Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a confirmat, miercuri, ca ministerul pe care il conduce a folosit timp de 10 ani produse Hexi Pharma, care au fost scoase din uz dupa izbucnirea scandalului dezinfectantilor diluati. In prezent, in teatrele de operatii din Afganistan se folosesc dezinfectanti imprumutati de la partenerii americani, a precizat Mihnea Motoc, citat de Mediafax.

Mihnea MotocFoto: MApN

"Produsele au fost scoase din uz, imediat dupa ce au aparut semnalarile, nu s-a pus problema niciun moment ca dezinfectarea sa se faca cu spirt cum s-a vazut in unele locuri ci s-a trecut la produse alternative", spune ministrul Apararii.

"Mai multe proceduri au fost initiate in teatrele de operatii, asemenea masuri au fost avute in vedere de comandatii din Afganistan de pilda unele chiar cu sprijinul partenerului american, de inlocuire foarte rapida a dezinfectantilor de acolo. Partenerii americani ne-au pus la dispozitie substante dezinfectante cu titlu temporar pana ce vom putea reface stocul, fie prin noi achizitii, fie prin dirijarea produselor spre acele locuri", a mai precizat Mihnea Motoc.

O investigatie jurnalistica realizata de Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan si publicata miercuri de Tolo.ro a dezvaluit ca armata romana foloseste de 10 ani dezinfectanti Hexi Pharma pentru soldatii romani raniti pe fronturile NATO din Afganistan, Irak si Bosnia.

"Dupa aparitia informatiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisa utilizarea altor produse biocide, atat in tara, cat si in teatrele de operatii", a precizat MApN pentru Gazeta Sporturilor.