Stire actualizata Ministerul Educatiei a publicat, spre consultare publica, miercuri, ultimele propuneri pentru componenta comisiile de specialitate ale Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), institutie abilitata sa rezolve problema plagiatelor din doctorate. In total, vorbim de 35 de comisii de specialitate CNATDCU. Termenul final de transmitere a sesizarilor si observatiilor este miercuri (inclusiv), pe adresa cnatdcu@edu.gov.ro.

Propuneri comisie CNATDCU - Inginerie electricaFoto: edu.ro

Printre numele propuse pentru cele 35 de comisii se gasesc doar 10 profesori de la universitati din strainatate: Mihai Radu (Universitatea din Verona), propus pentru Comisia de Biologie si Biochimie, Traian Muntean (Universite Aix-Marseille) propus pentru comisia de Calculatoare, tehnologia informatiei si ingineria sistemelor, Michael Fieger (Theologische Hochschule Chur), propus pentru comisia de Teologie, Costin Anghel (Institut superieur d'electronique de Paris - ISEP), propus pentru comisia de Electronica, Kathrin Komp (University of Helsinki) si Paul Sum (University of North Dakota) propusi pentru comisia de Sociologie, Csaba Balazsi (Centre for Energy Research of Hungarian Academy of Science) propus pentru comisia de Ingineria materialelor, Maria Bucur (Indiana University) si Alex Drace-Francis (University of Amsterdam), propusi pentru Comisia de istorie si studii culturale si Ciprian Iliescu (Institute of Bioingineering and Nanotechnology, Singapore), propus pentru comisia de Inginerie chimica.

Amintim ca Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati, pentru a asigurare transparenta si a calitatea procesului de selectie a viitorilor membri. Acestia analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si inainteaza ministerului lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Membrii CNATDCU sunt selectati in baza unor principii precum transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

De asemenea, nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Potrivit Ministerului Educatiei, profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda si unor cerinte minimale:

  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale MENCS;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva;
  • integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare.

Ministerul Educatiei a publicat marti seara propunerile pentru 4 comisii, care se adauga celor 5 anuntate in decursul zilei de luni. Saptamana trecuta au fost publicate spre consultare propunerile pentru 24 de comisii.

Prima serie de propuneri, mai exact cele pentru 24 de comisii de specialitate ale CNATDCU, poate fi consultata aici

UPDATE Propunerile pentru ultimele doua comisii au fost facute publice in a doua jumatate a zilei de miercuri.

Inginerie chimica

Fizica

Arte vizuale

Artele spectacolului

Istorie si studii culturale

Inginerie Geologica

Stiinte Economice Si Administrarea Afacerilor

Medicina Veterinara

Inginerie Mecanica

Inginerie aerospatiala

Ingineria materialelor