Platforma Unionista Actiunea 2012 si sustinatorii ei l-au bombardat in aceste zile cu emailuri pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, deoarece, sustin liderii ei, acesta amana aprobarea deplasarii unor profesori din Romania la festivitatile organizate in Republica Moldova cu ocazia ultimei zile de scoala, a declart pentru HotNews.ro, George Simion, presedintele platformei unioniste.

Propunerea, venita din partea mai multor organizatii civice, este aprobata de catre Ministerul Educatiei din Republica Moldova si presupune ca in fiecare din cele 450 de licee din Republica Moldova sa fie prezent un dascal din Romania pe 31 mai, la careurile festive prilejuite de ultimul clopotel.

Scopul este demararea unui proces de infratire la nivel educational, intre liceele de pe malul drept si cel stang al Prutului, care ar impulsiona inclusiv relationarea elevilor si a parintilor, care ar putea participa ulterior la activitati didactice scolare si extrascolare comune. Incuviintarea intarzie insa sa apara din partea Ministerului de la Bucuresti.

Unionistii s-au mobilizat pe Internet si au incercat sa-l induplece pe Curaj, trimitandu-i peste o mie de emailuri in ultimele 24 de ore.

Basarabeanul Panainte Ion-Dumitru, student la Universitatea Bucuresti - Stiinte Politice crede ca "doar prin educatie ne putem apropia intre noi. Sper sa va schimbati atitudinea, 3 milioane de romani de peste Prut isi pun nadejdea in Dumneavoastra!", scrie in emailul trimis.

Chiar si elevii I s-au adresat ministrului: "Numele meu este Mirza Alina, sunt eleva la Scoala Centrala Bucuresti, dar sunt nascuta in Basarabia. Nu cred ca este necesar sa va astern printre aceste randuri povestea mea, de ce sunt aici, sau de ce nu am ramas acolo. Este inutil si absurd. Exista o problema mult mai importanta, Basarabia si viitorul ei."

Mariana, din Lapusna, Hincesti ii scrie ministrului: "Imi amintesc cu drag acea sarbatoare cand veneau oaspeti din alta localitate la festivitate. Si cred ca ar fi o buna oportunitate pentru profesorii de pe cele doua maluri ale Prutului sa lege parteneriate".

Daca Ministerul Educatiei din Romania nu va adopta aceiasi deschidere ca omologii de peste Prut, Platforma Unionista Actiunea 2012 a anuntat pentru joi de la ora 13:00 actiuni de protest in fata ministerului.

Actiune similara cu primarii

O mie de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat la inceputul lunii aprilie la Bucuresti pentru a parafa parteneriate culturale si economice intre localitatile romanesti si cele moldovene. Aceste acorduri vin cu avantaje clare pentru edilii moldoveni. Guvernul Romaniei poate sprijini cu bani proiecte necesare comunitatilor din localitatile infratite, potrivitDigi24.ro.

"Aceste infratiri ar trebui cumva si bugetate in bugetele locale din Romania. Comunitatea locala ar vedea ca ceva bun se intampla si asta le-ar da incredere sa sustina in continuare directia proeuropeana a Republicii Moldova.Daca ar avea in fiecare an 100.000 de euro la bugetul lor suplimentar, credeti-ma, lucrurile vor merge ireversibil spre integrarea europena indiferent ce va fi in Guvernul Republicii Moldova,- spune Dorin Chirtoaca, primar Chisinau.

"Sa cerem guvernului Ciolos sa finanteze corespunzator autoritatile locale din Romania si sa sustina proiecte in Republica Moldova si sa nu mai bage bani in Guvernul domnului Plahotniuc de la Chisinau", precizeaza George Simion, presedintele Platformei unioniste Actiunea.

Solicitarea Actiunii 2012

"In continuarea eforturilor facute de intreaga societate romaneasca, de apropiere a celor doua maluri ale Prutului, ne propunem sa facilitam schimbul de experienta intre cadrele didactice si conducerea liceelor din Romania si profesorii si directorii liceelor din Republica Moldova. Demararea unui proces simbolic de infratire la nivel educational, intre liceele de pe malul drept si cel stang al Prutului, ar impulsiona inclusiv relationarea elevilor si a parintilor, care ar putea participa ulterior la activitati didactice scolare si extrascolare comune. Cea mai apropiata oportunitate pentru stabilirea unor astfel de legaturi este festivitatea de la finalul anului scolar din Republica Moldova, care are loc in dimineata zilei de 31 mai sub denumirea de "Ultimul sunet".

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie si Platforma Unionista Actiunea 2012, in parteneriat cu Asociatia Obsteasca "Radio DATINA" din Chisinau si Ministerul Educatiei al Republicii Moldova, isi asuma organizarea prezentei a 400 de cadre didactice din Romania in 400 de licee din Republica Moldova, de pe 30 pana pe 31 mai 2016, cazarea fiind asigurata de catre organizatori. Transportul se face individual si nu este asigurat. Repartizarea in licee se va face in functie de preferintele transmise in scris si de similaritatile existente intre licee, semnalate de catre organizatori. Astfel, va solicitam sprijinul in desfasurarea acestei actiuni de amploare, prin invitarea directorilor de licee din Romania sau a reprezentantilor acestora (in special profesori, directori si inspectori scolari de istorie si de limba romana sau a responsabililor de proiectele educationale) la festivitatile de final de an scolar din liceele din Republica Moldova."