Politistii de frontiera de pe nava MAI 1104 a Garzii de Coasta aflata in misiune in Grecia, in cadrul Operatiunii Maritime Comune "Poseidon Rapid Intervention", au salvat duminica dimineata, in cadrul unei misiuni desfasurate in Mareea Egee, 46 de persoane aflate in pericol si au retinut o persoana banuita a fi traficant de migranti, informeaza Politia de Frontiera.

Migranti salvati din Egee de o nava romaneascaFoto: Hotnews

De la inceputul misiunii internationale, nava Politiei de Frontiera a participat la 38 de misiuni, 11 dintre acestea fiind actiuni de salvare a peste 570 de persoane, din care mai mult de 400 au fost femei si copii.

In data de 15 mai, in jurul orei 05.30, politistii de frontiera de pe nava MAI 1104, aflata in misiune de patrulare, cercetare, cautare si salvare in Marea Egee, a primit o informare referitoare la existenta unei ambarcatiuni de mici dimensiuni, supraincarcata cu persoane, care se afla in pericol de scufundare in Marea Egee.

Echipajul navei romane a identificat ambarcatiunea semnalata, pe care se aflau aproximativ 50 de persoane.

Initial, conducatorul barcii a refuzat sa opreasca insa, in scurt timp, dupa ce una dintre persoanele aflate la bord s-a aruncat in apa, acesta a oprit. Astfel, s-a inceput actiunea de salvare, fiind transbordate la bordul navei 46 de persoane care au solicitat ajutorul politistilor de frontiera romani.

Pe timpul actiunii de salvare, conducatorul ambarcatiunii a refuzat sa vina la bordul navei romanesti, incercand sa porneasca motorul barcii si sa fuga.

Deoarece nu s-a supus somatiilor legale, politistii de frontiera au actionat imediat pentru imobilizarea barbatului, fiind adus la bordul navei PFR.

Persoanele salvate (7 copii, 12 femei si 27 de barbati), carora politistii de frontiera le-au acordat asistenta si hrana, au fost transportate in siguranta in Portul Chios si predate autoritatilor elene, iar persoana imobilizata urmeaza a fi cercetata de autoritatile locale, banuita a fi traficant de migranti, noteaza sursa citata.

In luna mai, echipajul navei MAI 1104 a identificat alte trei ambarcatiuni gonflabile, pe care se aflau 149 de persoane (34 de copii, 38 femei, 77 barbati).

Si de aceasta data, politistii de frontiera romani au salvat si transbordat la bordul navei Politiei de Frontiera persoanele aflate in dificultate, acordandu-le asistenta si hrana, dupa care le-a transportat in siguranta in portul din Chios, unde au fost preluate de autoritatile elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

De la inceputul detasarii in misiunea Frontex (martie 2016) nava Politiei de Frontiera Romane MAI 1104 a efectuat un numar de 38 de misiuni, fiind implicata in 11 actiuni de salvare si cautare pe mare.

In total au fost identificate 11 ambarcatiuni gonflabile si au fost salvate 573 persoane aflate in dificultate in Marea Egee, dintre care 168 erau copii, 145 femei si 260 barbati. Persoanele salvate proveneau din tari ca Siria, Palestina, Iran, Eritreea, Mali, Algeria etc.