Criza de studenti, primele efecte: O universitate privata din Bacau anunta ca se desfiinteaza

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 19 mai 2016, 20:43 Actualitate | Esenţial

Universitatea George Bacovia din Bacau
Foto: ugb.ro
Membrii fondatori ai Universitatii private "George Bacovia" din Bacau au anuntat saptamana aceasta ca intentioneaza sa inchida institutia, invocand scaderea numarului de studenti. Unda de soc creata de scaderea natalitatii este resimtita de mai multa vreme la nivel preuniversitar, insa de cativa ani se propaga si in universitati, pentru care, dupa cum nota Curtea de Conturi intr-un raport pe invatamantul superior, "chiar si efectivele studentesti din anul universitar 2013/2014 vor ramane o amintire". Pe fondul diminuarii populatiei, a numarului mare de absolventi de liceu care nu trec de Bacalaureat si a migratiei tinerilor catre alte tari din Uniunea Europeana, universitatile se confrunta cu o lipsa de materie prima. Numarul studentilor inmatriculati la Universitatea Bacovia a scazut dramatic si constant in ultimii ani, iar odata cu studentii au disparut si banii.
 • O posibila solutie pentru institutia privata, discutata la ora actuala, este fuziunea prin absorbtie cu o universitate de stat.
 • In conditiile penuriei de studenti, Curtea de Conturi avertiza ca universitatile vor fi nevoite sa se reformeze si sa creasca calitatea serviciilor educationale furnizate. Universitatea Bacovia se afla in ultima categorie valorica (a III-a), alaturi de toate celelalte universitati private, in prima clasificare europeana a universitatilor din Romania facuta in 2011.
Consiliul Fondatorilor Universitatii "George Bacovia" au lansat anuntul desfiintarii unitatii de invatamant luni, intr-o conferinta de presa, informand ca in aceasta vara nu se va mai organiza sesiune de admitere, relateaza Ziarul de Bacau si Desteptarea. Totodata, Consiliul Fondatorilor au precizat ca sunt obligati, din punct de vedere legal, sa asigure finalizarea studiilor pentru studentii deja inscrisi in programele de licenta si master. Universitatea functioneaza din februarie 1992

Membrii fondatori (Dumitru Bontas, Toader Gherasim si Dumitru Marius Paraschivescu) au explicat ca, potrivit analizelor facute de ei, universitatea ar urma sa intre in incapacitate de plata in primele luni ale anului universitar 2016 - 2017, in conditiile in care, din rapoartele universitatii reiese ca numarul studentilor inmatriculati a descrescut continuu in ultimii ani, ajungand de la 3.163 de studenti in anul universitar 2008-2009 la 524 studenti in 2015-2016. Pentru anul universitar viitor, fondatorii sustin ca nu exista sperante pentru inscrierea a mai mult de 150 de studenti in anul I.

Odata cu numarul studentilor au scazut, inevitabil, veniturile. Daca in 2008-2009, universitatea incasa venituri de 7.796.206 lei, in 2015-2016, acestea au ajuns la 1.196.188 lei, scrie presa locala.

"Este o scadere dramatica a numarului absolventilor de liceu cu examen de bacalaureat. Multi tineri aleg sa mearga in tarile UE, unde cauta un loc de munca si posibilitatea de isi face studiile acolo", a explicat unul dintre membrii fondatori ai institutiei, Dumitru Bontas, potrivit Ziarului de Bacau.

Fondatorii au precizat ca discuta despre lichidarea universitatii cu Ministerul Educatiei si cu Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, solicitand asistenta juridica si administrativa pentru a opri activitatea institutiei.

Atat Senatul, rectorul, profesorii si studentii au criticat inca de la inceput decizia de lichidare.  Actualul rector Neculai Lupu sustine unitatea de invatamant isi poate continua activitatea si ca o astfel de decizie nu poate fi luata doar de Consiliul Fondatorilor: "Asta trebuie sa vrem si noi. Deocamdata vreti doar dumneavoastra. Trebuie sa intrebati si Senatul, si rectorul, si studentii". Lupu a amenintat cu actionarea in instanta a Consiliului Fondatorilor.


