Ministerul Educatiei a lansat saptamana aceasta consultarea publica privind definitivarea optiunilor de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a in sistemul profesional-dual. Ministerul propune introducerea a doua noi niveluri de calificare (pe langa cel de muncitor calificat existent la ora actuala): nivelul de calificare 4 - tehnician si nivelul de calificare 5 - tehnician specialist. Totodata, ministrul Adrian Curaj a precizat ca de acum inainte se va vorbi "doar de invatamantul profesional-dual, pentru ca pregatirea profesionala nu poate fi facuta fara o implicare majora si o practica adecvata in industrie, la beneficiar".

Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-aFoto: Ministerul Educatiei

Documentul-concept care sta la baza acestei dezbateri a fost elaborat de reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNIDPT), informeaza ministerul intr-un comunicat de presa.

"Principala modificare, sau mai corect spus completare, vizeaza traiectoria profesionala a elevului care se inscrie la aceasta forma de invatamant: deoarece in acest moment exista doar posibilitatea nivelului trei de calificare, adica aceea de muncitor calificat, am introdus doua noi niveluri: nivelul de calificare 4 (tehnician) si nivelul de calificare 5 (tehnician specialist). Ne fundamentam propunerile pe un studiu de caz din cinci tari iar modelul nostru, desi nu copiaza un anume model, raspunde si este aliniat la ceea ce se intampla in tarile cu foarte multa experienta in domeniu, tari care reusesc sa vina cu resurse umane calificate pe piata muncii si sa raspunda nevoilor de dezvoltare. In al doilea rand, vom vorbi, de acum inainte, doar de invatamantul profesional-dual, pentru ca pregatirea profesionala nu poate fi facuta fara o implicare majora si o practica adecvata in industrie, la beneficiar", a declarat ministrul Educatiei Adrian Curaj, cu ocazia lansarii procesului de consultare.

Colectarea opiniilor si sugestiilor cu privire la modificarile propuse in documentul-concept "Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a" va fi gestionata de CNIDPT.

Propunerile si obsevatiile pot fi trimise pe adresa de email consultare-dual@tvet.ro in perioada 19 mai - 16 iunie. Ministerul precizeaza ca asteapta propuneri si observatii pe aspecte precum structura si continutul optiunilor de formare, tipul de contract care reglementeaza relatia elev-operator economic, partajarea costurilor de formare in sistem profesional - dual si sursele de finantare, certificarea competentelor profesionale ale elevilor si nivelul de flexibilitate administrativa.

De asemenea, profesorii, reprezentantii elevilor, ai parintilor si ai partenerilor sociali vor primi invitatii in vederea participarii la consultare. La nivel regional vor fi organizate dezbateri cu reprezentanti ai partenerilor sociali, astfel: in perioada 30 mai - 3 iunie (regiunile Vest si Sud-Est), iar in perioada 6 -10 iunie, regiunile Centru, Vest, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.

Consultare Optiuni Dupa Clasa a VIII A

Calendar consultare publica privind optiunile de educatie si formare ale absolventilor de clasa a VIII-a

1. Consultare on-line si invitatii de participare la consultare: perioada 19 mai - 16 iunie 2016

2. Intalniri fata in fata organizate la nivel regional:

1. Locatia: Brasov

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Centru

2. Locatia: Sibiu

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Centru

3. Locatia: Timisoara

Perioada: 30 mai - 3 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Vest

4. Locatia: Deva

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Vest

5. Locatia: Cluj-Napoca

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Nord - Vest

6. Locatia: Braila

Perioada: 30 mai - 3 iunie 2016

Participan i din Regiunea de dezvoltare Sud - Est

7. Locatia: Constanta

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Est

8. Locatia: Pitesti

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia

9. Locatia: Craiova

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea de dezvoltare Sud - Vest Oltenia

10. Locatia: Piatra Neamt

Perioada: 6 - 10 iunie 2016

Participanti din Regiunea Nord - Est

3. Dezbatere la nivel national

Locatia: Bucuresti

Perioada: iunie 2016

Participanti la nivel national s￯i din Regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov