180 de scolari cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani au adus luni, in Parlament, propuneri de legi si de modificari legislative legate de Drepturile omului si de cele ale copilului. Acestia au vorbit cu parlamentarii si despre demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi libera, la nivel nationala, astfel incat familiile sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp impreuna.

Copii in ParlamentFoto: Itsy Bitsy

Evenimentul face parte dintr-o campanie derulata de un grup de initiativa format din Itsy Bitsy FM, mai multe personalitati, dar si parlamentari, specialisti psihologi si asociatii de parinti, cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, si isi propune sa schimbe relatia dintre copii si parinti, determinandu-i pe cei din urma sa petreaca mai mult timp de calitate alaturi de cei mici, informeaza ItsyBitsyFM intr-un comunicat de presa.

In cadrul intalnirii cu alesii desfasurata luni, scolarii si-au exprimat sustinerea pentru proiectul de lege privind 1 iunie si au argumentat ca si-ar dori ca aceasta zi sa fie libera la nivel national pentru a se bucura si mai mult de compania parintilor.

Pentru a arata cat de mult inseamna pentru ei acest proiect de lege, copiii au facut peste 100 de desene cu tema 1 Iunie Zi libera, acestea fiind reunite intr-o expozitie gazduita de Parlamentul Romaniei, si le-au inmanat senatorilor si deputatilor prezenti scrisori in care explicau viziunea lor despre ziua de 1 Iunie ca zi libera.

Elevii au facut un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului, iar, la finalul evenimentului, au primit diplome de Parlamentari pentru o ora.

Initiatorii acestui proiect de lege in Parlament sunt senatoarea Rozalia Biro si deputata Claudia Boghicevici.

La evenimentul de luni au mai participat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) Gabriela Coman si directorul general Itsy Bitsy FM Nadia Tataru, dar si parlamentarii Cristina Pocora, Aurelia Cristea, Cristina Nichita, Nicolae Popa, Gabriela Cretu si Mihaela Popa.

Dezbaterea de luni desfasurata in Comisia pentru drepturile omului din Senat face parte dintr-o campanie initiata in luna aprilie, care pleaca de la concluziile unor studii ce indica faptul ca 6 din 10 copii simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu parintii, desi doar 24% din parinti cred ca timpul petrecut cu cei mici este prea putin.

Totodata, grupul de initiativa a lansat un apel catre parintii - "Petreceti minimum o ora de calitate pe zi cu copiii vostri" - si o ampla campanie de informare pe parcursul anului, care include si demersurile pentru ca 1 Iunie sa devina zi nationala, libera, astfel incat parintii si copiii sa aiba ocazia sa petreaca mai mult timp impreuna.

Peste 12.000 de romani care au sustinut initiativa s-au alaturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi libera.

Pentru a ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copiii, specialistii din grupul de initiativa publica primul decalog de solutii concrete pentru sanatatea emotionala a celor mici:

  • Petrece o ora de calitate pe zi impreuna cu copilul, fara tehnologie.
  • Ofera-i 100% din atentia ta copilului in aceasta ora.
  • Cere parerea copilului tau de macar 2 ori pe zi.
  • Ofera-i cel putin 1 incurajare pe zi.
  • Poarta minimum 3 conversatii pe zi cu copilul.
  • Timp de 30 de minute pe zi, implica-ti copilul in activitatile casnice.
  • Intreaba copilul macar 1 data pe zi cum se simte. Incurajeaza-l sa isi exprime emotiile.
  • Invata-ti copilul cel putin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povesti si desene.
  • Invata 10 jocuri ale copilului tau.
  • Pregateste-ti bebelusul de mic: citeste-i, vorbeste-i, arata-i lumea din jur, chiar daca nu iti raspunde.