Salvarea poate veni de la stat


Consiliul Fondatorilor, a mers mai departe informand in cursul zilei de miercuri, intr-un comunicat de presa, ca in urma discutiilor cu Ministerul Educatiei si cu reprezentanti ai Universitatii de stat Vasile Alecsandri din Bacau, "inainte de declasarea procesului de lichidare a Universitatii (...), exista posibilitatea si disponibilitatea continuarii procedurilor de fuzionare" cu institutia amintita mai sus. Pentru o astfel de miscare, este nevoie insa, printre altele, si de un vot "pentru" in Senatul Universitatii, in lipsa unei hotarari in acest sens urmand sa fie continuate procedurile de lichidare.

Rectorul Neculai Lupu a transmis insa public universitatii de stat ca, "din cauza perioadei de examene, 'consideram inoportuna discutia privind fuziunea'".

Universitatea de stat "Vasile Alecsandri" a informat, la solicitarea Ziarului de Bacau, ca o astfel de cerere de fuziune prin absobtie a venit, intr-adevar, din partea Consiliului Fondatorilor si ca au existat "discutii informale" pe aceasta tema.

"S-a ajuns la concluzia ca fuziunea prin absorbtie a UGB de catre UVA este o problema delicata, care ar trebui monitorizata si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice", arata Cristina Cirtita-Buzoianu, prorector pentru etica si imaginea universitatii in cadrul Universitatii Vasile Alecsandri. Reprezentantul UVA incheie aratand ca institutia pe care o reprezinta "doreste ca UGB sa ramana o institutie de invatamant superior independenta in zona centrala a Moldovei, alaturi de UVA".


Curtea de Conturi: Scaderea drastica a natalitatii, o unda de soc resimtita in invatamantul preuniversitar si apoi in cel universitar. Chiar si efectivele studentesti din anul universitar 2013/2014 vor ramane o amintire


Contractia sistemului de invatamant preuniversitar nu este o optiune politica subiectiva, ci un imperativ al unei realitati demografice, a constatat Curtea de Conturi intr-un raport publicat la inceputul acestei luni in care analizeaza evolutia invatamantului superior romanesc in perioada 2011-2015.
Astfel, populatia din grupa de virsta 0-19 ani s-a redus cu 3,3 milioane persoane in anii 1990-2015, iar pentru anii 2015-2040 se prevede o reducere de aproape 0,7 milioane persoane. Ciclurile care compun invatamintul preuniversitar se confrunta de ani buni cu efective de virsta scolara reduse la jumatate fata de anul 1990.

Unda de soc a diminuarii drastice a populatiei de virsta scolara din grupele de virsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani s-a propagat, incepind cu anul 2010, si in populatia de 20-24 ani, specifica educatiei superioare. Conform prognozei Eurostat, populatia din grupa de virsta 20-64 de ani va scadea cu 2 milioane in 2040 fata de anul 2015. in aceasta situatie, cifre de 907.353 studenti inmatriculati in invatamintul superior in anul universitar 2007/2008 nu vor mai fi posibile. Chiar si efectivele studentesti de 433.234 persoane din anul universitar 2013/2014 vor ramine o amintire. Concurenta acerba de pe piata serviciilor de educatie superioara va obliga universitatile sa se reformeze si sa creasca calitatea serviciilor educationale furnizate.


Universitatea "George Bacovia", in topul institutiilor cu cele mai slabe programe de studii si in topul universitatilor ai caror profesori au girat lucrarile din puscarii 

Universitatea Bacovia este clasificata drept universitate de categoria a III-a (ultima categorie) potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romania realizate in 2011.

Intr-o clasificare a celor mai slabe programe de studii din Romania realizate in aceeasi perioada de Ministerul Educatiei, Universitatea "George Bacovia" din Bacau aparea cu 5 facultati: Drept, Stiinte Administrative, Asistenta Sociala, Administrarea Afacerilor si Finante.

Mai multe programe de studii universitare ale Universitatii Bacovia au fost lichidate printr-o hotarare de Guvern din 2014, prin care se desfiintau in total sectii din cadrul a 39 de universitati. In cazul Universitatea "George Bacovia" din Bacau au intrat in lichidare incepand cu anul universitar 2014-2015  Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Contabilitate si informatica de gestiune (IF si IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Management (IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Marketing (IF si IFR), Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative - Administratie publica.

