Autoritatile spaniole au arestat 53 de romani si 4 spanioli care ar fi constituit un grup infractional caruia ii sunt atribuite numeroase actiuni de sustragere de cabluri de cupru, comise pe intreg teritoriul Spaniei, relateaza marti presa din aceasta tara, preluata de Agerpres.

Furturile au vizat instalatii considerate strategice, precum infrastructuri feroviare, retele telefonice si de electricitate, dar si platforme eoliene si fotovoltaice.

In cadrul operatiunii denumite 'Naidar', politia spaniola a identificat unul dintre centrele unde grupul infractional isi gestiona activitatea, acolo fiind descoperite 15 tone de cabluri de cupru. Au fost efectuate si 45 de perchezitii domiciliare, unde s-au mai gasit diferite dispozitive electronice, doua pusti de vanatoare de calibrul 12 mm - si acestea furate, precum si telefoane mobile si documente.

Cei retinuti sunt acuzati de numeroase infractiuni, printre care se numara: furt cu violenta, tulburarea linistii publice, port ilegal de arma, furt de autoturisme, constituirea si apartenenta la un grup infractional organizat, etc. In total, ei ar fi comis 205 delicte in 19 provincii spaniole.

Politia spaniola a demarat operatiunea 'Naidar' dupa ce, in anii 2014 si 2015, au fost semnalate mai multe furturi de cabluri de cupru in provincia Albacete. Initial a fost pus sub supraveghere un grup de persoane stabilite in zona Madridului, grup caruia i s-a numele de 'El Gallinero' si care era suspectat ca ar fi autorul unor asemenea furturi.

Grupul infractional, a carui arestare a fost anuntata marti, era foarte bine organizat, avand chiar si o structura ierarhica ce avea, in primul esalon, 'sefii', care dadeau ordinele si coordonau actiunile. In esaloanele inferioare, se aflau cei care executau efectiv furturile si cei care aveau sarcini logistice, precum obtinerea documentatiei pentru autoturismele furate folosite in operatiuni, in timp ce altii se ocupau mai departe cu comercializarea cuprului furat, vandut printr-o vasta retea de centre de valorificare a deseurilor metalice.

Politia spaniola estimeaza ca, in ultimele luni, au fost vandute in acest mod 93.000 de kilograme de cupru.

Inainte de a trece la actiune, hotii cercetau atent zona. De asemenea, grupul infractional avea o mare mobilitate si era impartit in mai multe subgrupuri alcatuite din 8 pana la 16 persoane. Aceste mici grupuri efectuau furturi concomitent in mai multe regiuni ale Spaniei, fapt care ingreuna investigatia autoritatilor.

Odata furtul incheiat, ei se deplasau cu vehicule de cilindree mare si cu o capacitate de transport ridicata, avand in plan sa loveasca alte autoturisme pentru a-si face loc in eventualitatea in care ar fi fost opriti de politie. Lucru care s-a si intamplat de mai multe ori, iar atunci hotii nu au ezitat sa abandoneze vehiculele si incarcatura si au rupt-o la fuga.

In urma furturilor, adesea a fost nevoie sa fie intrerupta furnizarea electricitatii si a serviciilor telefonice in unele localitati, uneori fiind afectat si traficul feroviar. Majoritatea celor 57 de persoane arestate au antecedente penale.