Alianta Nord Atlantica ar putea trimite pana la 3.500 de soldati pe flancul estic, a anuntat vineri Marea Britanie, subliniind ca prezenta militara nu va fi agresiva fata de Rusia, informeaza Reuters.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ministrii Apararaii din cadrul NATO urmeaza sa decida luna viitoare numarul trupelor trimise, cu precizarea ca nu vor fi stationate permanent, pentru a evita sa provoace Kremlinul.

"Se pare ca ar putea fi 4, poate 5 batalioane" ideea este ca acesre formatii sa actioneze ca prima linie de aparare", care sa alerteze NATO in cazul unei potentiale amenintari, a declarat secretarul britanic de Externe Philip Hammond.

"Nu se vrea a fi agresiva", a adaugat Hammond dupa o intalnire a ministrlor de Externe desfasurate la Bruxelles.

Secretarul de Externe britanic a mai afirmat ca s-ar putea ajunge la 3.500 de soldati de-a lungul granitei NATO cu Rusia. Marea Britanie, Germania si SUA vor fi principalii contributori.

Campania de descurajare va consta din mici avanposturi estice, trupe trimise prin rotatie, exercitii militare regulate si echipamente disponibile pentru o forta de raspuns rapid care va cuprinde unitati aeriene, maritime si pentru operatiuni speciale.

Diplomatii NATO spun ca este probabil ca SUA sa comande doua batalioane, iar Germania si Marea Britanie cate unul fiecare. In acest caz, un al cincilea stat NATO sa comande batalionul ramas, Danemarca, Spania, Italia si Olanda fiind considerate posibile candidate.