Potrivit Monteagro Invest, companie controlata de investitori spanioli, in prezent exista un exces de apa in sol, care inunda o parte din terenurile agricole, deci productivitatea la culturile mari, in special grau si orz, nu va fi atat de mare pe cat se preconizeaza in piata, relateaza Mediafax.

"Anul acesta, de exemplu, cred ca toata lumea care a pus grau nu va castiga foarte multi bani. Ma refer la cei care au cultivat grau si orz, pentru ca preturile nu vor acoperi cheltuielile, cu atat mai mult cu cat anul acesta vor trebui aplicate mai multe tratamente pentru a evita bolile", a declarat reprezentantul Monteragro Invest.

Monteagro Invest, companie controlata de investitori spanioli, care se ocupa de cultivarea cu cereale pe o suprafata agricola de 1.900 hectare in judetul Dambovita, a incheiat 2015 cu o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, in scadere cu 15% fata de anul precedent, potrivit companiei.

"Am incheiat anul 2015 cu o cifra de afaceri de un milion de euro. In campania de anul trecut am iesit pe pierdere, dar anul acesta speram sa isi revina preturile si sa ne ajute vremea. Anul trecut a fost unul foarte complicat, nu numai pentru noi, ci pentru toti fermierii", a spus Manuel del Pino, consultantul agricol al fermei Monteagro Invest.

Monteagro Invest isi vinde cerealele pe piata locala. Principalii lor clienti sunt Moara Baneasa, care fabrica produse de panificatie, si fermele de porci din proximitatea judetului Dambovita.

In ceea ce priveste planurile de viitor ale companiei, Monteagro Invest ia in calcul varianta de a intra pe segmentul agriculturii ecologice, adica sa nu mai foloseasca niciun fel de chimicale, un segment care s-ar putea dovedi mai profitabil decat agricultura clasica, datorita subventiilor primite.

"Nu am luat o hotarare in acest sens, dar ne gandim sa trecem pe agricultura ecologica, pentru ca subventia e mai mare, iar preturile sunt mai bune, chiar daca productia va fi mai mica. Credem ca se vor castiga mai multi bani din agricultura ecologica", a mai spus Manuel del Pino.

Cei mai mari competitori ai companiei Monteagro Invest, de pe piata locala, sunt producatorii agricoli Interagro, Cerealcom Dolj, Grupul Maria, Racova Grup si Agricost.

Cultivarea cerealelor este o industrie formata din aproximativ 7.700 de companii, care cumulat a avut vanzari totale de peste 18,9 miliarde de lei in 2014, potrivit celor mai recent informatii publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.