Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, nomenclatorul domeniilor si specializarilor/programelor de studii universitare, cat si structura institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2016-2017. Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre cele mai importante modificari fata de anul universitar anterior se afla "infiintarea unei noi ramuri de stiinta, cu denumirea 'Informatica', in cadrul domeniului fundamental Matematica si stiinte ale naturii".

De asemenea, vor fi introduse trei specializari noi, care au in vedere corelarea cunostintelor absolventilor cu cerintele si tendintele actuale de pe piata muncii: "Drumuri, poduri si infrastructuri militare" in cadrul domeniului de licenta Inginerie civila, "Materiale energetice si aparare CBRN" in cadrul domeniului de licenta Inginerie de armament, rachete si munitii si "Design aeronautic" in cadrul domeniului de licenta Inginerie aerospatiala.

Denumirea specializarii "Transmisiuni", din cadrul domeniului de licenta Inginerie electronica, telecomunicatii si tehnologii va fi modificata in "Comunicatii pentru aparare si securitate", cu incadrarea in acelasi domeniu de licenta.

Nomenclatorul domeniilor si specializarilor/programelor de studii universitare si structura institutiilor de invatamant superior se aproba anual, prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Educatiei.

Totodata, potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, ciclul I si ciclul II de studii universitare pot fi oferite comasat, intr-un program de studii cu o durata cuprinsa intre 5 si 6 ani, la invatamantul cu frecventa, pentru specializarile reglementate sectorial in cadrul Uniunii Europene, respectiv: Medicina, Medicina dentara, Farmacie, Medicina veterinara, Arhitectura. Diplomele obtinute astfel sunt echivalente diplomei de master, cu nivel de calificare 7.

Actul normativ modifica unele structuri ale institutiilor de invatamant superior, la solicitarea acestora, rectifica specializari de scolarizare si introduce noi specializari evaluate de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).