Proiectul salarizarii bugetarilor: Marii castigatori sunt medicii si asistentele. Profesorii vor primi bonusuri de performanta. In toate sunt eliminate anumite disfunctionalitati de incadrare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 17 mai 2016, 21:22 Actualitate | Esenţial


 documente
(17 Mai 2016) PDF, 261KB
(17 Mai 2016) PDF, 219KB
(17 Mai 2016) PDF, 702KB
Proiectul salarizarii bugetarilor, prezentat marti de ministrul Muncii Dragos Pislaru, are ca prioritate realizarea unei reforme in privinta personalului din sanatate. De maririle de salarii vor beneficia 400.951 de salariati (sursa). De asemenea, vor fi prevazute cresteri in administratia publica centrala, astfel incat salariile functionarilor sa fie aduse la nivelul a 70% din cele de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Celelalte sectoare vor beneficia doar de rezolvarea disfunctionalitati de incadrare. Sindicatele, mai ales cele din educatie, sunt nemultumite ca proiectul nu prevede reforma salariala in toate sectoarele, la fel ca in sanatate. Pentru educatie si sanatate vor fi fi introduse bonusuri de performanta incepand cu 1 ianuarie 2017.

Vezi si documentele atasate sau accesand urmatoarele link-uri:


Proiectul de ordonanta de urgenta intra in dezbatere incepand de marti, va fi aprobat pe 1 iunie si va fi aplicat de la 1 august 2016. Impactul bugetar in urma aplicarii ordonantei de urgenta este de 2,29 miliarde de lei. In perioada august-decembrie 2016, impactul bugetar va fi de 765 milioane de lei, potrivit notei de fundamentare.

Premierul Dacian Ciolos spune ca actualul Guvern nu are capacitatea de a rezolva toate problemele. "Am auzit declaratiile unor reprezentanti ai sindicatului din domeniul educatiei, ca asta considera Guvernul Ciolos ca e prioritatea, sau ca atata importanta acorda educatiei. E si educatia, suntem constienti ca e si educatia foarte importanta, dar cred ca e important sa discutam acum despre ce putem sa facem, si nu despre ce nu putem sa facem. Nu poate Guvernul Ciolos, in cateva luni de zile, cu limitele bugetare pe care le are, sa corecteze toate problemele din sistem", a spus Ciolos.

La randul sau, ministrul muncii considera ca sindicalistii din educatie "s-au infierbantat putin". "Existau niste asteptari, dar nu poti sa construiesti doua sectoare prioritare pe un context de inechitati in tot sistemul bugetar", a spus Pislaru. Acesta face apel la solidaritate si sustine ca cei din sistemul de Educatie nu pierd nimic, ci castiga din eliminarea unor inechitati si din introducerea unor bonusuri de performanta, care vor fi introduse din ianuarie 2017.

"Cei de la Educatie nu doar ca nu pierd nimic, ci castiga rezolvarea inechitatilor si se activeaza partea de performanta. Atat timp cat nu pierd nimic, anul trecut au avut o crestere salariala de 26,7%, nesugerand ca salarii sunt suficiente, atat timp cat pierd relativ, nu e vorba de solidaritate? Sa se bucure ca si copiii profesorilor respectivi merg intr-un sistem de sanatate care se reformeaza. Problema lor e ca cei de la sanatate castiga. Mesajul este solidaritate si acest angajament ca ducem la capat legea, care ii va viza si pe ei prioritar", a mai spus Pislaru.

Reprezentantii sindicatelor din educatie au parasit sedinta de marti de la Ministerul Muncii, in care era dezbatut proiectul legii salarizarii, inainte ca dezbaterea de se incheie. "Au plecat din sala cu 10 minute inainte pentru ca au inteles ca nu vor benefica de acelasi lucru ca cei din Sanatate. Au tot dreptul sa faca asta. Am toata deschiderea sa discutam, ii voi invita saptamana viitoare. Educatia e un sector prioritar in lege", a spus ministrul muncii.
 • Bonusuri de performanta in sanatate si educatie, incepand cu ianuarie 2017
"Proiectul de ordonanta de urgenta urmareste rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, corectarea pe orizontala si verticala a structurii salariale in sanatate, cresterea echitatii salariale in administratia publica centrala si introducerea de bonusuri de performanta pentru Sanatate si Educatie. Aceasta optiune rezolva incadrarile (si implicit remuneratiile) diferite pentru persoane pe aceleasi functii, cu aceeasi vechime si cu aceleasi atributii, in cadrul aceleiasi unitati si reducerea diferentelor salariale din administratia publica centrala. Totodata, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanta pentru personalul din sistemul de Sanatate si pentru personalul din Educatie, incepand cu luna ianuarie 2017", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Criteriile de performanta in educatie si sanatate vor fi stabilite prin hotarari de guvern. "Va fi Hotarare de Guvern care stabileste criteriile de performanta. Daca un spital sau o scoala indeplineste criterii solicitate, managerul are la dispozitie 2% din fondul de salariu pentru a-l stabili. Performanta in educatie poate fi diferita. Pentru invatatorul care merge 20 de km pe jos asta poate fi performanta. Pentru licee ca Lazar, Vianu performanta pot fi olimpicii", a explicat Dragos Pislaru.

