Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, afirma, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca prin adoptarea ''brusca'' a unei OUG este ratata tocmai o dezbatere publica ampla, potrivit Agerpres. In schimb, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca adoptarea ordonantei reprezinta "un pas important catre stabilitate legislativa fara de care nu exista predictibilitate in actul de justitie".

Dumbrava si PrunaFoto: Colaj foto

''Intr-o democratie parlamentara, cum le place constitutionalistilor sa spuna, este firesc ca, prin aceasta practica, Guvernul Romaniei sa uzurpe in acest fel atributiile legislative ale Parlamentului? Prin adoptarea brusca a unei OUG este ratata tocmai dezbaterea publica ampla de care vorbea, la acea vreme, viitorul ministru. Parlamentul a refuzat sa-si exercite rolul constitutional nesocotind ca drepturi fundamentale ale cetatenilor sunt incalcate prin pasivitatea lui si punand in pericol de functionare autoritati constitutionale. Exista un interes al unor parlamentari in directia asta? Multi dintre ei sunt anchetati penal sau reprezinta in instanta ca avocati inculpati in cauze de mare interes public - este acesta un interes? De a pastra confuzia si neclaritatea aplicarii celor doua coduri de catre procurori si de catre instante?'', a scris Dumbrava, ca reactie la decizia de adoptare de catre Executiv a OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala.

In context, el intreaba daca Guvernului i se mai poate reprosa faptul ca a optat pentru adoptarea ordonantei, adaugand ca Parlamentul este cel care ''a adoptat noile coduri penal si procedura penala, ale caror texte sunt pe banda rulanta declarate neconstitutionale''.

''I se mai poate reprosa Guvernului ca a optat, in disperare de cauza, pentru adoptarea ordonantei de urgenta? Cum Parlamentul nu raspunde in astfel de situatii, pare ca singura solutie este ordonanta de urgenta. Chiar nu raspunde Parlamentul pentru o astfel de pasivitate? Nu el a adoptat noile coduri penal si procedura penala, ale caror texte sunt pe banda rulanta declarate neconstitutionale?'', adauga judecatorul Dumbrava.

Executivul a adoptat in sedinta de miercuri Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca modificarea a fost necesara pentru clarificarea elementelor din aceste doua coduri conform indicatiilor pe care Curtea Constitutionala le-a facut.

"De la intrarea in vigoare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala au fost nu mai putin de 15 decizii ale Curtii Constitutionale care au produs un impact important asupra acestor acte normative. In consecinta, a fost necesara transpunerea urgenta a unor acte normative pentru clarificarea elementelor din aceste doua coduri, conform indicatiilor pe care Curtea Constitutionala le-a facut. In mod normal, aceste transpuneri trebuiau sa se faca in 45 de zile, unele erau in discutii in Parlament, dar n-au apucat sa fie votate", a spus Suciu.

Ministrul Pruna: Un pas important catre stabilitate legislativa

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala reprezinta "un pas important catre stabilitate legislativa fara de care nu exista predictibilitate in actul de justitie", potrivit Agerpres.

"Guvernul a adoptat azi o ordonanta de urgenta prin care rezolva restante importante: modifica dispozitii ale Codului de Procedura Penala declarate neconstitutionale incepand din 2014 si transpune si cateva directive europene care aveau termene de mult depasite. Cred ca e un pas important catre stabilitate legislativa fara de care nu exista predictibilitate in actul de justitie", a scris Raluca Pruna, miercuri seara, pe Facebook.

Executivul a adoptat in sedinta de miercuri ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.