De precizat si ca institutia de invatamant amintita a intrat in Topul universitatilor ai caror profesori au girat lucrarile din puscarii.

Profesorul Dumitru Bontas, unul dintre membrii fondatori ai institutiei, a coordonat lucrarea "Camerele de comert si industrie din Romania" scrisa in 2015 de Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de inchisoae pentru abuz in serviciu contra intereselor personale.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

6906 vizualizari

 • +15 (23 voturi)    
  Adevarata problema (Joi, 19 mai 2016, 20:58)

  tudorLeo [utilizator]

  Sa spunem lucrurilor pe nume: adevarata problema nu e " Unda de soc a diminuarii drastice a populatiei" ci lipsa calitatii universitatilor din Romania. De ce sa platesti niste studii slab recunoscute si pline de principii invechite cand poti merge oriunde in Europa pentru a obtine o diploma recunoscuta international, unde nu dai spaga, nu plagiezi, nu studiezi dupa metodele de acum 20 de ani... Evident ca alegi o facultate privata in Romania daca intentionezi sa devii un ilustru parlamentar doctor inginer conferentiar penal :)
  • +3 (7 voturi)    
   ei..nu e chiar asa (Joi, 19 mai 2016, 21:12)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

   ce procentaj isi permite sa mearga ''oriunde in Europa'' ? criza natalitatii este reala,se vorbeste de ea de mult timp,dar nu s-a vrut a fi stimulata si uite ca unele tari stimuleaza acum ''artificial prin aducerea de migranti . De mai departe ,ca est europenii nu-s buni .
   Dar asta nu inseamna ca nu ai si tu dreptate..invatamantul in Ro e in beci ..nu mai putem spune ''la pamant ''
  • +6 (6 voturi)    
   Nu numai la "privat" se copiaza (Joi, 19 mai 2016, 21:13)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

   vezi la "stat" - Sova la fac. de drept a UNIBUC. Nu e mare diferenta. Calitatea profesorilor e din ce in ce mai jalnica, panta se coboara intr-o viteza ametitoare. Si e o mare minciuna si-un mare pacat sa le spui copiilor astia ca, c-o facultate facuta de florile marului, or sa aiba sansa unui loc decent de munca in Romania. Pentru ca nici macar c-o facultate muncita nu se poate aici, locurile decente fiind de mult date pe pile, cunostinte si relatii.
   • +1 (1 vot)    
    Decent (Vineri, 20 mai 2016, 16:12)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    Odata ce economia va prospera vor fi locuri si pentru expati/imigranti/pierduti prin Romania. Asta nu inseamna ca posturile decente sunt oferite prin concurs. Cei plasati in posturi ii vor folosi pe cei ce au muncit o facultate pentru binele organizatiei / platiti acceptabil exact cum se intampla in orice tara normala.
  • 0 (4 voturi)    
   Autorul articolului are dreptate (Joi, 19 mai 2016, 23:53)

   Havel [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

   Exista bineinteles mai multe cauze minore ale fenomenului, insa principala cauza de departe este scaderea natalitatii, fenomen ce a avut loc la inceputul anilor 90 si a maturat deja tot invatamantul preuniversitar.

   Scoli gimnaziale care in anii 90 aveau 3000 de elevi astazi mai au cam 800. Aici nu mai poate fi vorba de neluat BACu sau de calitatea invatamantului, pentru ca gimnaziul este obligatoriu. Cauza este evident scaderea numarului de copii, ulterior de tineri. Romanii nu mai fac 4 5 6 copii ca acum 100 de ani, mai fac 1 copil, daca il fac si pe-ala. Sau pleaca in afara, caz in care fac copii, dar acei copii nu au treaba cu Romania.

