Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica noul concept asupra formarii profesionale in sistem dual: Se introduc doua noi niveluri de calificare - tehnician si tehnician specialist

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 20 mai 2016, 13:07 Actualitate | Esenţial

Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a
Foto: Ministerul Educatiei
Ministerul Educatiei a lansat saptamana aceasta consultarea publica privind definitivarea optiunilor de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a in sistemul profesional-dual. Ministerul propune introducerea a doua noi niveluri de calificare (pe langa cel de muncitor calificat existent la ora actuala): nivelul de calificare 4 - tehnician si nivelul de calificare 5 - tehnician specialist. Totodata, ministrul Adrian Curaj a precizat ca de acum inainte se va vorbi "doar de invatamantul profesional-dual, pentru ca pregatirea profesionala nu poate fi facuta fara o implicare majora si o practica adecvata in industrie, la beneficiar".

Documentul-concept care sta la baza acestei dezbateri a fost elaborat de reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNIDPT), informeaza ministerul intr-un comunicat de presa.

"Principala modificare, sau mai corect spus completare, vizeaza traiectoria profesionala a elevului care se inscrie la aceasta forma de invatamant: deoarece in acest moment exista doar posibilitatea nivelului trei de calificare, adica aceea de muncitor calificat, am introdus doua noi niveluri: nivelul de calificare 4 (tehnician) si nivelul de calificare 5 (tehnician specialist). Ne fundamentam propunerile pe un studiu de caz din cinci tari iar modelul nostru, desi nu copiaza un anume model, raspunde si este aliniat la ceea ce se intampla in tarile cu foarte multa experienta in domeniu, tari care reusesc sa vina cu resurse umane calificate pe piata muncii si sa raspunda nevoilor de dezvoltare. In al doilea rand, vom vorbi, de acum inainte, doar de invatamantul profesional-dual, pentru ca pregatirea profesionala nu poate fi facuta fara o implicare majora si o practica adecvata in industrie, la beneficiar", a declarat ministrul Educatiei Adrian Curaj, cu ocazia lansarii procesului de consultare.

Colectarea opiniilor si sugestiilor cu privire la modificarile propuse in documentul-concept "Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a" va fi gestionata de CNIDPT.

Propunerile si obsevatiile pot fi trimise pe adresa de email consultare-dual@tvet.ro in perioada 19 mai - 16 iunie. Ministerul precizeaza ca asteapta propuneri si observatii pe aspecte precum structura si continutul optiunilor de formare, tipul de contract care reglementeaza relatia elev-operator economic, partajarea costurilor de formare in sistem profesional - dual si sursele de finantare, certificarea competentelor profesionale ale elevilor si nivelul de flexibilitate administrativa.

De asemenea, profesorii, reprezentantii elevilor, ai parintilor si ai partenerilor sociali vor primi invitatii in vederea participarii la consultare. La nivel regional vor fi organizate dezbateri cu reprezentanti ai partenerilor sociali, astfel: in perioada 30 mai - 3 iunie (regiunile Vest si Sud-Est), iar in perioada 6 -10 iunie, regiunile Centru, Vest, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.

Consultare Optiuni Dupa Clasa a VIII ACalendar consultare publica privind optiunile de educatie si formare ale absolventilor de clasa a VIII-a


1. Consultare on-line si invitatii de participare la consultare: perioada 19 mai - 16 iunie 2016

2. Intalniri fata in fata organizate la nivel regional:

1. Locatia: Brasov
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Centru

2. Locatia: Sibiu
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Centru

3. Locatia: Timisoara
Perioada: 30 mai - 3 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Vest

4. Locatia: Deva
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Vest

5. Locatia: Cluj-Napoca
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Nord - Vest

6. Locatia: Braila
Perioada: 30 mai - 3 iunie 2016
Participan i din Regiunea de dezvoltare Sud - Est

7. Locatia: Constanta
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Est

8. Locatia: Pitesti
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia

9. Locatia: Craiova
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Vest Oltenia

10. Locatia: Piatra Neamt
Perioada: 6 - 10 iunie 2016
Participanti din Regiunea Nord - Est

3. Dezbatere la nivel national
Locatia: Bucuresti
Perioada: iunie 2016
Participanti la nivel national s￯i din Regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

1783 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  s-a adaugat cuvantul dual. (Vineri, 20 mai 2016, 14:47)

  ber [utilizator]

  .....un document concept care puncteaza o serie de elemente-cheie. Vorba poetului: insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune.
  Dl Curaj! Astea sunt gaselnite! Rezolvati problema plagiatelor si a doctoratelor lipsite de valoare. Atacati mafia din educatie, exponent al non valorii! Controlati universitatile de partid! Duceti-va la un curs predat de falsii doctori si contabilizati-le intai greselile de limba si apoi pe cele de continut.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa se afle in treaba... (Vineri, 20 mai 2016, 14:57)

  Alfabetix [utilizator]

  Daca tine cont cum a tinut de rezultatele ultimelei dezbateri pentru programa gimnaziala, mai bine sa ne scuteasca si sa isi dea demisia pentru ca nu a facut nimic curajos in lunile de mandat!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică