Procentul mitei in Sanatate este mai mare decat in alte sectoare, iar peste 75 de persoane au fost trimise in judecata, in ultimii doi ani, pentru fapte de coruptie in acest domeniu, a declarat, luni, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, citata de Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

Potrivit acesteia, in ultimii ani, peste 75 de persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie in domeniul sanatatii si au vizat mite reprezentand, de regula, procente intre 10% si 20% din valoarea contractelor de achizitie publica.

"Un element specific al investigatiilor in domeniul sanatatii ne-a aratat ca procentul mitei in sanatate este mai mare decat in alte domenii. Daca, de exemplu, in domeniul constructiei si al infrastructurii, procentul de mita oferit sau solicitat reprezinta 10% din valoarea contractelor, in majoritatea contractelor de achizitie publica in sanatate procentul mitei se ridica la 20% din valoarea contractelor'', a spus Kovesi.

Potrivit sefei DNA, in 2015 au fost investigati si trimisi in judecata un secretar de stat in Ministerul Sanatatii, un director in MS, opt manageri sau directori de spitale, un presedinte de consiliu judetean si zece medici.

''O treime dintre presedintii de consilii judetene din Romania sunt trimisi in judecata de DNA pentru infractiuni de coruptie sau in legatura cu coruptia, iar o parte dintre acestia au fost investigati pentru fapte in legatura cu achizitiile din domeniul sanatatii sau finantarea unor servicii prestate de firme pe care ei le controlau direct sau indirect. Investigatiile noastre au dezvaluit tipologii diversificate de coruptie in legatura cu sistemul de sanatat", a declarat Kovesi

"Astfel, investigatiile DNA au privit fapte de coruptie legate de: exercitarea actului medical, eliberarea in mod fraudulos a unor certificate sau decizii medicale, prescrierea anumitor medicamente, ocuparea unor posturi in spitalele publice, avizarea punerii pe piata a medicamentelor, decontarea unor servicii medicale sau a medicamentelor de catre casele de asigurari, achizitii de medicamente si substante medicale, echipamente si aparatura medicala, constructia sau renovarea unor unitati spitalicesti, dar si infractiuni de conflict de interese intre cei care au atributii in finantarea sistemului si cei care controleaza companii sau firme din domeniul sanitar'', a mai detaliat procurorul sef al DNA.