Europarlamentarul Monica Macovei spune intr-un interviu pentru ConstantaNoastra.ro ca a propus o modificare la Codul Frontierelor, acceptata de Consiliul UE, in urma careia Romania ar urma sa intre in zona de Securitate Schengen.

Ce inseamna asta? Explicatia data de Monica Macovei:

"Sunt raportor al PE pe această problemă, modificăm codul în sensul instalării de controale la graniţele externe ale Uniunii Europene, nu numai la graniţa spațiului Schengen, deci şi România, şi Bulgaria. Propunerea – varianta pe care eu am scris-o – este să fie controlată fiecare persoană, fie că este cetăţean european, fie că este extracomunitar, şi să fie controlaţi nu la culoarea ochilor şi a părului, ci să fie verificați în bazele de date, ceea ce este foarte important. Deci când vine cineva din Serbia, din Ucraina şi intră în România, în calculatoarele de la frontieră, fie terestră, fie aeriană, fie în port, vor fi instalate baze de date şi, când este introdus numele, apar informaţiile: dacă are un mandat de arestare pe numele lui dat de Interpol, de Europol, dacă a făcut ceva pe teritoriul unui stat membru, dacă a intrat ilegal, dacă au fost suspiciuni în privinţa lui privind criminalitatea, legături cu teroriştii, sunt foarte multe informaţii în baza de informații Schengen pe care România o foloseşte deja de patru – cinci ani cu succes, apoi este baza naţională de date şi baza de date a Europol; în plus, fiecare stat de la frontiera externă îşi va folosi bazele de date pe care le are pe baza unor relaţii bilaterale. Spre exemplu, un stat poate că are cu SUA un tratat bilateral de schimb de informaţii. Faţă de propunerea iniţială a comisiei, am cerut și am obținut extinderea la graniţa exterioară a uniunii, cu acest argument: viețile cetăţenilor români sau bulgari sau croaţi sunt absolut la fel de valoroase ca şi viețile cetăţenilor din Schengen. Iar autorităţile române au fost de acord cu acest control pentru a ne apăra cetăţenii. E contribuţia mea şi am convins consiliul să accepte acest lucru".

Ce se va intampla insa daca in urma aplicarii acestui mecanism se vor produce cozi uriase? "Dacă la ieşire va fi un flux foarte mare, care va determina, să zicem, întârzieri, atunci există posibilitatea să se facă doar controale ţintite, nu pentru fiecare persoană. Dar atunci trebuie justificare din partea statului membru şi aprobare de la comisie", a explicat Macovei.

Citeste aici interviul complet cu Monica Macovei