Un prim deces legat de virusul Zika a fost inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute in Insula Martinica, din Antilele Franceze, au anuntat vineri autoritatile sanitare locale, potrivit AFP.

Virusul ZikaFoto: europa.eu

Potrivit Agentiei regionale de sanatate de pe insula, este vorba despre un barbat in varsta de 84 de ani care "a fost spitalizat timp de 10 zile la terapie intensiva, pentru sindromul Guillain-Barre", o afectiune neurologica care poate provoca paralizia membrelor si insuficienta respiratorie.

O epidemie de amploare si in proces de extindere de Zika, care a inceput in Brazilia, a provocat ingrijorari la nivel global. Virusul a fost legat de mii de cazuri de defecte congenitale cunoscute drept microcefalie la nou-nascuti ai caror mame au fost infectate in timpul sarcinii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca exista un puternic consens stiintific asupra posibilitatii ca Zika sa provoace Guillain-Barre, un sindrom neuologic care determina paralizie temporara la adulti.

OMS a declarat in luna februarie epidemia de Zika drept o urgenta de sanatate publica de interes international, avertizand ca aceasta se raspandeste "exploziv" in cele doua Americi.