Comisia SRI din Parlament: SRI a trimis unui ministru al Sanatatii din ultimii 6 ani informari care vizau Hexi Pharma/ Nu au fost identificate legaturi intre activitatea SRI si Hexi Pharma in ceea ce priveste administratori si actionari

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 18 mai 2016, 18:28 Actualitate | Esenţial


Hexi Pharma
Foto: hexi.ro
In ultimii 6 ani, SRI a trimis 4 informari catre ministrul Sanatatii, presedintii Consiliilor judetene Cluj si Valcea si prefectul judetului Cluj care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in spitale, inclusiv a celor furnizati de Hexi Pharma. Dupa izbucnirea scandalului, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central, informeaza Comisia SRI din Parlament, dupa analiza datelor transmise de SRI. Comisia mai precizeaza ca nu a identificat legaturi intre activitatea SRI si Hexi Pharma, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia.

In perioada 2011 - 2016, SRI a transmis in total 115 documente de informare catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, alti ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale in care era vizate infectiile intraspitalicesti sau care abordau si subiectul infectiilor nosocomiale. Totodata, au fost trimise 388 de astfel de informari catre prefectii si presedintii de consilii judetene din majoritatea judetelor.

De asemnea SRI a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni. In momentul de fata exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala, precizeaza Comisia SRI.  

In ceea ce priveste Hexi Pharma, pe langa cele 4 informari trimise presedintilor de CJ amintiti, prefectului de Cluj si ministrului Sanatatii, SRI a trimis organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la favorizarea Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale, nerespectarea de catre firma amintita a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor, precum si despre vicierea procesului de atribuire a contractelor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de comisie.

Precizarile comisiei comune de control asupra activitatii SRI vin dupa analiza documentelor trimise de Serviciul Roman de Informatii pe tema infectiilor nosocomiale in urma controlului declansat de Parlament.

Comisia noteaza ca, in prezent, SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic Hexi Pharma, insa in intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare iar relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat.

Potrivit comisiei, SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiectiv iar obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

 • Redam integral comunicatul Comisiei SRI din Parlament:
Ca urmare a controlului declansat de Comisie in legatura cu activitatea specifica desfasurata de SRI referitor la problematica infectiilor nosocomiale - asa-numitul scandal "Hexi Pharma" -, Comisia a analizat documentele oficiale transmise de SRI, ajungand la urmatoarele concluzii, pe care le prezentam public:

1. In ceea ce priveste atributiile legale ale SRI, problematica asigurarii dreptului la sanatate prevazut de Constitutie reprezinta una dintre prioritatile activitatii SRI, in conformitate cu prevederile cadrului legal care reglementeaza responsabilitatile institutiilor din sistemul national de securitate.

2. Serviciul Roman de Informatii si-a asumat ca directie de actiune, prin documentele periodice de planificare strategica aprobate la nivelul CSAT ("Strategia de informatii"), protejarea securitatii cetatenilor prin semnalarea disfunctiilor sistemice in asigurarea serviciilor vitale pentru populatie, intre care si domeniul sanatatii.

3. In cadrul proiectului de securitate "Apararea statului social si a valorilor culturale", avand unul dintre obiective prevenirea / contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii, Serviciul a derulat activitati specifice asupra unui complex de stari de fapt, actiuni si inactiuni cu impact semnificativ in domeniul sanatatii, pentru a proteja dreptul la sanatate al cetatenilor.

Mentionam ca SRI are in atentie o arie extinsa de deficiente si aspecte problematice din domeniul sanatatii, problematica infectiilor nosocomiale reprezentand doar una dintre situatiile care se repercuteaza asupra sigurantei cetateanului.
    De asemenea, precizam ca SRI gestioneaza, in cadrul preocuparilor privind securitatea nationala, o serie de proiecte de securitate care insumeaza 112 obiective. Obiectivul de prevenire/contracarare a afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii constituie unul dintre cele 112.

