Asociatia Ad Astra a cercetatorilor de pretutindeni cere Ministerului Educatiei sa ia masuri fata de fostul prefect al Judetului Gorj Andrei Liviu Vasile, profesor la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, in cazul caruia exista o hotarare data de Consiliul National de Etica in 2012 care stabileste ca acesta a plagiat. Asociatia solicita ministerului sa oblige universitatea aradeana sa retraga titlul de profesor universitar al lui Andrei Liviu Vasile si sa ii desfaca disciplinat contractul individual de munca.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totodata, Ad Astra cere ministerului sa suspende pe o perioada de 3 ani dreptul acestuia de a se inscrie la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs.

Asociatia a mai formulat si o petitie spre Curtea de Conturi a Romaniei, prin care ii atrage atentia cu privire la o serie de cheltuieli din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, care, pe parcursul a 4 ani, a "directionat ilegal fonduri publice" catre Andrei Liviu Vasile.

Consiliul National de Etica anunta in martie 2012 ca prefectul de la acea data al Judetului Gorj, Andrei Liviu Vasile, profesor si la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, "se face vinovat de plagiat". Potrivit Consiliului, institutie in subordinea Ministerului Educatiei, Andrei Liviu Vasile a elaborat doua lucrari "adeseori prin simpla copiere a multor parti" dintr-o alta lucrare elaborata de o fosta subordonata. In replica, prefectul sustine ca nu a plagiat si ca a contestat decizia la Ministerul Educatiei. "Nu inteleg de ce sa demisionez (din functia de prefect). Institutia prefectului merge foarte bine", a precizat acesta.

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a decis in data de 2 martie ca "Vasile Liviu Andrei se face vinovat de plagiat" si de "introducerea de informatii false in dosarul de candidatura pentru postul de profesor". Decizia Consiliului arata ca si Lizica Mihut, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, unde prefectul este profesor universitar, "se face vinovata de nerespectarea prevederilor si procedurilor legale destinate implinirii normelor de buna conduita in activitatea de cercetare dezvoltare".

In consecinta, Consiliul National de Etica a propus in cazul prof. dr. Vasile Liviu Andrei retragerea titlului de profesor universitar, desfacerea disciplinara a contractului de munca incheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si suspendarea pe 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere. Consiliul propune si sanctionarea prin avertisment scris a rectorului Universitatii, Lizica Mihut.

Sanctionare Plagiat Decizie CNE

Citeste si: