Guvernul a aprobat miercuri un proiect de act normativ prin care activitatea de voluntariat in situatii de urgenta se va considera experienta profesionala si/sau in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite. Actul normativ mai reglementeaza parcursul profesional al voluntarului si se stabilesc competentele minime pe care trebuie sa le aiba fiecare membru al serviciilor de urgenta voluntare pentru a putea evolua in aceasta cariera.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ana dintre conditiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului in situatii de urgenta este absolvirea obligatorie a unui curs de initiere servant pompier, in maximum un an de la incheierea contractului de voluntariat. Dupa absolvirea acestui curs obligatoriu, in functie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesionala. De exemplu, pentru a putea ocupa un post de conducator autospeciale intr-un Serviciu de voluntariat de situatii de urgenta, este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj, iar, ulterior, dupa minim un an, a unui curs de conducator autospeciale. Or, pentru a ocupa un post de sef compartiment prevenire, este obligatorie absolvirea unui curs de specialist prevenire (in minim doi ani de la absolvirea cursului de initiere de servant pompier), iar, dupa minim un an, a unui curs de sef compartiment prevenire. Pentru a candida pentru un post de sef serviciu intr-un SVSU, cursurilor mentionate li se adauga absolvirea unui curs de sef serviciu, intr-o perioada de minimum un an de la absolvirea cursurilor precedente.

Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenta voluntare (aprobat prin HG 1579/2005) reglementeaza selectionarea, promovarea si facilitarea personalului voluntar, in spiritul solidaritatii civice, la actiunile organizate de autoritatile administratiei publice locale in cadrul serviciilor de urgenta voluntare, precum si drepturile si obligatiile acestuia.

Voluntariatul se desfasoara in baza unui contract, incheiat in scris intre voluntar si beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioada de proba de 3-6 luni, care se finalizeaza prin teste si verificari practice, sustinute in prezenta unei comisii.