4.  In planul actiunii preventive realizate de SRI:
 • pe durata anilor 2011-2016, perioada vizata de verificarile Comisiei, SRI a derulat o activitate continua si consecventa de informare a beneficiarilor legali din plan central si local. Informarile transmise au vizat atat chestiuni de natura strategica, cat si probleme concrete, prin semnalari punctuale la nivel decizional-operational.
 • Astfel, in intervalul mentionat, SRI a pus la dispozitia factorilor de decizie de la nivel central - presedintilor Romaniei, prim-ministrilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ministrilor Sanatatii, altor ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale - 115 documente de informare vizand infectiile  intraspitalicesti sau care abordeaza si subiectul infectiilor nosocomiale, iar beneficiarilor de la nivel local - prefectilor si presedintilor de consilii judetene din majoritatea judetelor tarii - 388 de documente de informare vizand acest subiect.
    Unele dintre aceste informari au vizat actiuni ale unor societati comerciale, inclusiv ale SC HEXI PHARMA CO SRL.

5. In planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:
 • SRI a transmis organelor de aplicare a legii un numar de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind intrunirea elementelor constitutive ale unor infractiuni.
 • mentionam faptul ca, in momentul de fata, conform comunicarii publice, exista in desfasurare anchete ale organelor de urmarire penala.            
6. In ceea ce priveste, in mod specific, SC HEXI PHARMA CO. SRL:
 • in planul actiunilor preventive realizate de SRI: 
          - in perioada verificata, 2011 - 2016, au fost transmise 4  informari factorilor de decizie locali (presedintilor Consiliilor judetene Cluj si Valcea, respectiv prefectului judetului Cluj) si centrali (ministrului Sanatatii), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in unitati spitalicesti, inclusiv a celor furnizati de SC HEXI PHARMA CO SRL Bucuresti. Ulterior mediatizarii acestui subiect, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central.
 • in planul actiunilor de contracarare realizate de SRI:
          - au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informari continand aspecte referitoare la: favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanti si acordarea de contracte preferentiale; nerespectarea de catre firma a prevederilor caietului de sarcini si lipsa conformitatii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor, etc.

Pentru completa informare a opiniei publice, precizam ca membrii Comisiei de control a activitatii SRI au avut la dispozitie un inventar complet al tuturor documentelor de informare furnizate de SRI beneficiarilor din plan central sau local.

Acest inventar cuprinde: numarul de inregistrare si data emiterii fiecarui document, subiectul informarii si destinatarii la care a ajuns fiecare informare in parte.

7. In prezent,  SRI, prin autoritatile contractante (Directia Medicala si Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Agrippa Ionescu"), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. In intervalul 2011 - februarie 2016, unitatile sanitare mentionate au efectuat achizitii  directe, concurential, prin catalogul electronic din SEAP de la aceasta societate comerciala (in cuantum de aproximativ 10% din valoarea totala a dezinfectantilor achizitionati) cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul achizitiilor publice si a reglementarilor specifice unitatilor sanitare. Relatiile contractuale s-au incheiat ca urmare a unor neconcordante pe care institutia le-a identificat.

In urma verificarilor efectuate la nivelul SRI, precizam ca nu au fost identificate niciun fel de alte legaturi intre activitatea SRI si SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia.

Avand in vedere faptul ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" exista operatiuni in desfasurare, mentionam, spre informarea opiniei publice, urmatoarele:

1. conducerea SRI si-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amanunte suplimentare, dupa caz, despre problematica/subiectele supuse verificarilor Comisiei in conditiile cadrului legal;

2. comunicarea publica a Comisiei este supusa acelorasi conditionalitati legale.
 
