Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia si profesorul care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a trimis duminica o noua sesizare Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) -for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunte in legatura cu sesizarile de plagiat. Sesizarea lui Cristian Dogaru este sub forma unei scrisori dschise si se refera la componenta comisiilor de specialitate care cerceteaza posibilele plagiate, reclamand numarul mic de profesori romani din strainatate in aceste comisii.

Scrisoarea deschisa a profesorului Cristian DogaruFoto: Hotnews

Cristian Dogaru arata ca termenul limita pentru contestatii si sesizari era fixat pentru luni, 23 mai, in conditiile in care "nu au publicat inca toate comisiile (pe 20 mai, data la care spusesera ca vor fi publicat toate comisiile, publicasera doar 4)".

"Am analizat (...) listele propunerilor pentru cele 24 de comisii publicate la data redactarii acestei scrisori. Am fost surprins sa constat ca intre cei 307 membri propusi se regasesc doar 6 care sunt afiliati unor universitati din strainatate, reprezentand, astfel, mai putin de 2% din totalul propunerilor finale", subliniaza Cristian Dogaru in sesizare.

"Consider ca acest lucru necesita o analiza atenta in dezbatere publica. Nu este contestat profesionalismul celor ce se regasesc pe listele finale ce au fost propuse, dar consider ca ocomponenta mai diversa atat a comisiilor de specialitate, cat si a consiliului general, esteesentiala pentru o buna si credibila functionare a CNATDCU. Cadrele didacticeuniversitare si cercetatorii din strainatate vor contribui nu numai prin expertiza diversa pe care o vor aduce in CNATDCU dar, mai ales, prin asigurarea unui nivel inalt de obiectivitate, lipsit de orice potential de conflict de interese", mai arata acesta.

Ministerul Educatiei a publicat pe 17 mai, spre consultare publica, propunerile comitetelor de selectie pentru componenta a patru dintre comisiile de specialitate ale Consiliului National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), institutie abilitata sa rezolve problema plagiatelor din doctorate.

De remarcat ca printre cele 44 de nume propuse pentru cele patru comisii se gasea la acea vreme un singur profesor roman de la o universitate din strainatate: Mihai Radu (Universitatea din Verona), propus pentru Comisia de Biologie si Biochimie.

Textul integral al sesizarii depuse de profesorul Cristian Dogaru:

"Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din Romania (MENCS)

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)

22-Mai-2016

In legatura cu listele finale ale comisiilor de specialitate CNATDCU care au inceput sa fie publicate pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice:

In primul rand as dori sa precizez faptul ca in pofida anuntului de pe site-ul ministerului care precizeaza, citez, "listele cuprinzand propunerile comitetelor de selectie pentru componenta

nominala a CNATDCU vor fi facute publice in perioada 16 ¬ 20 mai 2016", la data de 20 mai fusesera publicate listele pentru doar 4 din cele 35 comisii de specialitate, iar la data de 22 mai (duminica), la ora la care scriu aceasta scrisoare, sunt publicate listele a doar 24 dintre cele 35 de comisii de specialitate.

Mentionez faptul ca in regulamentul de functionare CNATDCU, aprobat prin Ordinul de Ministru numarul 3482/24-03-2016, se precizeaza, citez Articolul 6:

Pot fi membri CNATDCU cadre didactice universitare si cercetatori avand cel putin titlul de conferentiar sau de CS II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, membri ai Academiei

Romane si ai unor institutii de cultura

Articolul 8: Membrii CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan national/international, numite prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice pentru un mandat de maximum 4 ani.

De asemeni, in argumentarea ordinului privind constituirea comitetelor de selectie si aprobarea procedurii de selectie a candidatilor se precizeaza, citez:

- in vederea asigurarii calitatii si transparentei procesului de organizare si functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

- data fiind necesitatea constituirii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare din personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan national/international in domeniul sau domeniile stiintifice arondate comisiilor de specialitate,

- luand in considerare ca in organizarea si functionarea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare sunt implicati si experti externi, precum si necesitatea constituirii de comitete de selectie a expertilor pe comisii de specialitate si domenii arondate.

Am analizat, in lumina celor precizate mai sus, listele propunerilor pentru cele 24 de comisii publicate la data redactarii acestei scrisori. Am fost surprins sa constat ca intre cei 307 membri

propusi se regasesc doar 6 care sunt afiliati unor universitati din strainatate, reprezentand, astfel, mai putin de 2% din totalul propunerilor finale.

Consider ca acest lucru necesita o analiza atenta in dezbatere publica. Nu este contestat profesionalismul celor ce se regasesc pe listele finale ce au fost propuse, dar consider ca o

componenta mai diversa atat a comisiilor de specialitate, cat si a consiliului general, este esentiala pentru o buna si credibila functionare a CNATDCU. Cadrele didactice universitare si cercetatorii din strainatate vor contribui nu numai prin expertiza diversa pe care o vor aduce in CNATDCU dar, mai ales, prin asigurarea unui nivel inalt de obiectivitate, lipsit de orice potential de conflict de interese.

Prin urmare solicit Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, atat in numele meu personal cat si a semnatarilor acestei scrisori deschise, urmatoarele:

1. Prelungirea datei limita la care pot fi depuse eventuale obiectii si sesizari, avand in vedere faptul ca termenul de publicare a listelor a fost depasit de catre MENCS. Doresc, de asemeni, o explicatie pertinenta pentru intarzierea in publicarea listelor precum si a faptului ca a fost oferit un timp extrem de scurt, intre 20 mai - data publicarii listelor - si 23 mai, termenul limita publicat pe site-ul edu.ro (de mentionat ca aceasta perioada de depunere a contestatiilor este o perioada de weekend).

2. Publicarea celor peste 1.200 de aplicatii individuale pentru comitetele de specialitate depuse prin aplicatia BrainMap, grupate pe tari/institutii de afiliere si incluzand CV-ul fiecarui candidat.

3. Publicarea criteriilor prin care au fost departajati candidatii, atat cele de includere cat si cele de excludere.

4. Oferirea unui mecanism public, transparent si eficient prin care candidatii care nu se regasesc pe listele propuse pot depune o contestatie.

Al dvs.

Dr. Cristian Dogaru,

Faculty of Arts, Business and Applied Social Science

University Campus Suffolk

United Kingdom