Pe 19 si 20 mai, cercetatori europeni in bioetica, etica aplicata si teorie morala se vor afla la Bucuresti pentru a participa la conferinta internationala Bioethics in European Context (Bioetica in context european) organizata de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata al Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti. In cadrul conferintei se va discuta despre subiecte noi si interesante care vor atinge mai multe domenii precum etica medicala, etica farmaceutica, neuroetica si etica vietii.

Bioethics in European ContextFoto: Centrul de Cercetare in Etica Aplicata

Asadar, joi si vineri, 19 si 20 mai, vom aborda subiecte importante pentru agenda sociala europeana si romaneasca. Trebuie sa avem o grija mai mare fata de copii sau fata de cei in varsta? Este permis sa ne selectam si editam genetic copiii? Daca da, exista limite in ingineria genetica? Cum trebuie sa fie ingrijirea in ultimele momente ale vietii pentru bolnavii incurabili? Ce inseamna a avea o dizabilitate si ce reprezentari are aceasta in film? O alta directie tematica priveste donarea de organe si rolul pe care incurajarea donarii l-ar avea in salvarea de vieti omenesti, totul in contextul unei acute crize de organe.

Relatia dintre medic si pacient va fi si ea atent chestionata prin prisma cazurilor si complexitatii consimtamantului informat. In continuarea acestor discutii vor fi analizate critic inovatia in industria farmaceutica si impactul ei asupra sistemului de sanatate. Nu in ultimul rand, se va discuta schimbarea pe care o aduc internetul, informatia si tehnologiile digitale asupra fenomenului biomedical. Tot o perspectiva critica va contine si analiza asupra biopoliticii societatilor moderne.

Profesorul Reinhard Merkel de la Universitatea din Hamburg va discuta despre utilizarea neuro-tehnologiilor pentru a stabili vinovatia sau a evalua inculpati in cadrul proceselor in instanta. Printre ceilalti invitati se afla Tenzin Wangmo (Universitatea din Basel), Blanca Rodriguez (Universitatea Complutense din Madrid), Chris Gyngell (Universitatea din Oxford), Victoria Federiuc (Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemitanu" Chisinau) si Mihaela Frunza (Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca).

Evenimentul are loc pe 19 si 20 mai 2016, la sediul Facultatii de Filosofie, Splaiul Independentei 204, Bucuresti, in amfiteatrul Mircea Florian, incepand cu ora 09.30. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studentilor, cercetatorilor, profesorilor si celor interesati de bioetica si etica aplicata in limita locurilor disponibile.

Programul conferintei poate fi consultat aici