Potrivit proiectului, incepand cu august 2016, personalul care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si care beneficiaza de un salariu de baza mai mic decat cel maxim stabilit in cadrul aceleiasi institutii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza din institutia respectiva.

Ministerul sustine ca pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor din aceeasi institutie publica, respectiv unitate, soldele de functie sau salariile de functie in care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul in plata al soldelor de functie/salariilor de functie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corectiile aduse soldelor de functie/salariilor de functie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta nu constituie majorari ale soldelor de functie/salariilor de functie in sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tot din august 2016, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, raman la nivelul lunii iulie 2016, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 • Salarii marite pentru functionarii din ministere
Ministerul mai precizeaza ca potrivit proiectului, salariile de baza ale personalului din aparatul administratiei publice centrale se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Nivelul concret de salarizare urmeaza sa fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului si al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea ca, daca salariile de baza determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decat cele aferente lunii iulie 2016, se pastreaza cele aferente lunii iulie 2016.

"Exista 7 ministere care au tras paiul scurt, nu au reusit sa isi negocieze marirea grilei. Ei au ramas in urma cu salarii, au jumatate. 70% in grila SGG e de fapt media sistemului. Ii ridicam pe cei cu salariile sub medie la medie. Sa nu va imaginati ca sunt niste salarii fabuloase", a spus Pislaru. Reamintim ca in urma cu o luna, a fost emisa o ordonanta de urgenta care prevede, prin derogarea de la legislatia in vigoare, majorarea salariilor functionarilor cu 40%, insa doar a celor din Ministerul Economiei. Aceasta ordonanta de urgenta a starnit nemultumiri in randul functionarilor din alte ministere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

48086 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Unde e proiectu'? (Marţi, 17 mai 2016, 22:02)

  munuc [utilizator]

  Ceea ce ati atasat este un laudatio. Totusi, exista un proiect de ordonanta? Domnii ministri ne iau de prosti?
  Si inca ceva, o opinie personala: nu credeti ca ar trebui utilizata formula "Guvernul Romaniei" in loc de guvernul ciolos, guvernul ponta s.a.m.d.
  • +13 (15 voturi)    
   Proiectul (Marţi, 17 mai 2016, 22:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui munuc

   este sus in dreapta, sub titlul articolului.
   • +4 (4 voturi)    
    Guvernul Ciolos (Miercuri, 18 mai 2016, 8:38)

    zzztop [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Ti se pare ca:
    - Guvernul Ponta plin de penali si plagiatori care a desfintat comisia care trebuia sa verifice un plagiat evident in timpul lucrarilor acesteia
    este echivalent cu
    - Guvernul Ciolos care a adus o multime de profesionisti in domeniile lor si cu un mandat de doar sase luni si permanent sub santajul Parlamentului incearca sa creasca profesionalismul, performanta, accesarea fondurilor europene?
    • 0 (0 voturi)    
     pentru zzztop (Miercuri, 18 mai 2016, 16:00)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

