut toti ce munca de calitate la preturi decente produce statul.
O firma privata ? Ca sa obtii, ca firma privata, contracte cu Ministerul Apararii trebuie sa fii unul din clica lor, vezi UTI. Apropos, singura firma din Romania autorizata sa incheie contracte cu MA este Uti. Uti care nu a fost in stare sa faca niste taxatoare electronice mai de doamne ajuta pt RATB ... pe unii ca astia de la UTI vrei le dai pe mana transportoare blindate ?
Probabil or sa se faca bucati cand arunci o pertada langa ele.
Dar probabil nu avem voie sa producem armament cu expertiza integral locala. Se considera ca suntem incapabili, ca trebuie sa ramanem prosti, asa cum ni se cere....iar noi ne conformam.
Domnul Secretar de stat ii cam lipseste increderea in sine. Bah da chiar nimic sa nu mai producem?
Pana in 1983-1984 se gaseau tot felul de tipuri de ciocolata in RSR. Intreaba pe mami.
Si de ce ma rog dupa '84 nu s-au mai gasit? s-a terminat resursa de cacao? Sau pur si simplu fiindca comunismul e falimentar din start?
Sa nu mai spun ca banii nu sunt irositi pe tehnologiile altora ci se investeste in realizarea de tehnologii proprii ( cel mai bun exemplu este Maglevul, dezbatut in parlamentul britanic pentru noua linie de mare viteza Londra Birmingham , s-a refuzat optiunea germana pentru a pastra capitalul in tara)
Va sa zica sa ansamblam Jeep-uri nu e bine, sa fabricam si sa exportam AMV-uri iar nu e bine. De ce? fiindca nu sunt romanesti 100%. Nu conteaza ca ultima masina de teren romaneasca era la nivelul antilor '70, nu conteaza ca SAUR este un proiect neverificat in nici-o situatie de lupta. Haideti mai sa facem si un portavion ca avem santiere navale si proiectanti. Hai sa facem si un IAR-Soim invizibil ca doar Coanda a fost roman! Ce mai vreti sa facem? Hai sa reinventam Facebook-ul ca Guccifer e roman!
Cand vad nationalisti d-astia economici ma ia durerea de cap. Voi n-ati inteles ca epoca lui "facem de toate in tara" s-a dus?
Cat despre acces la patente nelimitat mai sapa. Faptul ca ai acces nu inseamna ca e moaca ca doar de-ai se patenteaza chestiile astea.
PS Da-mi exemplu te rog o bicicleta proiectata si realizata 100% in Romania. Incepand cu cadru, ghidon, schimbatoare, frane, roti, cauciucuri. Dupa aia mai discutam si o sa iti explic pe intelesul de ce nu exista si nici nu va exista.
Apropo, ce ne impiedica sa trimitem/testam Saur pe campurile de lupta unde sunt soldati romani?
E drept ca nu sunt sigur unde a luptat Finlanda in ultimii 10 ani si unde a probat AMVul inainte de a-l vinde, dar nu ne impiedica acum in detalii de tip dublu standard!
Despre AMV sunt sigur ca vei gasi informatii dar trebuie sa cauti.
Trecand peste asta ai si comparatii concrete de performante si pret?
Si de ce crezi ca nu avem voie sa ... ? Daca ne uitam la Dacia vedem ca Renault are un centru de dezvoltare-cercetare puternic in Romania deci avem voie sa ...
Stiu ca suferiti dupa vremurile cand tancurile romanesti plecau la export prin Africa si Orientul apropiat pe bani putini dar daca economia romaneasca ar fi fost asa performanta poate dadea Occidentul faliment in '89 si le inchideam noi fabricile si nu invers.
E un atac mediatic si propagandistic. iar vecinii nostri din Ucraina au patit-o mai rau.
Dar exista deja licenta in Polonia.
Cat despre componente din Ro, e la fel cu celellalte fabrici de electronice si auto din Ro. La fiecare componenta se face o cautare de furnizori. Astazi pretul transportului conteaza doar la componentele mari/ieftine/grele si acum doar pe aici avem sanse. La componentele care necesita mai multa experienta si care sunt mai scumpe, componenta transport nu conteaza asa mult si nu vad ca putem intra in competitie. cred ca vom intra la tabla, sudura, plastice mari, angrenaje mari. Bineinteles ca si la astea avem reprezentante ale firmelor mari, nu prea multe cu capital romanesc.
Ideea ar fi totusi sa nu ne cramponam in faptul ca le cumparam de la altii. Niciodata nu ne va da nimeni ceva pe gratis. Cand vom putea face bine vom reusi sa vindem bine.
2. SAUR era un proiect facut pe scheletul BTR-ul sovietic. Oricat l-ai "imbunatati" nu poti sa il faci supersonic si sa si zboare.
3. Pihrania IIIC pe care le-am cumparat pe bani multi, au avut o carca de probleme tehnice in Afganistan si ca urmare si-au dat foc la firma.
4.Vad printre oferte TAB-urile de la Iveco (Italia) si cele de la Patria (Finlanda). Din cate inteleg ambele firme au propuneri pentru utilizarea fabricii de la Moreni pentru componenta industriala a contractului. Din ce am citit pe forumurile de specialitate, ambele TAB-uri au avantaje si calitati, insa majoritatea celor care se pricep opteaza pentru PATRIA dpdv al performantelor (nu degeaba l-au luat si polonezii!).
Comentarii aici: http://www.rumaniamilitary.ro/patria-amv-pentru-romania
5 Avantajul genului de contract avut in vedere este ca nu mai trebuie sa platim costurile de proiectare/cercetare-dezvoltare si ajungem direct si rapid la productie.
Armata romana ar avea nevoie urgent de circa 800 de vehicule 8x8.
Stai, asta fac romanii, nu e nevoie de straini!
Pana una alta cei ce f--t poporul sunt aia din guvern, nu mercenarii rusilor, parasutati.
Chiar, de ce nu le-am fabrica si cumpara apoi pe amandoua? Are cineva ceva impotriva sa avem armamaent bun?
Unele lucruri nu se pot cumpara, de exemplu pentru avioane de generatia 5...dar pentru un motor mai bun sigur vor fi oferte. Pentru un sistem de directie, chiar in Romania ar putea fi proiectat.