PRESEDINTE
Deputat GEORGIAN POP


Nota: Sublinierile din text apartin Comisiei SRI din Parlament
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9612 vizualizari

 • +25 (35 voturi)    
  intoxicare (Miercuri, 18 mai 2016, 18:41)

  pragmatism [utilizator]

  Mi se pare o intoxicare de proasta factura a SRI-ului. Pai...daca trimiteau informatii explicite, repet EXPLICITE, despre aceasta speta erau toate sutele de decidenti catre care erau trimise iditioti sa nu ia nicio masura???? E cusuta cu ata alba!!!!! In contextul in care chiar si spitalul SRI a avut numai anul trecut 63 de contracte cu HEXI ... e de noaptea mintii ...
  • +19 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 mai 2016, 19:15)

   [anonim] i-a raspuns lui pragmatism

   • +12 (12 voturi)    
    Din trecute timpuri exista vechiul obicei ca (Miercuri, 18 mai 2016, 22:03)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui

    orice angajat al statului sa-si rezolve multiplele probleme personale iar apoi daca mai e timp si problemele pentru care este paltit de stat.
    Gurile rele zic ca numarul bugetarilor a ajuns iar la vreo 1.200.000 angajati (cat era la venirea guvernului Boc) iar angajatii SRI sa depaseasca numeric pe cei ai fostei securitati.
   • +3 (11 voturi)    
    au trimis (Miercuri, 18 mai 2016, 22:25)

    StefanB52 [utilizator] i-a raspuns lui

    Au trimis 22 de informari la organele de cercetare, adica Ministerul Public.
   • 0 (0 voturi)    
    e pe fata (Joi, 19 mai 2016, 10:41)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui

    daca mai demult ma intrebam a cui pusculita a fost hexipharma cat si derivatele,in general tot ce tine de farmacii,medicamente si aparatura medicala,acum devine tot mai clar.
    sper sa fiu o mafalda chioara,insa parca vad ca nea paun acarul si 2-3 ministri or sa ia eventula 3-4 ani,eventual facuti acasa,ca nu mai e loc in puscarii.exact ca si in cazul microsoft,unde a fost aruncata o plapuma groasa,sa nu razbata gemetele fecioarei cu ochii legati
  • +10 (18 voturi)    
   Asa e! (Miercuri, 18 mai 2016, 21:00)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui pragmatism

   Romania e condusa de securisti si progeniturile lor. Asta stiu, asta fac - intoxica populatia. Criminalii de la HexiFarm sunt liberi chiar si azi !!!!
 • +13 (17 voturi)    
  Nici usturoi nu au mancat... (Miercuri, 18 mai 2016, 19:19)

  Heruvim [utilizator]

  ...nici gura nu le pute. Sau..stai! Au mancat usturoi (biocid)!
 • +5 (17 voturi)    
  deci (Miercuri, 18 mai 2016, 19:25)

  xanti [utilizator]

  Ministrul din "guvernul meu"stia dar nu a spus nimic.
  Demisia lui Ciolos si a lui KJ imi e greu sa cred ca nu a fost informat si KJ.
  • +12 (16 voturi)    
   kiwi a adormit de atita urmarit cu atentie (Miercuri, 18 mai 2016, 19:44)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   nici macar nu stiu sa minta;; cit despre obligatiile de serviciu laSRI ...vax albina puca ccrema
 • +8 (12 voturi)    
  fratele meu a murit la spitalul de arsi (Miercuri, 18 mai 2016, 19:37)

  abflori [anonim]

  Grosu Vasilica Iulian, fratele meu a murit datorita acestor
  infectii din spitalul de arsi Bucuresti la data de 20 iulie 2005.
  Saloanele erau cu faianta veche si nu tocmai curate iar el era invelit cu o patura comunista pe care nu inteleg cum o sterilizau si nu stiu cat de des o spalau. Asa ca acolo nu ai prea multe sanse sa nu capeti tot felul de bacterii. Iar el nu a avut norocul sa vina vreun medic din Israel cu crema speciala iar domnii doctori de acolo probabil preferau sa puna silicoane decat sa salveze o viata.
  • +4 (10 voturi)    
   Auschwitz-ul romanesc (Miercuri, 18 mai 2016, 21:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui abflori

   Sistemul de Sanatate la noi e un lagar de exterminare ceva mai bland. CU binecuvintare de sus si de la securisti.
 • +11 (13 voturi)    
  Mai exact, cui? (Miercuri, 18 mai 2016, 20:18)

  ac [utilizator]

  Cu nume, adrese, rezolutii la informari etc.
 • +8 (12 voturi)    
  SRI (Miercuri, 18 mai 2016, 21:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Serviciile sunt parte din sistemul mafiot.
 • +6 (6 voturi)    
  Cand intra DNA la Hexi Pharma & CORUPTION ? (Joi, 19 mai 2016, 4:40)

  JohnDreptate [anonim]

  PSD=CORUPTIA UCIDE !!!!