     Mi se pare ca guvernul Ciolos este cel mai bun guvern din ultimii 26 de ani.
     Si este singurul guvern care poate organiza alegeri corecte la toamna. Daca penalii din parlament il dau jos , cu o motiune aberanta de cenzura , urmeaza un guvern PSD. Cu Dragnea in frunte. Sa te tii ce veselie va fi la alegerile organizate de Dragnea. Zombi vor merge la vot unde vor vota cu doua stampile. Va fi o nebunie !
 • +16 (16 voturi)    
  Sanatatea (Marţi, 17 mai 2016, 22:31)

  adrian88000 [utilizator]

  este prioritate. Reforma in Sanatate trebuie sa cuprinda si cresterea semnificativa a salariilor.
  Altfel criza ,produsa de lipsa medicilor ,va fi extrem de periculoasa.
  Acoperirea necesarului cu medici din Orient nu este o solutie viabila, chiar daca au aparut destui.
  • +7 (7 voturi)    
   Perfect de acord. Sanatatea e pe primul loc (Miercuri, 18 mai 2016, 8:30)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Nu spun ca alte domenii nu sunt importante dar sanatatea este prioritara mai ales cand medicii romani sunt cautati si platiti in strainatate cu multe mii de euro.

   Nu poti sa le ceri sa stea aici si sa traiasca din spaga.

   Imi place ca se introduc si criterii de performanta si chiar ca sunt marite salarii in functiile de decizie.

   Doar asa poti sa atragi manageri profesionisti din mediul privat carara sa nu le sticleasca ochii cand vad ca pot lua spagi la fiecare hartie semnata cum este/era pana acum.
   • +1 (1 vot)    
    manageri privați? poate in Germanika (Miercuri, 18 mai 2016, 15:31)

    poemil [utilizator] i-a raspuns lui zzztop

    Sa nu fim naivi, managerii vor fi numiti tot de catre consiliile locale sau judetene. Iar medicii vor pleca in continuare, vor ramane doar cei care castiga destul din șpaga, cei mai in vârsta si cei care nu au echivalentul specialitații afară.
  • +3 (9 voturi)    
   Sa inteleg ca dupa asta nu mai trebuie (Miercuri, 18 mai 2016, 9:31)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   sa dam spaga la chirurg pentru operatie,la anestezist,si cate 5-10 lei la fiecare interventie a unei asistente sau infirmiere?
   • +1 (1 vot)    
    sunt spitale private (Miercuri, 18 mai 2016, 15:32)

    poemil [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    De ce nu mergeti la un spital privat unde nu trebuie platit nimic suplimentar sub forma de spagă?
   • 0 (0 voturi)    
    Asa ar fi normal ! (Miercuri, 18 mai 2016, 16:04)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Dupa o crestere semnificativa a salariului in sectorul sanitar, in asa fel incat plecarea in Occident sa nu mai fie o atractie , spaga va trebui sa dispara. Si pentruca salariile atractiva ar face sa se intoarca chiar si medicii romani plecati de mai multi ani ar fi medici suficienti pentru a se putea pedepsi chiar si mica spaga. Adica suspendarea calitatii de medic. Pe un an, doi , cinci ,
    in functie de gravitate.
    iar pentru cei care vor conditiona actul medical, PUSCARIE.
 • +20 (20 voturi)    
  performanța în educație (Miercuri, 18 mai 2016, 1:09)

  FFF T [utilizator]

  performanța în educație este și când reușești să salvezi dintr-o clasă de repetenți măcar 5 copii. Sau să eviți abandonul școlar.
  Un profesor extraordinar este și cel care se duce în Ferentari și reușește să-i țină pe copii la școală, în ciuda vieților lor precare!
  • +15 (15 voturi)    
   Prea subtil pentru Romania (Miercuri, 18 mai 2016, 7:25)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui FFF T

   Pentru asta iti trebuie multa intelegere, dedicatie , corectitudine, respect la toate nivelurile societatii. Ori nimeni nu da doi bani pe munca acelui profesor care reuseste sa faca asta. Nici directorul scolii, nici inspectoratul, nici ministerul. Ca sa existe o sansa pentru asta, trebuie sa existe o autonomie reala a scolii unde directoratul sa fie ales de primarie, parinti si cadrele didactice si nu impus de la centru pe criterii politice, influenta ministerului sa fie doar la nivel de norme, reguli, procese. In rest, da, directorul scolii trebuie sa fie super responsabil cand decide cui si pentru ce da bonus de performanta si pe ce criterii. Este o schimbare mult prea profunda pentru aceasta tara.
  • +9 (9 voturi)    
   Scoși universitarii falși. (Miercuri, 18 mai 2016, 9:26)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Sindicatele din învățământ să curețe învățământul de doctorii falși care au distrus învățământul.Prea mulți doctori cu doctorat luat la academia lui Oprea!Ce caută în învățământ unul cu doctorat luat la Academia de Informații?Dacă a făcut litere,istorie,matematică,de ce nu și-a dat doctoratul în specialitate.Dacă se vrea spion,să se ducă spion și să lase în învățământ oameni dedicați profesiei.
 • -6 (10 voturi)    
  vai ,acum e bine? (Miercuri, 18 mai 2016, 9:23)

  xanti [utilizator]

