Franta a inceput sa foloseasca rezerva strategica de carburanti pentru a contracara blocada sindicatelor asupra rafinariilor, a anuntat federatia patronatelor din petrol miercuri, citata de Reuters.

Greva la rafinarii in FrantaFoto: Captura YouTube

“Da, o cantitate mica din rezerva a fost scoasa. A fost autorizata de guvern, doar guvernul poate autoriza asta”, a spus Catherine Enck, purtatoarea de cuvant a Uniunii Franceze din Industriile Petroliere (UFIP).

Presedintele UFIP, Francis Duseux, a declarat unui post de radio ca industria a inceput sa foloseasca rezervele strategice de doua zile.

“In fiecare zi folosim echivalentul unei zile de normale de consum. In cel mai rau caz, daca situatia ramen foarte tensionata, putem face asta timp de trei luni”, a spus el.

Pana acum, protestele sindicalistilor au afectat depozite de petrol si rafinarii, ducand la o penurie de carburanti.

Politia a reusit sa sparga miercuri dimineata o blocada instalata la un depozit de carburanti.

La doua luni si jumatate dupa lansarea sa, in conditiile in care miscarile de strada impotriva proiectului de reforma a codului muncii scad in intensitate, fronda sociala pare sa se fi cantonat in blocarea rafinariilor si a depozitelor de carburanti, in general orchestrata de militantii CGT.