In ultimii 6 ani, SRI a trimis 4 informari catre ministrul Sanatatii, presedintii Consiliilor judetene Cluj si Valcea si prefectul judetului Cluj care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in spitale, inclusiv a celor furnizati de Hexi Pharma. Dupa izbucnirea scandalului, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central, informeaza Comisia SRI din Parlament, dupa analiza datelor transmise de SRI. Comisia mai precizeaza ca nu a identificat legaturi intre activitatea SRI si Hexi Pharma, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

In perioada 2011 - 2016, SRI a transmis in total 115 documente de informare catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, alti ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale in care era vizate infectiile intraspitalicesti sau care abordau si subiectul infectiilor nosocomiale. Totodata, au fost trimise 388 de astfel de informari catre prefectii si presedintii de consilii judetene din majoritatea judetelor.

De asemnea SRI a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni. In momentul de fata exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala, precizeaza Comisia SRI.

In ceea ce priveste Hexi Pharma, pe langa cele 4 informari trimise presedintilor de CJ amintiti, prefectului de Cluj si ministrului Sanatatii, SRI a trimis organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la favorizarea Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma amintita a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, precum si despre vicierea procesului de atribuire a contractelor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de comisie.

Precizarile comisiei comune de control asupra activitatii SRI vin dupa analiza documentelor trimise de Serviciul Roman de Informatii pe tema infectiilor nosocomiale in urma controlului declansat de Parlament.

Comisia noteaza ca, in prezent, SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic Hexi Pharma, insa in intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare iar relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat.

Potrivit comisiei, SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiectiv iar obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

  • Redam integral comunicatul Comisiei SRI din Parlament:

Ca urmare a controlului declansat de Comisie in legatura cu activitatea specifica desfasurata de SRI referitor la problematica infectiilor nosocomiale - asa-numitul scandal "Hexi Pharma" -, Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungand la urmatoarele concluzii, pe care le prezentam public:

1. In ceea ce priveste atributiile legale ale SRI, problematica asigurarii dreptului la sanatate prevazut de Constitutie reprezinta una dintre prioritatile activitatii SRI, in conformitate cu prevederile cadrului legal care reglementeaza responsabilitatile institutiilor din sistemul national de securitate.

2. Serviciul Roman de Informatii si-a asumat ca directie de actiune, prin documentele periodice de planificare strategica aprobate la nivelul CSAT ("Strategia de informatii"), protejarea securitatii cetatenilor prin semnalarea disfunctiilor sistemice in asigurarea serviciilor vitale pentru populatie, intre care si domeniul sanatatii.

3. In cadrul proiectului de securitate "Apararea statului social si a valorilor culturale", avand unul dintre obiective prevenirea / contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii, Serviciul a derulat activitati specifice asupra unui complex de stari de fapt, actiuni si inactiuni cu impact semnificativ in domeniul sanatatii, pentru a proteja dreptul la sanatate al cetatenilor.

Mentionam ca SRI are in atentie o arie extinsa de deficiente si aspecte problematice din domeniul sanatatii, problematica infectiilor nosocomiale reprezentand doar una dintre situatiile care se repercuteaza asupra sigurantei cetateanului.

De asemenea, precizam ca SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiective. Obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

4. In planul actiunii preventive realizate de SRI:

  • pe durata anilor 2011-2016, perioada vizata de verificarile Comisiei, SRI a derulat o activitate continua si consecventa de informare a beneficiarilor legali din plan central si local. Informarile transmise au vizat atat chestiuni de natura strategica, cat si probleme concrete, prin semnalari punctuale la nivel decizional-operational.
  • Astfel, in intervalul mentionat, SRI a pus la dispozitia factorilor de decizie de la nivel central - presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrilor Sanatatii, altor ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale - 115 documente de informare vizand infectiile  intraspitalicesti sau care abordeaza si subiectul infectiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local - prefectilor si presedintilor de consilii judetene din majoritatea judetelor tarii - 388 de documente de informare vizand acest subiect.

Unele dintre aceste informari au vizat actiuni ale unor societati comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL.

5. In planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:

  • SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni.
  • mentionam faptul ca, in momentul de fata, conform comunicarii publice, exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala.            

6. In ceea ce priveste, in mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL:

  • in planul actiunilor preventive realizate de SRI: 

- in perioada verificata, 2011 - 2016, au fost transmise 4 informari factorilor de decizie locali (presedintilor Consiliilor judetene Cluj si Valcea, respectiv prefectului judetului Cluj) si centrali (ministrului Sanatatii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in unitati spitalicesti, inclusiv a celor furnizati de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucuresti. Ulterior mediatizarii acestui subiect, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central.

  • in planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:

- au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la: favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale; nerespectarea de catre firma a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc.

Pentru completa informare a opiniei publice, precizam ca membrii Comisiei de control a activitatii SRI au avut la dispozitie un inventar complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local.

Acest inventar cuprinde: numarul de inregistrare si data emiterii fiecarui document, subiectul informarii si destinatarii la care a ajuns fiecare informare in parte.

7. In prezent, SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. In intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare. Relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat.

In urma verificarilor efectuate la nivelul SRI, precizam ca nu au fost identificate niciun fel de alte legaturi intre activitatea SRI si SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia.

Avand in vedere faptul ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" exista operatiuni in desfasurare, mentionam, spre informarea opiniei publice, urmatoarele:

1. conducerea SRI si-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amanunte suplimentare, dupa caz, despre problematica/subiectele supuse verificarilor Comisiei in conditiile cadrului legal;

2. comunicarea publica a Comisiei este supusa acelorasi conditionalitati legale.

PRESEDINTE

Deputat GEORGIAN POP

Nota: Sublinierile din text apartin Comisiei SRI din Parlament