   Fenomenul este dramatic, se vorbeste foarte putin despre demografie in Romania. Drama nu este ca nu mai suntem 20 de milioane, drama este ca peste 20 30 de ani, adultii de astazi o sa crape de foame, nu o sa aiba cine sa le plateasca pensia la batranete.
   • +1 (1 vot)    
    Mda (Vineri, 20 mai 2016, 16:38)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Havel

    Si totusi nu sunt destule gradinite! Cum se explica asta?
 • +4 (12 voturi)    
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>> (Joi, 19 mai 2016, 21:19)

  Invincible [utilizator]

  Oamenii s-au prins ca, cu sau fara diploma, tot capsunari vor ajunge asa ca nu se mai incurca cu invatatul si pleaca direct "la Italiea".
 • 0 (8 voturi)    
  Numarul minim de studenti (Joi, 19 mai 2016, 21:37)

  fLoreign [utilizator]

  Si in SUA se inchid colegii si universitati, unele chiar cu renume. De regula ele sunt mici pentru ca studentii pleaca in alte parti (mai exact nu vin altii noi) pe motive de costuri, locatie etc.

  Un lucru merita retinut: in contextul american, se pare ca si atunci cand cheltuielile administrative sunt reduse la minim, sub o mie de studenti scoala intra pe pierderi. Poate cineva se apuca sa faca un calcul similar in contextul romanesc.
 • -4 (12 voturi)    
  salarii (Joi, 19 mai 2016, 21:59)

  florinbad [utilizator]

  Ati uitat de salariile foarte mari ale profesorilor universitari. Daca s-ar reduce cu 50% aceste salarii, s-ar reduce si din costurile totale ale universitatii.
 • +2 (4 voturi)    
  Invatamint in faliment (Joi, 19 mai 2016, 22:28)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  INTREGUL sistem de invatamint romanesc e faliment, TINERII VOR CONTINUA SA PLECE CU ZECILE DE MII, refuzind un invatamint corupt, plin de plagiat, hotie si spaga. GROPARUL INVATAMINTULUI E EKATRINA ANDRONESCU si haita ei de mafioti rosii, pina la ultimul aparator al plagiatelor, min. CURAJ. TOTI TREBUIE JUDECATI PENTRU SUBMINAREA INTERESULUI NATIONAL SI TRIMISI LA OCNA MULTI; MULTI ANI.
 • -2 (4 voturi)    
  pacat (Joi, 19 mai 2016, 23:40)

  iuliusd [utilizator]

  am inteles ca nu era chiar un jaf gen spiru haret.
  singurii vinovati pentru starea in care se afla universitatile sunt impostorii care sunt la comenduirea tarii.
  nu e lucru rau ca au aparut universitati private, rau e ca in functiile de decizie ajung tot felul de terchea berchea astfel ca directiile pe care se merge sunt intotdeauna exact ce nu trebuie...
  https://www.youtube.com/watch?v=oX6D4aVIo2Y
 • +1 (3 voturi)    
  Cursuri ținute la casierie (Vineri, 20 mai 2016, 9:59)

  stos [utilizator]

  Nici-o universitate partirculară nu ajunge să atingă, decît
  forțat, nivelul universităților de stat.
  Criteriul de excelență, este stabilit la casierie unde se plătește taxa de studii.
  Topul este condus de Universitatea Spiru Haret, care îți oferă un nivel de 1000 lei pe an. Poate acum, că s-a mărit salariul minim, o să-și mărească și ei taxa.
 • 0 (0 voturi)    
  E de bine... (Vineri, 20 mai 2016, 16:11)

  muvis [utilizator]

  Poate nu realizati ce costuri are societatea noastra care sta sa pregateasca oameni timp de 4-5 ani in universitati, in loc sa-i trimita in campul muncii, pentru ca mai apoi ei sa presteze servicii la care ar fi suficiente cunostintele dobandite in liceu/scoala profesionala sau o postliceala (v. contabili cu studii superioare care fac contabilitate primara, educatori pentru care sunt necesare studii superioare pentru ca Androneasca a desfiintat liceele pedagogice, ingineri angajati ca vanzatori sau desenatori etc.).

  Eu zic ca e de bine. Universitatile private au aparut ca raspuns la nevoia oamenilor de a avea o diploma de carton, pentru ca ori nu se puteau angaja fara ea, ori erau dati afara.
  Acum daca termini un liceu teoretic si nu te duce capul sa-ti faci o afacere, esti aproape obligat sa faci o facultate, ca scoli profesionale nu sunt. Si nici pedagogice.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri