Politistii efectueaza miercuri 55 de perchezitii in Bucuresti si 12 judete la persoane banuite ca ar fi cauzat un prejudiciu de peste 2.000.000 de euro, prin inselaciune si desfasurarea fara autorizatie de operatiuni pe piata de capital, informeaza un comunicat al Inspectoratului General.

HotNews.roFoto: Hotnews

In actiune sunt efectuate 55 de perchezitii la la locuintele unor persoane banuite de inselaciune si desfasurarea fara autorizatie de operatiuni pe piata de capital, precum si la locurile unde se realiza activitatea infractionala, in municipiul Bucuresti si in judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman si Vaslui.

De asemenea, sunt puse in executare 25 de mandate de aducere, emise pe numele celor implicati.

Din cercetari a reiesit ca persoanele banuite, prezentandu-se in calitatea falsa de brokeri si reprezentanti ai unor societati de servicii de investitii financiare care administreaza platforme de investitii online, ar fi determinat mai multe victime sa depuna sau sa transfere bani in conturile bancare ale celor in cauza, sub titlul de investitii in operatiuni pe piata de capital.

Clientii ar fi fost ademeniti cu iluzia unor castiguri rapide, insa, in realitate, banii nu ar fi fost investiti pe piata de capital, ci ar fi fost depusi de victime direct in conturile unor persoane juridice nerezidente.

Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar- bancare catre Bulgaria, Cipru si Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiti catre persoanele implicate in activitatea infractionala.

Operatiunile pe piata de capital ar fi fost doar o legenda falsa creata de persoanele banuite pentru a determina victimele sa depuna sau sa transfere bani, platformele de tranzactionare fiind create artificial, fara nicio aprobare sau autorizare a institutiilor cu atributii in domeniu

Prejudiciul cauzat, pana in prezent, prin activitatea infractionala este de aproximativ 2.000.000 de euro.

Victimele unor astfel de fapte care nu au sesizat, pana in prezent, organele de urmarire penala, sunt rugate sa se prezinte la Directia de Investigare a Criminalitatii Economice sau la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.