Biroul permanent al Senatului nu a reusit sa discute marti solicitarea Justitiei privind inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de Externe Titus Corlatean, pentru impiedicarea votului in Diaspora la prezidentialele din 2014, pentru a nu au venit suficient de multi senatori astfel incat cvorumul sa fie asigurat. Sedinta s-a amanat pentru luni la ora 11.00, insa amintim ca senatorii si-au luat vacanta pentru campania electorala.

"Nu am o veste pe care imi imaginez ca o asteptati. Biroul permanent s-a intrunit fara sa fie cvorum. Am fost sase membri ai Biroului prezenti, cvorumul este de minim sapte si am reprogramat reuniunea Biroului Permanent pentru luni, 23 mai, ora 11.00, cu speranta ca cei care sunt in teritoriu vor putea sa vina", a spus presedintele Senatului, Calin PopescuTariceanu.

El a explicat ca au fost absenti membri ai Bp de la toate partidele. "Faptul ca s-a facut convocarea de pe o zi pe alta probabil ca le-a creat unora dintre colegi probleme. Eu mi-am abandonat prima parte a programului de astazi pentru ca sa facem sedinta si sa o pot prezida, dar, din pacate, nu e suficient. De la toate partidele vad ca au fost absenti", a adaugat Tariceanu.

"Datoria mea este sa convoc sedinta, nu pot sa citesc gandurile fiecaruia dintre membrii Biroului permanent. Sunt niste termene pe care le are si Comisia juridica in interiorul carora trebuie sa analizeze dosarele. De altfel, am si primit o scrisoare de la presedintele comisiei care propune niste termene, dar sigur ca nu le putem lua in consideratie decat in momentul in care ne intrunim in sedinta si avem cvorumul legal", a explicat el.

Solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de Externe Titus Corlatean a ajuns luni la Senat. In astfel de situatii procedura prevede intrunirea Biroului permanent, care da un termen Comisiei juridice sa intocmeasca un raport pe baza referatului DNA. Ulterior, plenul Senatului se pronunta prin vot asupra raportului Comisiei juridice.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale fata de senatorul Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in dosarul 'Vot Diaspora 2014', in legatura cu savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

Laura Codruta Kovesi a precizat ca dosarul "Vot Diaspora 2014" are 19 volume si au fost audiati in acest dosar inclusiv ambasadori.

"Au fost audiati si ambasadori si sefi ai misiunilor diplomatice, au fost audiati si functionari din cadrul ministerului. Pot sa va spun ca atasat referatului procurorului au fost inaintate 19 volume, copii ale dosarului, in care se regasesc declaratii de martori, persoane sau functionari care au fost implicati in aceste activitati. Sunt documente ridicate de la diverse institutii publice, alte date si informatii pe care se bazeaza probatoriul in acest moment", a spus sefa DNA.