  Cand trimite SRI "Lista" la DNA-DIICOT si la Procurorul General ???

  Cine apara Siguranta Nationala cand SRI nu a informat explicit Parchetele ???

  SRI poate fii anchetat conform Legii de Parchetul Militar daca a detinut INFORMATII in Dosarul Hexi Pharma & Coruption fara sa sesiseze Parchetele.

  Mai mult -o plangera Penala la DNA pantru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grava pentru Poporul al Romaniei ar sustine ancheta care se desfasuara de la SRI (daca este vinovat )pana la Guvern , Ministri , Prim Ministri, Parchete ect. care au stiut de frauda& omor calificat si nu au aparat Cetateanul. Cetatean care plateste la randul lui IMPOSITE la ANAF ca sa plateasca Statul salariatilor PUBLICI (SRI-DNA-DIICOT)salariu fara sa isi faca datoria confrom LEGII.

  SRI trebuie sa declasifica Dosarul Hexi cu aprobarea CSAT si sa informeze Parchetele de porsoanele Publice care nu si au facut treaba in mod abuziv dupa ce au fost informate de SRI .

  DNA pe de alta parte nu are decat sa verifice toata LINEA si sa ia masuri corespunsatoare formuland PLANGERI PENALE on gros !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Mare ATENTIE :

  Cine omoara Poporul Roman( si in Spitale ) va PLATI indiferent de Institutie ,Functie sau culoare de Partid . Nu ne dam viata in Afgannistan fara sa ne aparam Tara , Poporul , Familia si sanatate copiilor nostri .
 • -2 (6 voturi)    
  O_Dilema (Joi, 19 mai 2016, 9:43)

  Cri_ [utilizator]

  Da ! ..Iata o noua dilema pt. Noi_multimea cea privitoare si aflata la margine si pe tusa societatii de consum...Iar opinile vor fi impartite ca de obicei..Deci cine Minte cu nerusinare ??_...SRI-ul sau Politicenii in frunte cu maaarele Base' ??_..Nu stiu dar mie personal imi e greu sa cred ca un serviciu secret si profesionist pina la urma precum SRI isi poate permite sa minta in halul asta afirmind ca a facut ceva, adica informat pe toti decidentii politici cu privire la_iar Ei sa nu o fi facut in realitate !!_..E greu de crezut asa ceva mai oameni buni !..Deci raspunsul corect este_:..Da !_Politicenii_TOTI~MINT de crapa pietrele mai rau ca in Siberia_!!!...Normal ca au fost informati dar TOTUL a fost tinut sub pres pina cind conducta sa infundat de tot iar Rahatul a facut explozie.....Dar ca de obicei si tipic pt. Noi in acesti 26 de ani se vor gasi citiva Tapi inspasitori in frunte acest Condrea iar papusarii si sforarii politici din toate partidele vor scapa ca de obicei iar apoi isi vor indrepta atentia catre alte surse de venit pe spinarea Fraierilor....._~_~_~!....
  • +1 (5 voturi)    
   Citeste raportul! (Joi, 19 mai 2016, 11:44)

   avint [utilizator] i-a raspuns lui Cri_

   Nici macar comisia SRI care, daca ar fi avut motive, ar fi inceput cu " Presedintele a mintit", dar, spre dezamagirea unora, "Maaarele Base" nu a mintit. Cauta mincinosii in alta parte, pe la marea famiglie USL.

