Virusul Zika, o boala infectioasa care produce malformatii congenitale severe la copii, ar putea sa se raspandeasca in Europa pe masura ce vremea se incalzeste, desi riscul este scazut, a anuntat miercuri un reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit Reuters. Potrivit raportului OMS Europa, Romania este clasificata ca tara cu probabilitate moderata de transmitere a virusului Zika.

Virusul zika, transmis de tantarFoto: OMS

In prima evaluare a amenintarii reprezentate de Zika pentru aceasta regiune, OMS a aratat ca riscul general este mic pana la moderat. Este mai mare in zonele prielnice tantarilor Aedes, in special in insula Madeira si pe coasta nord-estica a Marii Negre.

"Exista un risc de raspandire a virusului bolii Zika in regiunea europeana (...) si riscul variaza de la tara la tara", a declarat Zsuzsanna Jakab directorul regional pentru Europa din cadrul OMS.

"Facem un apel la tarile cu risc mai ridicat sa isi consolideze capacitatile nationale si sa prioritizeze activitatile care vor preveni un focar extins de Zika", a adaugat reprezentanta OMS.

Regiunea europeana a OMS acopera 53 de tari si o populatie de aproape 900 de milioane de oameni. Se intinde de la Oceanul Arctic in nord pana la Marea Mediterana in sud, si de la Oceanul Atlantic in vest pana la Oceanul Pacific in est.

Clasificarea OMS Europa a tarilor cu risc de transmitere a Zika / Sursa: OMS

O epidemie de amploare si in proces de extindere de Zika, care a inceput in Brazilia, a provocat ingrijorari la nivel global. Virusul a fost legat de mii de cazuri de defecte congenitale cunoscute drept microcefalie la nou-nascuti ai caror mame au fost infectate in timpul sarcinii.

OMS a anuntat ca exista un puternic consens stiintific asupra posibilitatii ca Zika sa provoace Guillain-Barre, un sindrom neuologic care determina paralizie temporara la adulti.

OMS a declarat in luna februarie epidemia de Zika drept o urgenta de sanatate publica de interes international, avertizand ca aceasta se raspandeste "exploziv" in cele doua Americi.

Biroul European de OMS a spus ca, daca nu se iau masuri pentru reducerea amenintarii, prezenta tantarilor Aedes aegypti, care pot purta virusul, inseamna ca probabilitatea de transmitere locala a Zika este moderata in 18 tari din regiune, printre care si Romania.

Alte 36 de tari prezinta un risc scazut, foarte scazut, sau nu prezinta niciun risc, a reiesit in urma evaluarii. Tantarii Aedes nu traiesc in aceste tari iar clima din zona nu este adecvata pentru ca acesti tantari sa se dezvolte.

Tarile cu risc ridicat si moderat de Zika ar trebui sa imbunatateasca masurile de control a populatiei de tantari, pentru a preveni raspandirea lor si pentru a le reduce densitatea, noteaza OMS Europa. De asemenea, ar trebui sa instruiasca angajatii din sanatate pentru a detecta cazurile de infectie cu Zika cat mai devreme, pentru a le raporta rapid, si pentru a ajuta persoanele cu risc - in special femeile insarcinate - sa se protejeze de infectie.

Analiza de risc a OMS Europa a luat in calcul mai multi factori, printre care prezenta tantarilor care transmit Zika, zonele cu clima potrivita pentru tantari, antecedente de transmitere a virusului denga sau a virusului chikungunya, conexiunile navale si aeriene, precum si densitatea populatiei si urbanizarea.

Totodata, a fost luata in considerare capacitatea tarii de a limita transmisia intr-un stadiu incipient, pe baza a patru factori principali: control al populatiei de tantari, supraveghere clinica, capacitatea laboratoarelor si comunicatiile in cazuri de urgenta.

Biroul regional al OMS va reuni expertii europeni in domeniul sanatatii in Portugalia intre 22 si 24 iunie pentru a discuta despre amenintarea Zika.