  Daca facea Ponta asta era jale ,se prabusea bugetul sarea presa ca baga tara in faliment.
  Parca se plangea guvernul ca nu are bani pentru alocatia mamelor,acum s-au gasit ca vin alegerile.
  • 0 (0 voturi)    
   Garibaldi, (Miercuri, 18 mai 2016, 16:09)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   fii atent ! Acest guvern nu are nici un interes in alegeri. Nu este guvernul unui partid si nu are de ce sa sustina un anume opartid. A demonstrat-o cel mai clar cand liberalii cerau cu tipete si plansete sa dea o ordonata de urgenta ca sa schimbe legea alegerilor locale , ca sa se desfasoare in doua tururi.
   Ciolos le-a spus sa mearga in parlament cu ideea asta si sa nul mai sacaie.
 • +4 (4 voturi)    
  Salarizare ar trebui sa urmeze (Miercuri, 18 mai 2016, 9:34)

  xrogo [utilizator]

  o ierarhizare,in care pe primul loc ar trebui sa fie justita,si este,apoi sistemul sanitar si invatamantul,cu un usor avantaj al sanatatii !!!
 • -7 (9 voturi)    
  SI RESTUL ... (Miercuri, 18 mai 2016, 10:19)

  jidanul [utilizator]

  In cadrul aparatului bugetar nu sunt numai medicii, profesorii si angajatii ministerelor, unde sunt restul categoriilor din aparatul bugetar ? sau prin aceasta OUG s-au inlocuit niste privilegii, discriminari si abuzuri cu alte privilegii, discriminari si abuzuri ? Daca este asa, insemna ca acest guvern si acest ministru incearca sa dezbine categorii profesionale ale aceluiasi sistem. O astfel de OUG/Lege trebuia sa aiba la baza niste principii din care unul era principiul liniaritatii pentru aceasi functie si nivel, achilibru si ierarhizare. Daca nu se respecta acest principiu de baza atunci OUG este inca o nemernicie a guvernantilor tehnoratati.
 • -4 (6 voturi)    
  Lalaiala (Miercuri, 18 mai 2016, 10:28)

  mos ion roata [utilizator]

  cu salariile bugetarilor nu se va termina niciodata.Trebuie sa se aplice criterii reale si clare, spre exemplu salariul sa fie multiplu al salariului minim pe economie cu conditia ca venitul mediu in sistemmul bugetar sa nu-l depaseasca pe cel din mediu privat (odata cu reducerea numarului bugetarilor).Explicatii de genul ca munca unora este mai grea decat a altora,ca unii fac eforturi supraomenesti,ca....nu isi au sensul.
 • +1 (5 voturi)    
  Efort bugetar (Miercuri, 18 mai 2016, 12:49)

  HP [utilizator]

  Nu inteleg de ce trebuie sa existe vreun efort bugetar.

  Atat in educatie cat si in sanatate - sa se redimensioneze grila de posturi cu 20% si sa ramana doar cei absolut necesari si competenti.

  Si fara niciun spor sau bonus.

  Un exemplu ar fi salariile mai mari pentru cei mai in varsta. Ca ce chestie ? Tinerii sunt de multe ori mai deschisi la mine si mai conform timpurilor si programelor.

  Milioane de bugetari, si spitalele sunt praf, scolile sunt praf.

  DES-FIIN-TA-REA ! Sa se duca in Congo sau in Germania, ca ce chestie ne tot ameninta un neica nimeni, cand a luat in nume personal decizia sa faca medicina ?
  • +2 (4 voturi)    
   Nu te teme prietene ce e al tău e pus deoparte (Miercuri, 18 mai 2016, 15:40)

   poemil [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Neica Nimeni a facut mai multa scoala decat toata familia ta la un loc si are pretentia dacă-i ceri sa faca foarte mult cu foarte puține sa fie plătit corespunzator, nu ca afară, dar macar ca un judecator, procuror, polițist, primar, parlamentar etc. Altfel pleaca si te vor consulta babele sau Nkumba Volumba din Congo. Iar salariile mai mare în functie de vârstă denota ca ce-i al tău e pus deoparte.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by