   Desi SRI a transmis, în cinci ani, patru informări referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor Hexi Pharma utilizaţi în spitale, una singură ajungând la Ministerul Sănătății, iar restul la două consilii județene și o prefectură.

   Tu nici nu ai citit raportul, dar esti fan Haznale, asta-i clar.
 • +6 (6 voturi)    
  HEXI (Joi, 19 mai 2016, 10:04)

  CiprianPeniu2 [anonim]

  Este incredibil cum acesti doi ministrii ai sanatatii, tradatori de tara, Nicolaescu si Banicioiu, in ciuda celor peste 115 de informari ale SRI, dintre care 6 despre Hexi Pharma, nu au luat nicio masura!! Ar trebui sa fie anchetati, sa explice de ce nu au reactionat la sesizarile facute de SRI cu privire la ilegalitatile din sistemul sanitar si la contractele ilegale incheiate cu societati protejate de membrii ai ministerului sanatatii. Sa le fie RUSINE, au murit oameni din cauza intereselor lor!
  • -2 (2 voturi)    
   si restul ministrilor? (Joi, 19 mai 2016, 12:13)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui CiprianPeniu2

   Cine a fost la Sanatate in ultimii 6 ani? Doar cei 2? Parca nu!
 • +5 (5 voturi)    
  Hexi Pharma (Joi, 19 mai 2016, 10:11)

  gelu.egry1260174206019 [utilizator]

  A se citi cu atentie comunicatul comisiei de control SRI.Generalitati,fraze diluate de continut concret ca si produsele H.PH.Vrem sa stim,si acestea nu pot fi secrete de stat,datele emiterii documentelor de catre SRI,cu confirmarile de primire(nominal),subiectele informarilor,destinatarii, cu nume, prenume,functie,institutie.Situatia devoalata de media are un nume:atentat la sanatatea unei natiuni,deci crima cu premeditare.Daca aceste elemente nu vor fi publice cat mai repede, atunci inseamna ca se incearca o musamalizare.
 • +3 (3 voturi)    
  Banicioiu (Joi, 19 mai 2016, 10:17)

  CatalinaNuta1 [anonim]

  Domnilor ministrii Banicioiu si Nicolaescu de ce ati fost numiti in functie?? Nu pentru a proteja cetatenii?? Cum ati putut sta impasibili la aceste informarii primate de la SRI?? Nu ii aveti pe constiinta pe acei oameni care au decedat din cauza voastra??
  • 0 (2 voturi)    
   6 ani a fost Banicioiu? (Joi, 19 mai 2016, 12:16)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui CatalinaNuta1

   Si Nicolaescu? De unde ai aceasta informatie?

   De Cepoi ai auzit? Dar de Ritli? Poate de Cseke?

   Sa fim corecti, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  puscarie pentru toti (Joi, 19 mai 2016, 10:24)

  VioletaIlie1 [anonim]

  sunt stupefiat sa vad cum lumea acuza sri-ul si faptul ca tara asta este condusa de spioni.. fratilor, ca e bun, ca nu e bun sri-ul, nu conteaza.. dar a trimis inca din 2011 sesizari cu privire le crimele din spitale si toti au preferat sa taca si sa lase oamenii sa moara cu zile!!! despre ce vorbim aici?? cum puteti fi atat de cinici???
  nicolaescu, arafat si cine dracu o mai f fost ministru... LA PUSCARIE, tataaa!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  coruptia ucide (Joi, 19 mai 2016, 10:33)

  DanuDurbaca1 [anonim]

  Cineva trebui sa plateasca pentru vietile pierdute! Cum este posibil ca in pofida informarilor SRI, presedintii de CJ si ministrii sanatatii sa nu ia nicio masura impotriva acestor companii? Nu le este rusine? Au murit oameni din cauza lacomiei lor.
  • 0 (2 voturi)    
   castigau bani cu totii! (Joi, 19 mai 2016, 12:17)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui DanuDurbaca1

   si ministrii, si cei de la CJ......rusine? Cui?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by